Zelf oliebollen maken volgens het recept van Yvette van Boven [RECEPT]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Zelf oliebollen maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het probleem zit ‘m in het volgende. Als je het goed doet, gaat iedereen bestellingen bij je plaatsen. En dan kan het zomaar gebeuren dat je net om middernacht de laatste bollen uit het vet haalt, en vervolgens niemand met je wil zoenen omdat je bent verandert in een gigantische oliebol. Ik zeg het maar van te voren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Het originele recept komt uit Homemade Winter van Yvette van Boven en de variatie is van Spaarne66 in Haarlem.

(Waar je overigens deze heerlijke oliebollen ook gewoon kunt bestellen en afhalen, tip!)

Een klein budget? Bekijk deze alternatieven voor champagne om mee te proosten!

oliebollen2

Recept | Oliebollen bakken

Ingrediënten
  • 500 ml lauwe melk
  • 1 zakje droge gist
  • 3 eetlepels suiker
  • 500 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 ei
  • voldoende olie om in te bakken
  • en poedersuiker natuurlijk

Oliebollen maken

Stap 1

Meng de lauwe melk met de gist en de suiker. Laat het 10 minuten staan.

Stap 2

Zeef de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Giet al kloppend met een mixer het melk-gistmengsel erdoor. Voeg zonodig iets meer melk toe. Laat zeker een uur afgedekt op een warme plaats rijzen.

Stap 3

Schep nu de eventuele vulling erdoor. Zie de suggestie van Spaarne66 hieronder. Verhit de olie in een diepe pan of friteuse tot 180 graden.

Stap 4

Maal met een natte ijsbolletjestang of 2 ingevette lepels bollen beslag en laat ze in de hete olie glijden. Keer ze na een paar minuten. Oliebollen moeten afhankelijk van hun grootte een minuut of 6 bakken. Bak, ook afhankelijk van de grootte, 4-8 oliebollen per keer. Serveer ze bestrooid met poedersuiker natuurlijk.

 

De fabulous vulling van Spaarne66

Week een pakje rozijnen twee nachtjes in Strohrum. Voeg ze op het laatste moment toe aan het beslag. Deze rum-rozijnbollen worden nog lekkerder als je er kaneelsuiker op doet. Kaneelsuiker maak je zo; meng in een keukenmachine gelijke delen fijne basterdsuiker met kaneel!

oliebollen3

Waar moet je op letten bij het oliebollen bakken?

Het succes van jouw oliebollen wordt grotendeels bepaalt door hoe je ze bakt. Hier moet je dus zeker voldoende aandacht aan besteden. Met deze tips worden jouw oliebollen geheid een succes:

  • Oliebollen bak je niet in frituurvet, anders worden ze veel te zwaar. De frituur heeft namelijk een eigen smaak die niet goed samengaat met oliebollen. Gebruik dus een neutrale olie, zoals: zonnebloem- of maisolie.
  • De gemiddelde oliebol heeft ongeveer 7 minuten nodig (afhankelijk van de grootte natuurlijk). Een oliebol draait zichzelf meestal vanzelf om, maar af en toe moet je hem een handje helpen.
  • Laat de oliebollen goed uitlekken op een vergiet met keukenpapier. Zo wordt het overtollige vet uit de oliebollen getrokken.
  • Heb je niet zoveel ervaring met het oliebollen bakken, gebruik dan een frituurpan. Hierin kun je de temperatuur goed controleren (180 graden Celsius).
  • Verhit de olie tot 180 graden Celsius en probeer het op die temperatuur te houden. Als het vet te heet is verbranden de bollen voordat ze gaar zijn. Is de temperatuur te laag, dan kleuren ze niet mooi en worden ze te vet.
oliebollen1

Kun je oliebollen opwarmen?

Je hebt heel oudejaarsdag staan bakken en nu zit je op nieuwjaarsdag met een lading overgebleven oliebollen. Geen probleem. Warm ze gewoon op. Zet de oven aan op 200 graden Celsius. Doe de oliebollen in een vuurvaste schaal en zet ze 10 minuutjes in de oven. Zo smaken ze weer als die eerste lading verse oliebollen. Zet de koffie maar alvast aan.

Je kunt ze ook in de magnetron opwarmen. Een half minuutje is doorgaans wel voldoende. Het grote nadeel van opwarmen in de magnetron is dat de oliebollen zacht worden.

Heb je een airfryer? Verwarm de oliebollen hierin. 3 minuutjes op 150 graden maakt de oliebollen weer lekker zacht met een krokant korstje.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Zelf oliebollen maken volgens het recept van Yvette van Boven
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?