Zelf oliebollen maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het probleem zit ‘m in het volgende. Als je het goed doet, gaat iedereen bestellingen bij je plaatsen. En dan kan het zomaar gebeuren dat je net om middernacht de laatste bollen uit het vet haalt, en vervolgens niemand met je wil zoenen omdat je bent verandert in een gigantische oliebol. Ik zeg het maar van te voren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
In dit artikel lees je een heerlijk oliebollen recept, 5 tips voor oliebollen bakken en meerdere manieren om ze de dag erna op te warmen. Lekker voor als je wakker wordt na een knallend oud en nieuw! Lees snel verder!
5 x tips voor oliebollen bakken!
Het succes van jouw oliebollen wordt grotendeels bepaalt door hoe je ze bakt. Hier moet je dus zeker voldoende aandacht aan besteden. Met deze tips worden jouw oliebollen geheid een succes:
- Oliebollen bak je niet in frituurvet, anders worden ze veel te zwaar. De frituur heeft namelijk een eigen smaak die niet goed samengaat met oliebollen. Gebruik dus een neutrale olie, zoals: zonnebloem- of maisolie.
- De gemiddelde oliebol heeft ongeveer 7 minuten nodig (afhankelijk van de grootte natuurlijk). Een oliebol draait zichzelf meestal vanzelf om, maar af en toe moet je hem een handje helpen.
- Laat de oliebollen goed uitlekken op een vergiet met keukenpapier. Zo wordt het overtollige vet uit de oliebollen getrokken.
- Heb je niet zoveel ervaring met het oliebollen bakken, gebruik dan een frituurpan. Hierin kun je de temperatuur goed controleren (180 graden Celsius).
- Verhit de olie tot 180 graden Celsius en probeer het op die temperatuur te houden. Als het vet te heet is verbranden de bollen voordat ze gaar zijn. Is de temperatuur te laag, dan kleuren ze niet mooi en worden ze te vet.
Hoe warm je oliebollen op?
Je hebt heel oudejaarsdag staan bakken en nu zit je op nieuwjaarsdag met een lading overgebleven oliebollen. Geen probleem. Warm ze gewoon op.
- In de oven: zet de oven aan op 200 graden Celsius. Doe de oliebollen in een vuurvaste schaal en zet ze 10 minuutjes in de oven. Zo smaken ze weer als die eerste lading verse oliebollen. Zet de koffie maar alvast aan.
- In de magnetron: je kunt ze ook in de magnetron opwarmen. Een half minuutje is doorgaans wel voldoende. Het grote nadeel van opwarmen in de magnetron is dat de oliebollen zacht worden.
- In de airfryer: heb je een airfryer? Verwarm de oliebollen hierin. 3 minuutjes op 150 graden maakt de oliebollen weer lekker zacht met een krokant korstje.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten