Zelf oliebollen maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het probleem zit ‘m in het volgende. Als je het goed doet, gaat iedereen bestellingen bij je plaatsen. En dan kan het zomaar gebeuren dat je net om middernacht de laatste bollen uit het vet haalt, en vervolgens niemand met je wil zoenen omdat je bent verandert in een gigantische oliebol. Ik zeg het maar van te voren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

In dit artikel lees je een heerlijk oliebollen recept, 5 tips voor oliebollen bakken en meerdere manieren om ze de dag erna op te warmen. Lekker voor als je wakker wordt na een knallend oud en nieuw! Lees snel verder!

Oliebollen

4 from 2 votes
Course: Snacks, TussendoortjeCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

3

hours 

Oliebollen maken is helemaal niet moeilijk, je moet het alleen even in de vingers krijgen. Oh en ... mislukte oliebollen snoep je gewoon stiekem zelf op.

Ingrediënten

 • 500 ml 500 lauwe melk

 • 1 zakje 1 droge gist

 • 3 eetlepels 3 suiker

 • 500 gram 500 bloem

 • 1 snufje 1 zout

 • 1 1 ei

 • voldoende olie om in te bakken

 • en poedersuiker natuurlijk

Oliebollen maken

 • Meng de lauwe melk met de gist en de suiker. Laat het 10 minuten staan.
 • Zeef de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Giet al kloppend met een mixer het melk-gistmengsel erdoor. Voeg zonodig iets meer melk toe. Laat zeker een uur afgedekt op een warme plaats rijzen.
 • Schep nu de eventuele vulling erdoor. Zie de suggestie van Spaarne66 hieronder. Verhit de olie in een diepe pan of friteuse tot 180 graden.
 • Maal met een natte ijsbolletjestang of 2 ingevette lepels bollen beslag en laat ze in de hete olie glijden. Keer ze na een paar minuten. Oliebollen moeten afhankelijk van hun grootte een minuut of 6 bakken. Bak, ook afhankelijk van de grootte, 4-8 oliebollen per keer. Serveer ze bestrooid met poedersuiker natuurlijk.

Rum rozijnenbollen

 • De fabulous vulling van Spaarne66 - Week een pakje rozijnen twee nachtjes in Strohrum. Voeg ze op het laatste moment toe aan het beslag. Deze rum-rozijnbollen worden nog lekkerder als je er kaneelsuiker op doet. Kaneelsuiker maak je zo; meng in een keukenmachine gelijke delen fijne basterdsuiker met kaneel!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

oliebollen2

5 x tips voor oliebollen bakken!

Het succes van jouw oliebollen wordt grotendeels bepaalt door hoe je ze bakt. Hier moet je dus zeker voldoende aandacht aan besteden. Met deze tips worden jouw oliebollen geheid een succes:

 1. Oliebollen bak je niet in frituurvet, anders worden ze veel te zwaar. De frituur heeft namelijk een eigen smaak die niet goed samengaat met oliebollen. Gebruik dus een neutrale olie, zoals: zonnebloem- of maisolie.
 2. De gemiddelde oliebol heeft ongeveer 7 minuten nodig (afhankelijk van de grootte natuurlijk). Een oliebol draait zichzelf meestal vanzelf om, maar af en toe moet je hem een handje helpen.
 3. Laat de oliebollen goed uitlekken op een vergiet met keukenpapier. Zo wordt het overtollige vet uit de oliebollen getrokken.
 4. Heb je niet zoveel ervaring met het oliebollen bakken, gebruik dan een frituurpan. Hierin kun je de temperatuur goed controleren (180 graden Celsius).
 5. Verhit de olie tot 180 graden Celsius en probeer het op die temperatuur te houden. Als het vet te heet is verbranden de bollen voordat ze gaar zijn. Is de temperatuur te laag, dan kleuren ze niet mooi en worden ze te vet.
oliebollen

Hoe warm je oliebollen op?

Je hebt heel oudejaarsdag staan bakken en nu zit je op nieuwjaarsdag met een lading overgebleven oliebollen. Geen probleem. Warm ze gewoon op.

 • In de oven: zet de oven aan op 200 graden Celsius. Doe de oliebollen in een vuurvaste schaal en zet ze 10 minuutjes in de oven. Zo smaken ze weer als die eerste lading verse oliebollen. Zet de koffie maar alvast aan.
 • In de magnetron: je kunt ze ook in de magnetron opwarmen. Een half minuutje is doorgaans wel voldoende. Het grote nadeel van opwarmen in de magnetron is dat de oliebollen zacht worden.
 • In de airfryer: heb je een airfryer? Verwarm de oliebollen hierin. 3 minuutjes op 150 graden maakt de oliebollen weer lekker zacht met een krokant korstje.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten