Anna’s Carrot Cake van Heel Holland Bakt [recept]

Maak thuis de carrot cake die Anna van Heel Holland Bakt naar de overwinning hielp! 

Heel Holland Bakt winnares Anna Yilmaz deelt in haar bakboek haar favoriete recepten met alle thuisbakkers van Nederland. De half Nederlandse, half Turkse Anna (29) werkt als korporaal bij de Koninklijke Marine, maar heeft tijd gemaakt om 'Veel lekkers van Annate maken. Ze legt in het boek stap voor stap uit hoe je thuis ook een winnaar wordt met dit recept voor carrotcake. 

➡️  Wij mogen ook het
recept voor boterkoek met gekonfijte gember van Anna met jullie delen. 

carrot cake toffeecreme


Worteltaart | Toffeecrème

Voor de echte liefhebbers van 'Heel Holland Bakt' komt dit recept bekend voor. Het is een vereenvoudigde versie van de taart die Anna maakte voor de opdracht 'Lazy Sunday' waarbij ze een sticky toffee-taart moest maken. Ze heeft de dadelcrème uit dit recept gelaten, maar de taart is nog net zo bijzonder lekker!

Liever een gezonde worteltaart maken? Volg ons recept voor een worteltaart zonder suiker.

Klaar? Bakken maar!

Gebak | 12 personen

Ingrediënten

Voor de carrot cake:

  • 250 g wortel
  • sap van 1 citroen
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 70 g lichtbruine basterdsuiker
  • 275 ml zonnebloemolie + extra om in te vetten
  • 3 eieren
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl speculaaskruiden
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • 200  bloem
  • 5 g bakpoeder
  • 1 mespunt zout

Voor de toffeesaus:

  • 120 g boter
  • 120 g bruine basterdsuiker
  • 200 ml slagroom

Voor de toffeecrème:

  • 75 ml slagroom
  • 300 g mascarpone
  • 100 g van de toffeesaus (zie stap 3)

Voor de garnering:

  • 40 g walnoten (grofgehakt + extra om te garneren)
bakgerei


Bakgerei


  • Springvorm met een doorsnee van 24 cm
  • Keukenmachine of blokrasp
  • Steelpan
  • Spuitzak met ronde spuitmond
  • Taartzaag of broodmes

Bereiding

Stap 1 | Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de rand in.

Stap 2 | Cakebeslag maken

  • Rasp de wortel op een blokrasp of in de keukenmachine en sprenkel wat citroensap over de wortel om verkleuren te voorkomen.
  • Meng de bruine en lichtbruine basterdsuiker samen met de zonnebloemolie, eieren, kaneel, speculaaskruiden, de sinaasappelrasp en het -sap in een mengkom.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder en het zout toe en spatel dit door het beslag. Spatel dan de wortelrasp door het beslag en meng goed.
  • Schep het beslag in de springvorm en bak de carrot cake gaar in circa 45 minuten of totdat een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er droog uit komt.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster.

Stap 3 | Toffeesaus maken

  • Breng ondertussen de ingrediënten voor de toffeesaus al roerend aan de kook in een steelpan.
  • Laat 10 minuten op laag vuur koken en laat daarna afkoelen.

Stap 4 | Toffeecrème maken

  • Klop de slagroom stijf, voeg de mascarpone toe en meng tot een glad mengsel zonder klontjes.
  • Spatel 100 g van de afgekoelde toffeesaus door de mascarponeslagroom, schep de toffeecrème in de spuitzak met ronde spuitmond en leg die in de koelkast.

Stap 5-9 | Cake opbouwen

  • Halveer de carrot cake met een taartzaag of broodmes overlangs en leg de onderste helft op een mooi bord.
  • Spuit met de spuitzak met ronde spuitmond toefjes toffeecrème aan de buitenrand van de
    onderste cakelaag.
  • Spuit wat crème in het midden en strijk die gelijkmatig uit.
  • Verdeel de toffeesaus gelijkmatig over de toffeecrème en bestrooi met de walnoten.
  • Leg de bovenste cakelaag erop en spuit er met de toffeecrème een mooi patroon op.
  • Garneer met de overgebleven toffeesaus en extra walnoten.
Anna’s baktip: De carrot cake kun je ook maken in een rechthoekige ovenschaal. Laat dan de tussenlaag weg en verdeel die samen met de toffeesaus en nootjes over de bovenkant. Serveer de cake in blokken.

Meer recepten van Anna

Veel lekkers van Anna cover



Naast dit recept heeft Anna nog veel meer lekkere baksels die je kan uitproberen.

Koop haar winnaarsboek:

'Veel lekkers van Anna'

Auteur | Anna Yilmaz
Uitgever | Kosmos uitgevers
Omvang |  96 pagina's
ISBN | 9789021573243
Prijs | €21,99

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag