​Een taart met wortels? Je leest het goed. Worteltaart is hip, lekker én hoeft niet ongezond te zijn. En zeg nu zelf, wie zegt nu neen tegen de kruidige, lichtzoete smaak van een zelfgemaakt stukje carrot cake? 

Omdat er in een klassieke worteltaart best wat suiker zit, delen we een carrot cake recept zonder suiker. Wedden dat je het verschil niet merkt? 

Met dit suikervrije recept eet je lekker zoveel je wil!

Ben je benieuwd naar andere heerlijke taart recepten? Dit zijn onze favorieten: monchou taartred velvet en grootmoeders appeltaart.

Gezonde worteltaart zonder suiker met sinaasappel-roomkaasglazuur

3 from 41 votes
Course: NagerechtCuisine: Amerikaans
Portie

1

taart van 20 cm
Bereidingstijd

20

minutes
Rusttijd

1

uur
Baktijd

1

uur

Worteltaart is geliefd in koffietentjes en een klassieker bij taartbakkers. De taart is zo populair dat ze in sommige supermarkten te koop is in de bakkerij-afdeling.

Worteltaart heeft gewoonlijk een mengsel van roomkaas, boter en (poeder)suiker als glazuurtopping. In dit recept, kiezen we voor een suikervrije topping van roomkaas en sinaasappelzeste.

ingrediënten voor de worteltaart 

  • 150 gram 150 zelfrijzende bloem;

  • 100 gram 100 amandelpoeder;

  • 50 gram 50 rozijnen;

  • 50 gram 50 walnootpitten, grof gehakt;

  • 4 tl 4 gemalen koekkruiden; Dit is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.

  • 1 tl 1 bakpoeder;

  • 3 3 grote eieren vrije uitloop;

  • 100 ml 100 zonnebloemolie (en nog een extra scheut om in te vetten);

  • 3 el 3 halfvolle melk;

  • 300 gram 300 wortels, geschild en geraspt.

  • ​Wat heb je nodig voor het glazuur?
  • 150 gram 150 volle roomkaas;

  • Zeste van 1 sinaasappel, gewassen en geraspt met een dunschiller.

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ronde bakvorm van ongeveer 20 cm met bakpapier en vet gelijkmatig in met zonnebloemolie.
  • Doe alle droge ingrediënten: de zelfrijzende bloem, de walnootpitten, de rozijnen, de koekkruiden en het bakpoeder in een grote kom en meng goed. Maak een put in het midden.
  • Klop in een aparte kom de eieren op, voeg daarna de melk toe en dan in een dunne straal de olie. Vouw daarna de geraspte wortels er voorzichtig doorheen. Op deze manier wordt de cake lekker luchtig. Voeg het eimengsel toe aan de droge ingrediënten en roer goed om een dik, glad beslag te vormen.
  • Giet het deeg voorzichtig in de beklede bakvorm en spreid gelijkmatig naar de zijkanten. Bak in het midden van de oven gedurende 1 uur, of totdat de cake goed is gerezen en een in het midden geplaatst spiesje er goed uitziet. Laat de worteltaart minstens 1 uur afkoelen in de bakvorm.
  • Haal de afgekoelde wortelcake uit de bakvorm en leg op een bord of plank.
  • Maak het sinaasappel-roomkaasglazuur door de roomkaas met de zeste van de sinaasappel te mengen. Smeer gelijkmatig over de cake.
  • Snijd de worteltaart in gelijke parten. Smakelijk!

Hoe bewaar je worteltaart?

  • ​Je bewaart verse carrot cake het best bedekt met aluminiumfolie in de koelkast. Hij is tot drie dagen na bereiding nog lekker.
  • Let op: bewaar de worteltaart zonder het glazuur. Bewaar een potje roomkaastopping in de koelkast en smeer de cake in als je ‘m opeet. Zo blijft je carrotcake lekker sappig en smeuïg. Smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten