Zin in een avondje gezond? Dan is deze stevige mungbonensoep precies wat je zoekt. Deze soep zit namelijk boordevol met eiwitrijke peulvruchten en groente.

Maashawah - Afghaanse mungbonensoep

0.0 from 0 votes
Course: Hoofdgerecht, AvondetenCuisine: Afghaans
Porties

4

personen
Bereidingstijd

1

hour 
Voorbereiden

8

uur

Deze mungbonensoep werd vroeger in Afghanistan alleen gemaakt voor bijzondere gelegenheden, omdat de ingrediënten vaak moeilijk verkrijgbaar waren toen. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en wordt deze soep het hele jaar door gegeten!

Ingrediënten

  • 95 gram gedroogde kikkererwten

  • 100 gram gedroogde kidneybonen

  • 115 gram mungbonen

  • 100 gram parelgerst

  • 125 ml zonnebloemolie

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 1 middelgrote uit, fijngesneden

  • 1 el tomatenpuree

  • 2 tl gemalen kurkuma

  • 1 el zout (of naar smaak)

  • 1 middelgrote wortel, geschild en fijngesneden

  • 150 gram sperziebonen, gedopt en in stukjes

  • 1 portie miniköfte, voor erbij

  • Gedroogde munt, om te garneren

  • Yoghurtsaus (optioneel)
  • 130 ml yoghurt

  • 1/2 tl knoflookpoeder

  • 1/2 tl zout

Bereiding

  • Bedek de kikkererwten en kidneybonen met een laag koud water van minstens 5 centimeter en laat ze 8 uur of een hele nacht weken. Ze zetten beide uit als ze het water absorberen; houd daar dus rekening mee met de grootte van de kom.
  • Laat de kikkererwten en kidneybonen uitlekken in een vergiet, spoel ze af onder koud water en laat ze opnieuw uitlekken. Doe ze in een middelgrote pan, bedek ze met een laag water (circa 5 centimeter) en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur middelhoog, leg het deksel op de pan en laat ze 35 minuten koken tot ze zacht zijn maar nog wel hun vorm hebben behouden. Laat ze uitlekken in een vergiet en zet ze opzij.
  • Doe de mungbonen en parelgerst in een pan, bedek ze met een laag water (circa 5 centimeter) en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat ze 20 minuten sudderen tot ze zacht zijn. Zet ze opzij zonder ze uit te laten lekken. Dit recept dankt zijn naam aan de groene kleur en de smaak van de mungbonen.
  • Verhit de olie in een grote pan op hoog vuur en fruit hierin de knoflook in 1 minuut geurig. Voeg de ui toe en bak hem in 3-4 minuten goudbruin. Voeg de tomatenstukjes en tomatenpuree toe en bak ze 2-3 minuten mee. Roer de kurkuma en het zout erdoor, schenk er 1,5 liter water bij en breng het geheel aan de kook. Voeg tot slot de wortel, sperziebonen, kikkererwten, kidneybonen, parelgerst en mungbonen (met hun kookvocht) toe en laat alles nog 8-10 minuten koken tot de groenten zacht zijn en de soep enigszins is ingedikt.
  • Voor de yoghurtsaus: roer in een kommetje de yoghurt, knoflookpoeder en het zout door elkaar.
  • Je kunt de soep zo serveren, eventueel besprenkeld met de yoghurtsaus en bestrooid met gedroogde munt. Maar je kunt ook de miniköfte maken en deze vlak voor het serveren aan de soep toevoegen.

Tips

  • Soep over? Deze soep kan je prima invriezen! Schrijf wel de naam van de soep erbij, zodat je de volgende keer weet wat je eet.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Parwana van Durkhanai Ayubi

Parwana is een receptenboek van de Afghaanse familie Ayubi. In Australië hebben ze hun eigen restaurant, ook genaamd Parwana. Enkele gerechten die ze daar serveren staan in dit receptenboek, naast nog veel meer Afghaanse recepten.

Daarnaast krijg je in het boek ook een kijkje in het leven van de familie, door middel van veel foto's en verhalen.

Parwana Receptenboek

Parwana

  • Auteur | Durkhanai Ayubi
  • Fotografie | Alicia Taylor en familie Ayubi
  • Uitgever | Becht
  • Omvang | 256 pagina's
  • ISBN | 9789023016663
  • Prijs | €27,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten