Zelf groentebouillon maken is een heel bevredigend en mindfull klusje. Je verwerkt dingen die je normaal gesproken zou weggooien tot een fantastisch eindproduct.

Je hele huis gaat lekker ruiken én het maakt alles echt lekkerder. Probeer dus een keertje zelf groente bouillon te maken. Vries meteen wat in, en voortaan kun je elke keer als een recept vraagt om bouillon, je eigen zelfgemaakt bouillon gebruiken in plaats van zo’n blokje vol zout en smaakstoffen.

Lees snel verder voor het recept!

Template recept

0 from 0 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Frans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

De gezeefde bouillon is 5 dagen houdbaar in de koelkast. In porties ingevroren blijft de bouillon zeker 6 maanden goed!

Ingrediënten

  • 2 2 uien

  • 4 stengels 4 bleekselderij

  • 2 2 winterpenen

  • 2 2 preien

  • 1 1 venkel

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 2 eetlepeles 2 zonnebloemolie

  • 200 ml 200 droge witte wijn

  • 1 1 bouquet garni (samengebonden bosje van 1 laurierblaadje, 2 takjes tijm en 6 takjes peterselie – alleen de stelen)

  • 10 10 zwarte peperkorrels

Zo maak je het!

  • Pel de buitenste laag van de uien, laat de rest van de schil zitten dat geeft de bouillon kleur. Snipper de ui. 
  • Maak de andere groenten schoon en snijd ze in blokjes van 2½ cm. Pel en kneus de knoflook.
  • Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de blokjes groenten 10 minuten op laag vuur. Blus af met de wijn en laat nog 2 tot 3 minuten verdampen.
  • Voeg de bouquet garni en de peperkorrels toe, schenk er 3 liter water bij en breng aan de kook. Laat nog 1½ trekken op heel laag vuur.
  • Schenk de groentebouillon door een fijne zeef over in een kom of andere grote pan. Druk niet op de groenten, want dan wordt de bouillon troebel. Gooi weg wat in de zeef achterblijft. Laat de bouillon afkoelen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Bouillon van Jean Beddington

Jean Beddington is een Engelse chef die haar kennis opdeed in Japan. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam om op hoog niveau te koken in haar restaurant Beddington’s.

Tegenwoordig werkt zij als product- en receptontwikkelaar. In haar nieuwste boek Bouillon geeft ze de geheimen van de perfecte bouillon prijs. Volgens Jean moet je voor goede soepen, sauzen en gerechten terug naar de basis. Bouillon!

bouillon

Bouillon: Naar soep, saus en gerecht

  • Auteur | Jean Beddington
  • ISBN | 9789045219431
  • Uitgever | Karakter Uitgevers
  • Prijs | €29,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten