Bietengazpacho met castelfranco en bergamotvinaigrette [RECEPT]

Celine
Celine

Deze bietengazpacho is een échte klassieker van restaurant de Kas. De bietjes groeien een groot gedeelte van het jaar in hun eigen tuin. In dit recept combineert de zoetheid van de bietjes goed met het bittere van de sla en de bergamot.

Vond je dit een lekker recept? Lees dan nog twee andere recepten van restaurant de Kas, rabarber recept en dit koolrabi recept!

Bietengazpacho

Recept | Bietengazpacho

Tussengerecht | 4 personen
Ingrediënten

Gazpacho:

  • 1 kg bietjes, geschild en gepoft (houd 0,5 kg apart)
  • 0,5 liter bietensap
  • 2 rode tomaten in stukken
  • ¼ komkommer, geschild en in stukken
  • ½ rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd
  • 1 kleine ui, gepeld
  • 1 avocado, gehalveerd en vruchtvlees eruit geschept
  • 2 cm gember, geschild
  • ½ rode peper, zaad verwijderd
  • 1 tenen knoflook, gepeld
  • 2 takjes munt
  • ½ bosje basilicum
  • ½ bosje koriander
  • 1 el komijn
  • 60 ml sushiazijn
  • 100 ml olijfolie

 

Bergamotvinaigrette:

  • 50 ml sushiazijn
  • 50 ml wittewijnazijn
  • 50 ml rijstazijn
  • 50 g suiker
  • 150 ml water
  • 3 druppels bergamotessence

Garnering:

  • ½ krop castelfranco, gewassen en bladeren losgehaald
  • 1 kleine biet, goed gewassen, in dunne plakjes 
  • paar blaadjes bloedzuring

Zo maak je bietengazpacho

Stap 1

Doe 0,5 kg bietjes met de rest van de ingrediënten voor de gazpacho in een keukenmachine en maal ze tot een fijne puree. Duw het geheel daarna door een fijne zeef en breng de gazpacho op smaak met zout en peper. Mocht de gazpacho ietsjes te dik zijn, dan kun je wat bietensap extra toevoegen. Proef goed: het moet zoetig, aards maar ook fris smaken door de azijn.

Stap 2

Breng in een pan alle ingrediënten voor de bergamotvinaigrette aan de kook. Giet het geheel, zodra de suiker is opgelost, in een fles en bewaar het koud. Het blijft lang goed en is lekker in allerlei salades. Voor nu gebruiken we slechts een beetje, gemengd met olijfolie in een verhouding van 1:3.

Stap 3

Schil de overgebleven 0,5 kg bietjes in grove stukken en breng op smaak met de vinaigrette.

Stap 4

Begin voor het opmaken met de bietengazpacho. Garneer vervolgens met de sla, biet en zuring. Besprenkel het geheel met de bergamotvinaigrette.

Restaurant de Kas Amsterdam: Van het land op het bord

Jos en Wim zijn de chef en eigenaar van restaurant de Kas in Amsterdam. Wim werkte bij Parkheuvel en Bolenius, Jos bij Vermeer en Jamie Oliver. Het restaurant heeft zijn eigen kassen en een tuin in de Beemster waar vele groentes groeien wat zij in hun gerechten gebruiken.

In dit kookboek nemen Jos en Wim je mee voor een kijkje achter de schermen van het restaurant. Het boek helpt je bij het maken van prachtige creaties. In het boek staan 50 recepten waarbij groente centraal staat. 

restaurant de kas kookboek

Restaurant de Kas Amsterdam: Van het land op het bord

  • Wim de Beer en Jos Timmer
  • 9789021575315
  • Kosmos Uitgevers
  • €34,99 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Bietengazpacho met castelfranco en bergamotvinaigrette
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer limited edition, boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?