Traybake, weleens van gehoord? Het is een trend in de foodie wereld en betekent niet veel meer dan je complete maaltijd op een bakplaat (traybake) of ruime ovenschaal maken. Het is een fijne manier van koken omdat jij alleen maar alles hoeft te snijden en op smaak brengen; de oven doet verder al het werk. Zalig!

Gebruik voor deze manier van koken het liefst wat stevigere groente omdat je natuurlijk wilt dat er nog wat van over is als alles uit de oven komt. Gebruik wat je in huis hebt of check welke groente er nu in het seizoen zijn, dat scheelt prijstechnisch én het smaakt beter.

Wat vlees betreft is de traybake kip het meest gebruikt maar rund, varken, vis en vegetarisch kan ook. Hier staan meer traybake recepten.

Maak eens een traybake met kip!

4 from 2 votes
Course: Hoofdgerecht, OvengerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

45

minutes
Total time

1

hour 

Dit bijzondere recept kun je het best beschrijven als een mix tussen pollo alla cacciatora en crispy cajun chicken (ik zei toch dat het bijzonder was 😉).

Toen ik nog als chef achter de kachel stond, werkte ik een tijdje met een Italiaanse kok die veel van de wereld had gezien. Deze Salvatore had dit recept opgepikt op een van zijn reizen.

Het bijzondere hieraan is de marinade waarmee het vlees wordt geroosterd; de kip wordt heerlijk zacht van binnen en krokant van buiten. Je kan een hele kip gebruiken die je vervolgens in stukken snijdt. Of drumsticks, kippendijen, wat je wil. Liever geen kipfilet, dat wordt in de oven toch snel droog omdat er weinig vet aan zit.

Probeer het vandaag nog!

Ingrediënten

  • 800 gr kip (poten, dijen, karbonades of een hele kip) gezouten en gepeperd

  • 2 uien, gesneden

  • 6 tenen knoflook, waarvan 4 fijngehakt en 2 geplet

  • 2 zoete aardappels, geschild en in grove stukken

  • 2 wortels, geschild en in grove stukken

  • 2 rode paprika's, in stukken

  • 1 gele paprika, in stukken

  • 1 groene paprika, in stukken

  • 1 courgette, in grove stukken

  • 1 citroen, geperst

  • 2 eieren

  • 2 el yoghurt

  • 1 el maizena

  • 1 tl cayennepeper

  • 1 tl zout

  • 1 tl gedroogde tijm

  • 1 takje rozemarijn

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • 100 ml olijfolie, extra vierge

  • 100 gram olijven, groen en zwart

  • 150 ml witte wijn

Bereiding

  • We gaan eerst de marinade voor de kip maken. Doe de eieren, de gehakte knoflook, maizena, yoghurt, citroensap, paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper, gedroogde tijm en zout bij elkaar in een kom en kluts of staafmix alles goed door elkaar zodat er geen klontjes maizena te zien zijn.
  • Doe de kip, die daarvoor was ingewreven met zout en peper, in de kom en wentel goed door de marinade. Dek de kom af en leg opzij.
    Dit kun je ook een paar uur van tevoren doen en in de koelkast bewaren.

    Hoe langer de marinade kan intrekken des te beter maar doe het wel dezelfde dag dat je de kip gaat bakken.
    Als je het te lang in deze marinade laat, zal de binnenkant zacht worden maar de krokante korst wordt dan een stuk lastiger voor elkaar te krijgen. Maximaal vijf uur marineren dus!
  • Doe alle gesneden groenten, de zoete aardappels, de geplette knoflook, het takje rozemarijn en de olijven op de bakplaat of ovenschaal.
    Strooi er wat zout over, doe de olijfolie erbij en meng alles goed door elkaar.groente-bakplaat
  • Spreid de groenten gelijkmatig, leg de kip op de groenten en bak alles 45 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

    Keer na 15 minuten de kip om en roer de groenten even door. Doe dit voorzichtig met een ijzeren barbecue-tang. Als je marinade over hebt, kun je daar nog wat van de kip mee bedruipen., vooral doen!

    Keer de kip 15 minuten later nog eens om en laat 15-20 minuten roosteren. Door de marinade, de olie en het vocht uit de groenten er blijft een heerlijk sausje op de bodem over en is de kip heerlijk krokant.
    That's it!

Tips

  • Gebruik de groenten die je in huis hebt. Bijna alles kan, maar dit recept werkt wel het best met stevige groenten zoals wortels, knolselderij, paprika, bieten, venkel, pompoen of bloemkool.
  • Probeer dit ook eens met vis; denk er wel aan dat vis relatief snel gaar is dus doe de groenten eerder in de oven.
  • Een andere variant op traybake cooking is alles in een metalen vuurvaste ovenschaal te doen en eerst op het vuur aan te bakken. Dit ziet er niet alleen heel professioneel en cheffy uit voor je gasten maar doet daadwerkelijk iets voor de smaak. Door het eerst aan te bakken schroeit alles een beetje dicht en dat komt de karamellisering ten goede.
  • Blus halverwege het bakproces alles af met een flinke scheut wijn of groente- dan wel kippenbouillon. De aangebakken groenten (en dus smaken) op de bodem van de bakplaat of ovenschaal komen zo mooi los.
  • Naast mooie ingrediënten, een leuk recept en een beetje talent is het handig om het juiste gereedschap in huis te hebben. Een goede pan, staafmixer, barbecue-tang. Voor ovenrecepten zoals deze is een goede bakplaat perfect.
  • Je kunt hiervoor kippenpoten of kippendijen gebruiken, maar leuker nog, gebruik een hele kip.

    Omdat een hele kip lastiger is om gelijkmatig te roosteren, doe je een van deze twee dingen: Snijd de kip in delen: drumsticks, dijen, borsten en vleugels. Of vlinder de kip door met een wildschaar de wervelkolom eruit te knippen en de kip plat te drukken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is traybake?

Traybake dus. Van het Engelse woord tray bake, dat zoveel betekent als plaat, schaal, dienblad. In dit geval hebben we het over de bakplaat in de oven, of in sommige gevallen een ruime ovenschaal.

De bedoeling van een traybake dinner maken is namelijk dat je alle ingrediënten van tevoren hebt gesneden, gemarineerd en klaargezet. Vervolgens hoef je alles alleen nog maar bij elkaar te doen en een heerlijk glaasje voor jezelf in te schenken terwijl de oven al het moeilijke werk doet.

Nog een bijkomend voordeel: minder afwas! Je hebt natuurlijk niet veel nodig als alles bij elkaar gedaan wordt. Ideaal toch? Verder is het ook nog eens erg lekker omdat de groenten door de natuurlijke suikers gekaramellisseerd worden, en dat zorgt weer voor die knapperige donkere stukjes.

Zoals gezegd kun je dit recept eventueel in een ovenschaal maken, maar het hele punt is dat de ingrediënten afzonderlijk van elkaar geroosterd worden en niet teveel gaan stoven. Als de kip en de groenten genoeg ruimte hebben en elkaar niet te veel overlappen, garen ze overal regelmatig. Zo krijgt alles een heerlijk krokant korstje. En meer smaak 🙂

Daarom is het handig om dit op een bakplaat of op deze traybake te doen!

Dus met relatief weinig inspanning een complete maaltijd op tafel, ideaal. Overtuigd? Probeer dit recept en laat ons weten wat je ervan vond!

kippenpoten ovenschaal

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten