Geroosterde bloemkool is een heerlijk bij- of voorgerecht, zelfs als ze alleen met zout en peper zijn bestrooid. Voeg een pittige dressing met een volle smaak toe en het gerecht zal in een mum van tijd worden verorberd! Deze geroosterde bloemkool is zowel warm als koud heerlijk.

Lees snel verder voor het recept!

Geroosterde bloemkool met Vietnamese dressing

0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: Vietnamees
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Met dit recept leer je geroosterde bloemkool maken in Vietnamese stijl, origineel en verfrissend! Een overgebleven portie dressing kan maximaal een week in de koelkast worden bewaard. Ik vind dit geroosterde bloemkool recept heerlijk bij gegrilde vis of kip. Je kunt de vissaus weglaten en een beetje extra tamari en citroensap toevoegen. Het seizoen van bloemkool loopt van mei tot december.

Ingrediënten

  • 2 tl 2 kokosolie of ghee

  • 1 1 grote bloemkool (ca. 900 g) in kleine roosjes

  • Zeezout en zwarte peper

  • 1 1 handvol koriander of shiso, grofgescheurd, voor erbij

  • Voor de dressing
  • 1 1 rode chilipeper, zaden verwijderd, fijngehakt (of naar smaak)

  • ten tenen ten knoflook, fijngehakt

  • 3 cm 3 gemberwortel, fijngehakt

  • 1,5 el 1,5 ahornsiroop

  • 1 1 1 limoen, sap

  • 1 el 1 tamari

  • 1,5 el 1,5 vissaus

  • 2 el 2 water

Bereiding van de geroosterde bloemkool

  • Verhit de oven tot 220 °C. Zet een bakplaat met de kokosolie een paar minuten in de oven tot hij is gesmolten.
  • Verdeel de bloemkoolroosjes over de bakplaat en wentel ze zorgvuldig door de kokosolie. Zet de bakplaat weer in de oven en rooster de bloemkool circa 15 minuten. Schep de roosjes halverwege de tijd om, tot ze gaar zijn en bruine randjes hebben.
  • Roer intussen alle ingrediënten voor de dressing in een kom door elkaar – of doe dat in een keukenmachine of krachtige blender – en breng op smaak met zout en peper. Schep de dressing over de bloemkool en bestrooi hem vlak voor het opdienen met de kruiden.

tips

  • Proef deze dressing bij allerlei soorten gekookte groenten – spruitjes en broccoli of zelfs geroosterde radijs en wortels – en gebruik hem om eventuele restanten op te peppen. Eet ook de dikke bloemkoolbladeren; je kunt ze roosteren. Houd ze wel goed in het oog en haal ze van de bakplaat als je de roosjes gaat omscheppen omdat het blad veel sneller gaar is.
  • Kan je geen genoeg krijgen van salades? Bekijk hier alle salade recepten!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Eat Happy van Melissa Hemsley

Het nieuwe kookboek van celeb chef Melissa Hemsley (ja, de ene helft de Hemsley zusjes) is weer helemaal snel, gezond en lekker. Net als in het vorige boek laat Melissa zien dat koken helemaal niet lang hoeft te duren. En dat je met een kookplan geld bespaart, gezond eet en binnen een half uur een originele maaltijd kan neer zetten.

Ze geeft meer dan 150 recepten – van ontbijt, lunch, snacks, diner tot dessert – tips tegen voedselverspilling, voor tijdwinning en voor een vriezer voor heerlijke maaltijden. Dit boek is ideaal voor drukke foodies die wel wat slimme trucs kunnen gebruiken in de keuken.

Eat Happy kookboek

Eat Happy

  • Auteur | Melissa Hemsley 
  • Fotografie | Issy Cro
  • Uitgever | Fontaine Uitgever
  • Omvang | 288 pagina's
  • ISBN | 9789059568211 
  • Prijs | € 9,90

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten