Eat Happy | Geroosterde bloemkool met Vietnamese dressing

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Geroosterde bloemkoolroosjes zijn een heerlijk bij- of voorgerecht, zelfs als ze alleen met zout en peper zijn bestrooid. Voeg een pittige dressing met een volle smaak toe en het gerecht zal in een mum van tijd worden verorberd! De bloemkoolroosjes zijn zowel warm als koud heerlijk. Een overgebleven portie dressing kan maximaal een week in de koelkast worden bewaard. Ik vind hem heerlijk bij gegrilde vis of kip. Je kunt de vissaus weglaten en een beetje extra tamari en citroensap toevoegen. Het seizoen van bloemkool loopt van mei tot december.

Geroosterde bloemkool met Vietnamese dressing

Eat-Happy-Hemsley

Bijgerecht voor 4 personen

  • 2 theel. kokosolie of ghee
  • 1 grote bloemkool (ca. 900 g) in kleine roosjes
  • zeezout en zwarte peper
  • 1 handvol koriander of shiso, grofgescheurd, voor erbij

Voor de dressing

  • 1 rode chilipeper, zaden verwijderd, fijngehakt (of naar smaak)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 cm gemberwortel, fijngehakt
  • 1½ eetl. ahornsiroop
  • sap van 1 limoen
  • 1 eetl. tamari
  • 1½ eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels water
Eat-Happy-Hemsley
[/su_column]

Aan de slag!

Verhit de oven tot 220 °C. Zet een bakplaat met de kokosolie een paar minuten in de oven tot hij is gesmolten.

Verdeel de bloemkoolroosjes over de bakplaat en wentel ze zorgvuldig door de kokosolie. Zet de bakplaat weer in de oven en rooster de bloemkool circa 15 minuten. Schep de roosjes halverwege de tijd om, tot ze gaar zijn en bruine randjes hebben.

Roer intussen alle ingrediënten voor de dressing in een kom door elkaar –of doe dat in een keukenmachine of krachtige blender – en breng op smaak met zout en peper. Schep de dressing over de bloemkool en bestrooi hem vlak voor het opdienen met de kruiden.

Maak je restjes op!

Proef deze dressing bij allerlei soorten gekookte groenten – spruitjes en broccoli of zelfs geroosterde radijs en wortels – en gebruik hem om eventuele restanten op te peppen. Eet ook de dikke bloemkoolbladeren; je kunt ze roosteren. Houd ze wel goed in het oog en haal ze van de bakplaat als je de roosjes gaat omscheppen omdat het blad veel sneller gaar is.

Eat Happy

Het nieuwe kookboek van celeb chef Melissa Hemsley (ja, de ene helft de Hemsley zusjes)  is weer helemaal snel, gezond en lekker. Net als in het vorige boek laat Melissa zien dat koken helemaal niet lang hoeft te duren. En dat je met een kookplan geld bespaart, gezond eet en binnen een half uur een originele maaltijd kan neer zetten. Ze geeft meer dan 150 recepten – van ontbijt, lunch, snacks, diner tot dessert – tips tegen voedselverspilling, voor tijdwinning en voor een vriezer voor heerlijke maaltijden. Dit boek is ideaal voor drukke foodies die wel wat slimme trucs kunnen gebruiken in de keuken. Je koopt het boek hier.

  • Eat Happy 
  • Melissa Hemsley 
  • Fotocredits Issy Cro
  • Fontaine Uitgever
  • €29,95
  • ISBN 978 90 5956 821 1 
Eat Happy
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!