Vitello Tonnato; dungesneden kalfsvlees, mooi rosé gebraden – supermals & sappig – met een mayonaise-achtige saus van tonijn. Kappertjes, rucola en zoutvlokken. Erbij een warm broodje met roomboter en een koud glas Provence rosé.

Toen Wouter een reis door Thailand maakte, kwam het regelmatig voor dat ik wéér alleen moest eten. Niet heel gezellig. Wat ik in die maand minstens vier keer heb gegeten is vitello tonnato. En terwijl ik er nu weer aan denk loopt het water weer in m’n mond!

Vitello tonnato

3 from 5 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Een van de ingewikkeldste dingen van dit vitello tonnato recept is het klaarmaken van de kalfsmuis. Online vind je  daar sowieso een recept voor.

Maar heb jij andere dingen aan je hoofd, wil je het makkelijk houden, of ben je gewoon een goede en slimme inkoper, bel dan even met je favoriete slager. Scheelt een hoop stress en tijd. Net zo lekker of misschien wel lekkerder. Aan jou de keuze!

Ingrediënten

  • 400 gram 400 dungesneden kalfsmuis

  • 2 handen 2 rucola

  • peterselie

  • versgemalen witte peper

  • mooi desembrood en gezouten boter, voor erbij

  • Ingrediënten traditionele saus
  • 2 2 eidooiers op kamertemperatuur

  • sap van halve citroen

  • 1 el 1 Dijon mosterd

  • 200 ml 200 olijfolie

  • 160 gram 160 tonijn uit blik

  • 1 el 1 kappertjes

  • 1 stuks 1 ansjovis uit blik

  • peper en zout

  • Ingrediënten snelle saus
  • 160 gram 160 tonijn uit blik

  • 6 el 6 mayonaise (tip: Hellman's)

  • sap van een halve citroen

  • 1 el 1 kappertjes

  • 1 el 1 Dijon mosterd

  • 3 stuks 3 ansjovis uit blik

  • olijfolie

  • peper en zout

Zo maak je vitello tonnaTO

  • Gebruik een mooie platte schaal of werk direct op de borden. Verdeel de plakjes vlees als een soort carpaccio over het bord. Verdeel lekker veel van de vitello tonnato saus over de kalfsfricandeau.
  • Maak af met de kappers, rucola en peterselie. Beetje verse peper erop en je kunt aan tafel. Wel belangrijk; laat je borden op temperatuur komen. Dit gerecht is veel smaakvoller als je het op kamertemperatuur serveert!vitello
  • Traditionele vitello tonnato saus maken
  • Doe de eidooiers in een beslagkom met een snuf zout, mosterd en voeg de helft van het citroensap toe. Meng goed met een garde. Blijf nu kloppen en voeg in een dun straaltje de olie toe, zodat je een mooie dikke en egale mayonaise krijgt.
  • Voeg nu de tonijn, kappertjes en ansjovis toe en pak de staafmixer erbij. Mix het geheel tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel nog extra citroensap toe naar smaak.tonijn
  • Snelle vitello tonnato saus maken
  • Draai in de keukenmachine of blender, de tonijn, ansjovis, mayo, citroensap, kappers en mosterd tot een gladde saus. Voeg wat olijfolie toe terwijl je draait, tot je een mooie sausdikte hebt.
  • Proef en breng op smaak met peper en zout, meer citroensap of wat extra mosterd. Klaar!

Tips

  • Bij de slager kan je per persoon 100 gram dungesneden kalfsfricandeau halen. Bel dit even van te voren door met de slager, meestal hebben ze niet standaard kalfsfricandeau is huis. Varkensfricandeau kun je natuurlijk ook gebruiken, maar ik vind dat een stuk minder lekker

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Welke tonijn kun je het beste kopen?

Na het in huis halen van de juiste ingrediënten kun je deze vitello tonnato in 20 minuten op tafel hebben. Wel handig om te weten welke tonijn je het beste kunt kopen.

Blikjes tonijn vs. verse tonijn

Wanneer je tonijn voor vitello tonnato saus uitkiest heb je wat mij betreft 2 opties:

  • Verse tonijn
  • Tonijn uit blik. Uit blik is snel, beter verkrijgbaar en vaak goedkoper. Koop wel de beste blikjes die je kunt vinden, bijvoorbeeld van Fishtales (bij AH) of blikjes van Ortiz (online te bestellen). 

Vooral als je aan die laatste kunt komen is het feest. Geloof mij, dan kun je die verse tonijn gewoon laten voor wat het is. Ortiz is het beste wat je kunt krijgen. Ortiz tonijn is lijngevangen en niet bedreigd. De stevige stukken tonijn uit Noord Spanje worden langer gerijpt in blik. Als je dit eenmaal hebt geproefd wil je niks anders meer!

tonijn uit blik

Welke wijn past bij vitello tonnato?

Vitello Tonnato is een bijzonder gerechtje wat elke dag goed in de smaak valt. Maar zeker met de feestdagen is dit een hit, omdat bijna iedereen het lust. Natuurlijk hoort er tijdens zo’n bijzonder diner ook een bijpassende wijn bij. 

Dit gerecht komt uit het noorden van Italië, wat wijnen als Roero Arneis of Gavi een voor de hand liggende keuze maakt. Ook Spaanse Albarino en mijn persoonlijke favoriet, Provence rosé, zijn een goede keuze. 

Bestel online direct een bijpassende wijn

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten