Vitello Tonnato; dungesneden kalfsvlees, mooi rosé gebraden – supermals & sappig – met een mayonaise-achtige saus van tonijn. Kappertjes, rucola en zoutvlokken. Erbij een warm broodje met roomboter en een koud glas Provence rosé.
Toen Wouter een reis door Thailand maakte, kwam het regelmatig voor dat ik wéér alleen moest eten. Niet heel gezellig. Wat ik in die maand minstens vier keer heb gegeten is vitello tonnato. En terwijl ik er nu weer aan denk loopt het water weer in m’n mond!
Welke tonijn kun je het beste kopen?
Na het in huis halen van de juiste ingrediënten kun je deze vitello tonnato in 20 minuten op tafel hebben. Wel handig om te weten welke tonijn je het beste kunt kopen.
Blikjes tonijn vs. verse tonijn
Wanneer je tonijn voor vitello tonnato saus uitkiest heb je wat mij betreft 2 opties:
- Verse tonijn
- Tonijn uit blik. Uit blik is snel, beter verkrijgbaar en vaak goedkoper. Koop wel de beste blikjes die je kunt vinden, bijvoorbeeld van Fishtales (bij AH) of blikjes van Ortiz (online te bestellen).
Vooral als je aan die laatste kunt komen is het feest. Geloof mij, dan kun je die verse tonijn gewoon laten voor wat het is. Ortiz is het beste wat je kunt krijgen. Ortiz tonijn is lijngevangen en niet bedreigd. De stevige stukken tonijn uit Noord Spanje worden langer gerijpt in blik. Als je dit eenmaal hebt geproefd wil je niks anders meer!
Welke wijn past bij vitello tonnato?
Vitello Tonnato is een bijzonder gerechtje wat elke dag goed in de smaak valt. Maar zeker met de feestdagen is dit een hit, omdat bijna iedereen het lust. Natuurlijk hoort er tijdens zo’n bijzonder diner ook een bijpassende wijn bij.
Dit gerecht komt uit het noorden van Italië, wat wijnen als Roero Arneis of Gavi een voor de hand liggende keuze maakt. Ook Spaanse Albarino en mijn persoonlijke favoriet, Provence rosé, zijn een goede keuze.
Bestel online direct een bijpassende wijn
- AH Excellent Albarinho | Spanje
- Domaine de Saint Ser Rosé | Provence, Frankrijk