Panzanella is een typisch Italiaanse broodsalade die perfect past in de huidige no waste stroming. Panzanella maken doe je met echt oud en hard brood. Mocht je dat niet in huis hebben, fake het dan door het brood te scheuren en een paar uur te laten drogen, of stop het even in de oven.

De basis van dit panzanella recept bestaat uit restjes. Tomaten, een halve rode ui, en een half bosje basilicum. Doe vooral wat Italianen doen en pas de salade aan naar de restjes in je groentela. Ansjovis, wat kaas, mozzarella, parmezaan, peterselie het mag er allemaal in. En echt even laten staan voor het beste effect. Dan kunnen de smaken lekker intrekken! Eet smakelijk!

Zomerse panzanella

1 from 2 votes
Course: SaladeCuisine: Italiaans
Portie

6

Personen
Prep time

1

hour 
Bereidingstijd

30

minutes
Total time

1

hour 

30

minutes

Dit recept komt uit Brood Is Goud, ongewoon lekker eten met gewone ingrediënten. Deze panzanella is daar een perfect voorbeeld van. Je maakt hiermee rustig alle restjes uit je koelkast op!

Ingrediënten

  • 1/2 1/2 rode ui, in dunne ringen

  • Zout

  • 8 8 pruimtomaten of andere tomaten van gelijke grootte, in plakjes

  • 5 5 kerstomaatjes, in plakjes

  • 200 gram 200 oudbakken brood, in stukken gescheurd

  • 4 el 4 wittewijnazijn

  • 1 1 gele paprika, gehakt

  • 1 el 1 kappertjes

  • 1 1 kleine knoflookteen, fijngehakt

  • 6 el 6 extra vergine olijfolie

  • 15 15 basilicumblaadjes

Bereiding

  • Zet de uienringen 1 uur in een kom koud water met een snufje zout in de week. Leg de plakjes tomaat in een vergiet boven een grote kom, strooi er ½ theelepel zout over en laat ze uitlekken.
  • Strooi de stukjes brood in een grote kom en bevochtig ze met de azijn. Giet de uienringen af en doe ze met de gehakte paprika en de kappertjes bij het brood in de kom.
  • Knijp de plakjes tomaat voorzichtig met de hand uit om zoveel mogelijk sap in een klein kommetje te persen. Bewaar het sap en doe de plakjes tomaat bij het brood in de kom.
  • Roer de knoflook door het tomatensap, klop de olijfolie erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe. Sprenkel de dressing over de salade en hussel alles goed door elkaar.
  • Snipper er de helft van de  basilicumblaadjes over en laat de salade 30 minuten tot 1 uur staan.
  • Serveer in kommen en garneer met de resterende basilicumblaadjes.

Tips

  • Wijntip | Rauwe tomaten zijn fris, hebben bite en de zuren zijn enorm dominant aanwezig in het smaakprofiel. Kies daarom voor een wijn met net zoveel zuren. Sauvignon Blanc ligt voor de hand, liefst uit Afrika of Frankrijk. Maar andere hartige wijnen als Arneis, Gavi of Provence rosé zijn ook een goede keuze.
  • Kijk hier voor meer salade recepten!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Brood Is Goud van Missimo Bottura & Friends

Kookboek brood is goud

Brood Is Goud

  • Auteurs | Massimo Bottura & Friends
  • Uitgever | Terra
  • Pagina’s | 424 pagina’s
  • ISBN | 9789089897619
  • Prijs | €41,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten