Recept Panzanella | De ultieme Italiaanse zomersalade volgens sterrenchefs!

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Panzanella is een typisch Italiaanse broodsalade die perfect past in de huidige no waste stroming. Je hebt voor deze salade echt oud en hard brood nodig. Mocht je dat niet in huis hebben, fake het dan door het brood te scheuren en een paar uur te laten drogen, of stop het even in de oven. De basis voor deze salade bestaat uit restjes. Tomaten, een halve rode ui, en een half bosje basilicum. Doe vooral wat Italianen doen en pas de salade aan naar de restjes in je groentela . Ansjovis, wat kaas, mozzarella, parmezaan, peterselie het mag er allemaal in. En echt even laten staan voor het beste effect. Dan kunnen de smaken lekker intrekken! Eet smakelijk!

ONGEWOON LEKKER ETEN MET GEWONE INGREDIËNTEN

Zomerse Panzanella uit Brood is Goud

Salade | Voor 6 personen

Boodschappen: 

  • ½ rode ui, in dunne ringen
  • zout
  • 8 pruimtomaten of andere tomaten van gelijke grootte, in
  • plakjes
  • 5 kerstomaatjes, in plakjes
  • 200 g oudbakken brood, in stukken gescheurd
  • 4 eetlepels wittewijnazijn
  • 1 gele paprika, gehakt
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 kleine knoflookteen, fijngehakt
  • 6 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 15 basilicumblaadjes

Panzanella-Tomaten

Aan de slag!

Zet de uienringen 1 uur in een kom koud water met een snufje zout in de week. Leg de plakjes tomaat in een vergiet boven een grote kom, strooi er ½ theelepel zout over en laat ze uitlekken.

Strooi de stukjes brood in een grote kom en bevochtig ze met de azijn. Giet de uienringen af en doe ze met de gehakte paprika en de kappertjes bij het brood in de kom. Knijp de plakjes tomaat voorzichtig met de hand uit om zoveel mogelijk sap in een klein kommetje te persen. Bewaar het sap en doe de plakjes tomaat bij het brood in de kom.

Roer de knoflook door het tomatensap, klop de olijfolie erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe. Sprenkel de dressing over de salade en hussel alles goed door elkaar. Snipper er de helft van de  basilicumblaadjes over en laat de salade 30 minuten tot 1 uur staan. Serveer in kommen en garneer met de resterende basilicumblaadjes.

🍷 Wijntip | Wijn bij tomaten
Rauwe tomaten zijn fris, hebben bite en de zuren zijn enorm dominant aanwezig in het smaakprofiel. Kies daarom voor een wijn met net zoveel zuren. Sauvignon Blanc ligt voor de hand, liefst uit Afrika of Frankrijk. Maar andere hartige wijnen als Arneis, Gavi of Provence rosé zijn ook een goede keuze.

Brood is Goud

Auteur | Massimo Bottura & Friends
Uitgever | Terra
Pagina’s | 424 pagina’s
ISBN | 9789089897619
Prijs | €39,99

Bestel jouw exemplaar direct op bol.com.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?