Recept | Maak zelf échte Japanse sushi [ 寿司 ]

Hoe zorg je voor een flinke portie geluk?

Daarvoor moet je om te beginnen verder lezen. Want in dit recept leggen wij je uit hoe je zelf de allerlekkerste en verse sushi maakt. De rijst, het rollen en het creëren van die perfecte gebalanceerd smaak? We begeleiden je stap voor stap.

Maar het allerbelangrijkste delen we nu alvast: snijd de sushirol áltijd in zes stukjes. Volgens een oude Japanse traditie brengt dat namelijk geluk.

​Een korte geschiedenis [ 歴史 ]

Sushi is ooit ontstaan als manier om vis te conserveren. Zo’n beetje rond het jaar nul begon men in Azië rijst te fermenteren. Daarbij voegden ze vis toe. De gefermenteerde rijst zorgde ervoor dat de vis lang houdbaar bleef. Rond het jaar 1600 waaide deze gewoonte over naar Japan. De Japanners waren zo’n groot fan van deze bereidingswijze, dat ze maar moeilijk het geduld op konden brengen om te wachten tot de rijst daadwerkelijk begon te fermenteren. Ze voegden azijn aan de rijst toe om de originele fermentatiesmaak na te bootsen en aten de vis er gewoon – hop – rauw bij op. En zo werd de sushi geboren. Halverwege de 20​e eeuw deed deze Japanse delicatesse zijn intrede in de westerse wereld. Vanzelfsprekend werd het een hit. De textuur, de smaken en de eindeloze variaties. Sushi is een hemels geschenk, het is de snack van de goden.

​Wasabi [ 山葵 ] 

wasabi

Wie sushi zegt, zegt wasabi. Het is dé pasta die je sushi helemaal compleet maakt. Dit goddelijke goedje is gemaakt van de wortel van de wasabiplant: de Wasabia Japonica. Dit is een plant met een zeer scherpe mosterdachtige smaak.

Hij heeft veel weg van de mierikswortel: een ingrediënt dat je vaak kunt vinden in imitatiewasabi en minder scherp van smaak is. Voor sommigen kan wasabi net iets te heftig zijn. Toch is het de moeite waard om aan wasabi te wennen, want het opent je smaakbeleving. Al die verrukkelijke smaken van de sushi, gember en sojasaus komen extra tot hun recht met een beetje wasabi. Bovendien maak je er heerlijke wasabimayonaise van om te verwerken in je sushirol. Hoe je dat doet, lees je in dit recept!

​Makisushi [ 太巻 ]

​Hapjes | 30 stuks

​Benodigdheden [ 材料 ]:
 • 300 gr. sushirijst
 • 3 el. rijstazijn
 • 1 tl. zout
 • 2 tl. suiker
 • 5 vellen nori
 • ​één komkommer
 • ​één blikje tonijn (in water)
 • ​één avocado
 • 100 gr. surimisticks
 • pannenlikker
 • bamboematje
 • ​sesamzaadjes
 • sojasaus
 • ​wasabi
 • gari (ingelegde Japanse gember)
sushi

​Sushirijst maken [ 舎利 ]

Het maken van een goeie portie sushirijst, vergt precisie en geduld. Maar met een beetje begeleiding is dit niet zo moeilijk als het lijkt. Je hebt wel échte sushirijst nodig. Dat is kortkorrelige rijst die goed blijft plakken. Deze is verkrijgbaar bij de supermarkt of toko.

Doe de 300 gram sushirijst in een vergiet. Was de rijst onder een lauwe kraan. Roer de rijst met je handen goed door elkaar, zodat het water ook tussen de korrels komt. Je wast de rijst ongeveer 2 minuten. Laat goed uitlekken en herhaal het wassen nog een keertje. Blijf ook nu goed roeren door de rijst. Zodra de rijst is uitgelekt doe je deze in een pan met deksel. Voeg 450 milliliter water toe en breng de rijst – met de deksel op de pan – aan de kook. Als de rijst kookt, draai je de warmtebron laag. Laat tien minuten zachtjes pruttelen, wederom met de deksel op de pan.

sushirijst

Zodra de tien minuten voorbij zijn, kijk je of de rijst is drooggekookt. Proef de rijst. Deze moet zacht zijn. Ben je niet tevreden over de rijst? Voeg dan nog een scheutje (50 tot 100 milliliter) water toe en laat nogmaals droogkoken. Als de sushirijst is drooggekookt zet je de warmtebron uit en laat je de rijst ongeveer vijftien minuten nagaren. 

​Dit is een belangrijk proces. Zo weet je dat de rijst tot in de kern gaar wordt. Houd ook tijdens het nagaren de deksel op de pan.

Verspreid de sushirijst op een grote platte schaal. Het laagje rijst moet ongeveer 2 centimeter dik zijn. Dit helpt je straks bij het bereiden en rollen van de sushi. Schenk de zelfgemaakte sushi-azijn gelijkmatig over de rijst en dek af met huishoudfolie. Laat de rijst ongeveer 2 uur afkoelen op kamertemperatuur.
 

​Zelfgemaakte sushi-azijn [ 米酢 ]

Een gebalanceerde azijn die goed bij de rijst past, maak je zelf. Dat is heel eenvoudig. Gebruik voor deze hoeveelheid sushirijst een eetlepel of 3 á 4 rijstazijn. Deze doe je in een pannetje. Verwarm de azijn en voeg daar 2 theelepels suiker en 1 theelepel zout aan toe. Wacht tot de ingrediënten zijn opgelost in de azijn. Voordat je de azijn kunt gebruiken, moet ook deze zijn afgekoeld tot tenminste kamertemperatuur.

​Wasabimayonaise [ 山葵 ]

Om wasabimayonaise te maken, heb je niet veel nodig. Voeg aan elke 100 ml. Mayonaise één eetlepel wasabipasta toe. Roer dit goed door elkaar en klaar is kees. Met deze wasabimayo til jij deze sushi tot een hoger plan!

soyasaus met wasabi en eetstokjes

​Sushi vullen

Als de rijst is afgekoeld, is het tijd ook aan de slag te gaan. Snijd je ingrediënten, zoals de komkommer, de surimi en avocado in reepjes. Met de tonijn kun je iets heel speciaals doen, dat lees je hieronder. Staan al je ingrediënten klaar? Dan kan het vullen beginnen!

Pak je bamboematje. Leg hierop een vel nori, met de ruwe kant naar boven. Verspreid de rijst over het norivel. Je kunt hiervoor je handen gebruiken, maar een pannenlikker kan net zo handig zijn. Zorg wel dat je je handen of je pannenlikker ten alle tijden vochtig houdt. Een kommetje water op je aanrechtblad is geen overbodige luxe. Houd 2 tot 3 centimeter aan de bovenkant van het norivel vrij van rijst.

sushi

Smeer, ​voor de extra pit vindt, een laagje wasabimayonaise over je rijst. Kies twee (of meer om je sushi extra dik te vullen) ingrediënten, bijvoorbeeld tonijn en komkommer, en verspreid deze aan de onderkant over de rijst. Doe dit over de breedte van het vel. Probeer met de ingrediënten lijnen van ongeveer 1 tot 2 centimeter te maken.


TIP: Om je tonijn extra lekker te maken, kun je deze spiken met wat sojasaus, wasabimayonaise en sesamzaadjes.Laat de tonijn uitlekken en doe deze in een kom. Voeg hieraan de bovenstaande ingrediënten toe. Even goed roeren en deze tonijn is klaar om te gaan. Pas je wel op? Deze tonijn is inclusief smaakexplosie.


​Sushi rollen [ 恵方巻 ]

Bij het rollen van sushi komt enige kunde kijken. Het is misschien een cliché, maar oefening baart kunst. Hoe vaker je sushi maakt, hoe makkelijker dit wordt.

Dit is hoe je het doet: rol de onderkant van het norivel, met je vingers, onder de ingrediënten. Terwijl je dit doet rol je met je handpalmen het bamboematje mee. Zodra het velletje nori onder de tonijn en komkommer is verdwenen, rol je met je matje de hele sushi ‘dicht’. Dit dichtrollen doe je ook met je handpalmen, in één vloeiende beweging. Let er op dat je niet teveel en ook niet te weinig kracht zet. De sushirol kan bij te weinig kracht uit elkaar vallen en bij teveel juist scheuren.

sushi rollen
sushi

Als je rol klaar is, snijd hem dan, met een scherp en bevochtigd mes, in zes stukjes. Volgens een oude Japanse traditie brengt dat geluk. Serveer je makisushi met Japanse ingelegde gember, een bakje sojasaus en een toef wasabi. Meshiagare (召し上がれ): eet smakelijk!

​Nigirisushi [ 握り寿司 ] 

​Hapjes | 12 stuks

​Benodigdheden [ 材料 ]:
 • 300 gram gekookte en geprepareerde sushirijst
 • ​moot rauwe tonijnfilet
 • ​lapje gerookte zalmfilet
 • ​omelet (dikte 1 – 1,5 cm.)
 • ​sojasaus
 • ​wasabi
 • ​wasabimayonaise
 • ​bosuitje (ter garnering)
nigiri

​Aan de slag! [ 頂きます ]

Kook de sushirijst zoals beschreven in het recept voor makisushi. Prepareer je ingrediënten. Snijd de moot tonijnfilet in reepjes van ongeveer 2 bij 5 centimeter. Deze reepjes mogen een dikte van 1 tot 1,5 centimeter hebben. Doe hetzelfde bij de zalm. Bak van één of twee eieren in een kleine koekenpan een omelet van dezelfde dikte als de andere ingrediënten. Snijd de omelet in reepjes, zoals hiervoor beschreven. Laat afkoelen voor je ermee aan de slag gaat.

Maak je handen nat. Neem de hoeveelheid van één eetlepel rijst in je handen en vorm dit tot een rechthoekig blokje. Ga door tot je 12 blokjes hebt. Smeer de bovenkant van de zalm, tonijn en omelet in met een beetje wasabi, sojasaus of wasabimayonaise. Druk de blokjes sushirijst op de ingrediënten en draai ze vervolgens om. Voilá. De nigirisushi staat op tafel. Sprenkel er nog wat sojasaus 
​over voor die extra smaak. Voor die extra feestelijkheid snij je een bosuitje in fijne plakjes om de nigiri mee te versieren. Ook deze sushisoort serveer je met een bakje soyasaus, ingelegde gember en een toefje wasabi. Goddelijk is een understatement. Eet smakelijk!

sushi

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons