Makisushi is de bekendste sushi variant. Hierbij worden de rijst en vulling in het norivel gewikkeld.

Makisushi recept

3 from 1 vote
Course: HapjesCuisine: Japans
Portie

30

Stuks
Bereidingstijd

1

hour 

40

minutes

Ingrediënten

  • 300 gr. 300 gekookte sushirijst

  • 5 vellen nori

  • Bamboematje

  • Voor de vulling:
  • 1 komkommer

  • 100 gram 100 surimisticks

  • 1 avocado

  • Serveren met:
  • Japanse sojasaus

  • wasabi

  • gari (ingelegde Japanse gember)

  • Voor de sushirijst
  • 400 gram 400 ongekookte rijst

  • 550 ml 550 handwarm water

  • 2el rijstazijn

  • 10 gram 10 suiker

  • 10 gram 10 zout

Zo maak je Maki sushi

  • Nu ga je de maki rollen en dit is een handigheidje die je enkel leert door een paar keer te oefenen.
  • Pak je bamboematje. Leg hierop een vel nori, met de ruwe kant naar boven. Verspreid de rijst over de nori, zodat er ongeveer een halve centimeter rijst op het vel ligt. Dit gaat het makkelijkste met je handen. Zorg wel dat je handen vochtig (maar niet nat) zijn. Zet dus een kommetje water naast je op het aanrecht. Houd aan 1 kant over de lengte 1,5 tot 2 cm vrij. Hierdoor voorkom je dat je de nori in de sushi rolt.
  • Druk de rijst niet te plat. Je moet de individuele korrels nog kunnen zien. Maak aan de bovenkant met de rijst een klein ‘drempeltje’ van ongeveer 2 millimeter. Hierdoor rolt je vulling niet weg
  • Je hebt inmiddels je vulling in reepjes gesneden van ongeveer 5 centimeter lang en 1 cm breed. De vulling leg je in de lengte op de rijst op ongeveer 3 centimeter van de rand.
  • Nu rol je het geheel op, terwijl je met het bamboematje wat druk uitoefent op de makirol.
  • Nu heb je, als het goed is, een mooie stevige rol. Snijd de rol in 6 stukken en serveer hem met een beetje gari, wasabi en sojasaus.
  • Zo maak je sushirijst
  • Voor 24-32 stuks heb je ongeveer 400 gram ongekookte rijst nodig. Was de rijst in een kom met water en wrijf de rijst zachtjes tussen je vingers. Verschoon het water en was de rijst nog een keer. Herhaal dit proces tot het water helder blijft (ongeveer 7 keer). Laat de rijst in een zeef een uurtje zwellen.
  • De rijst met 550 ml handwarm water in een pan met deksel (het deksel moet op de pan blijven) en breng het aan de kook. Als de rijst kookt zet je het vuur laag en laat je het pruttelen tot al het water is opgenomen (dit duurt ongeveer 15 minuten). Hierna haal je de pan van het vuur en laat je de rijst 15 minuten rusten in de pan en zonder het deksel van de pan te halen.
  • Om dat heerlijke zuurtje in de rijst te krijgen meng je 2 eetlepels rijstazijn met 10 gram suiker en 10 gram zout tot suiker en zout zijn opgelost.
  • Stort de gekookte rijst op een grote snijplank en maak ze los met een houten lepel of spatel. Tegelijkertijd koel je de rijst af met een waaier of iets anders waar je goed mee kunt wapperen, zoals een tijdschrift. Zorg ervoor dat de korrels loskomen van elkaar.
  • Nu besprenkel je de rijst met het azijnmengsel. Met de houten lepel keer je de rijst om en maak je ze los. Zorg ervoor dat het azijnmengsel goed is verdeeld.
  • Koel de rijst helemaal af voordat je begint met maken van de sushi.

Tips

  • Je kunt eindeloos variëren. Voor de vulling geldt 1 belangrijke regel. Een vettere vis of vulling breng je in balans met een zuurtje en een krokantje. Takuwan (ingemaakte gele rettich.) of een augurk zijn daarom uitstekende toevoegingen voor je maki.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten