Temaki is een soort fastfood sushi. Een hoorntje van nori gevuld met sushirijst en allerlei lekkers. Deze sushivariant eet je gewoon met je handen.

Temaki recept

0 from 0 votes
Course: HapjesCuisine: Japans
Portie

16

Stuks
Bereidingstijd

1

hour 

40

minutes

Ingrediënten

  • 400 gr. 400 gekookte sushirijst

  • 8 8 vellen nori

  • Voor de vulling
  • 400 gr. 400 rauwe zalmfilet

  • Forelkaviaar

  • 1 1 Komkommer of Takuwan

  • Gari (ingemaakte gember)

  • Voor de sushirijst
  • 400 gram 400 ongekookte rijst

  • 550 ml 550 handwarm water

  • 2 el 2 rijstazijn

  • 10 gram 10 suiker

  • 10 gram 10 zout

Zo maak je Temaki

  • Knip de norivellen over de lengte door de helft. Bewerk een schepje rijst tot een kegeltje en leg dit in de hoek van de nori.
  • Snijd de ingrediënten voor de vulling, indien nodig, in reepjes.
  • Bestrijk de kegel met een beetje wasabi en leg er wat gari op.
  • Leg de vulling erop en rol het geheel op tot een hoorntje en plak het dicht door een rijstkorrel op het snijvlak te plakken. Werk de Temaki af met de forelkaviaar.
  • Zo maak je sushirijst
  • Voor 24-32 stuks heb je ongeveer 400 gram ongekookte rijst nodig. Was de rijst in een kom met water en wrijf de rijst zachtjes tussen je vingers. Verschoon het water en was de rijst nog een keer. Herhaal dit proces tot het water helder blijft (ongeveer 7 keer). Laat de rijst in een zeef een uurtje zwellen.
  • De rijst met 550 ml handwarm water in een pan met deksel (het deksel moet op de pan blijven) en breng het aan de kook. Als de rijst kookt zet je het vuur laag en laat je het pruttelen tot al het water is opgenomen (dit duurt ongeveer 15 minuten). Hierna haal je de pan van het vuur en laat je de rijst 15 minuten rusten in de pan en zonder het deksel van de pan te halen.
  • Om dat heerlijke zuurtje in de rijst te krijgen meng je 2 eetlepels rijstazijn met 10 gram suiker en 10 gram zout tot suiker en zout zijn opgelost.
  • Stort de gekookte rijst op een grote snijplank en maak ze los met een houten lepel of spatel. Tegelijkertijd koel je de rijst af met een waaier of iets anders waar je goed mee kunt wapperen, zoals een tijdschrift. Zorg ervoor dat de korrels loskomen van elkaar.
  • Nu besprenkel je de rijst met het azijnmengsel. Met de houten lepel keer je de rijst om en maak je ze los. Zorg ervoor dat het azijnmengsel goed is verdeeld.
  • Koel de rijst helemaal af voordat je begint met maken van de sushi.

Tips

  • Temaki is ideaal om mee te experimenteren. Met gekaramelliseerde of gebakken tofu maak je bijvoorbeeld een heerlijke vegetarische variant. Kijk hier voor meer recepten met tofu.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten