Deze quinoasalade zal je volledig in de voorjaarssferen brengen. Met de vrolijke uitstraling en frisse smaak, zie en proef je dat de lente is begonnen. ☀️

Vrolijke quinoasalade met lentebonen, makreel en rabarbercompote

0 from 0 votes
Recipe by Vanja van der Leeden Course: Lunch, AvondetenDifficulty: Makkelijk
Porties

4

personen
Bereidingstijd

45

minutes

Deze salade vergt wat werk, maar de smaak maakt het dubbel en dwars in. Om het werk wat te verlichten, kan je dit recept ook erg goed samen maken!

Ingrediënten

  • Rabarbercompote
  • 650 gram 650 rabarber

  • 6 6 groene kardemompeulen

  • 6 cm 6 gember, geschild

  • 1 rasp 1 van 1 bio-sinaasappel

  • 2 sap 2 van 2 bio-sinaasappels

  • 2 2 steranijs

  • Snuf zout

  • 3 el 3 kokosbloesemsuiker

  • Salade
  • 275 gram 275 rode quinoa (witte of driekleurenquinoa kan ook)

  • 1 kilo 1 tuinbonen (gedopt gewicht ca. 275 gram)

  • 300 gram 300 gele boterbonen (of sperziebonen)

  • 1 1 hele gestoomde of gerookte makreel

  • Dressing
  • 30 gram 30 koriander

  • 1 1 grote sjalot

  • 4 el 4 rodewijnazijn

  • 6 el 6 olijfolie

  • Snuf zout

Bereiding

  • Was voor de compote de rabarber en snijd in stukken van 2 tot 3 centimeter. Plet de kardemompeulen in de vijzel, peuter het zwarte zaad eruit. Gooi de groene peulen en eventueel bruin en droog zaad weg. Vijzel het zwarte zaad tot poeder. Rasp het stuk gember met een fijne, scherpe rasp tot pulp. Rasp daarna de schil van 1 sinaasappel en pers ze allebei uit.
  • Doe de rabarber in een pan samen met de vermalen kardemom, de helft van de gemberpulp, de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de steranijs, een snuf zout en de kokosbloesemsuiker. Breng aan de kook en laat op laag vuur onafgedekt in zo’n 10 minuten zacht worden. Kook de rabarber niet helemaal stuk, de compote moet beet hebben.
  • Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Dop intussen de tuinbonen en haal de boterbonen af. Zet een pan met weinig water op en kook hierin eerst de boterbonen beetgaar. Neem ze met een schuimspaan uit de pan. Kook nu de tuinbonen een paar minuten en giet ze af. Dubbeldop de tuinbonen. Hele verse tuinbonen hoef je niet dubbel te doppen. Meng de groenten door de quinoa.
  • Hak voor de dressing de koriander fijn en snipper de sjalot. Meng in een kom met de resterende gemberpulp, de rodewijnazijn, een snuf zout en de olijfolie. Meng de dressing door de quinoasalade.
  • Pluk de makreel in stukken. Serveer de quinoasalade met de makreel en de rabarbercompote.

Tips

  • Van de rabarbercompote maak je meteen een grotere hoeveelheid, die smeer je uit over meerdere maaltijden. Gebruik ’m in je ontbijtpap, of serveer bij gegrilde kip of vis.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Insane van Vanja van der Leeden

Insane is een kijkje in het eetpatroon van Vanja van der Leeden. We kennen haar natuurlijk als waanzinnig goeie chef van Indorock. Combineer díe smaak mét gezond eten: dat is Insane.

Iedereen wil lekker en gezond eten, en zo ook Vanja. Maar zeker niet compenseren op smaak. In dit boek legt Vanja uit hoe zij dat doet, en dat gaat zeker niet alleen om salades eten en calorieën tellen. Uiteindelijk is balans mega belangrijk in je eetgedrag.

Het receptenboek is met de nodige zelfspot geschreven en daardoor makkelijk te lezen. Dit is er eentje voor iedereen die gezond eten ook af en toe met een korreltje zout wil nemen!

Probeer ook eens deze havermoutchaipap. Ook uit Insane.

Insane-Kookboek

Insane

  • Auteur | Vanja van der Leeden
  • Fotografie | Remko Kraaijeveld
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Omvang | 328 pagina's
  • ISBN | 9789038810577
  • Prijs | €34,99

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten