De garnalencocktail met Hollandse garnalen en ouderwetse zelfgemaakte cocktailsaus. Kan het makkelijker? Kan het lekkerder?

Dit klassieke en populaire voorgerecht - vaak gemaakt voor kerst - heeft veel fans. Ook bij mij thuis!  

Serveer een garnalencocktail tijdens de feestdagen! Hij is makkelijk en snel te bereiden. Juist voor grote groepen.

Wanneer je de beste kwaliteit Hollandse garnalen koopt, kan een garnalencocktail niet mislukken.

Garnalencocktail recept

4 from 8 votes
Course: Amuse, Voorgerecht, TussengerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Deze garnalencocktail is een heerlijke voorgerecht; elegant en simpel tegelijk. Een beetje zoals het design van Chanel.

Combineer je garnalencocktail met een passende witte wijn uit de tip hieronder. En zorg voor de lekkerste Hollandse garnalen, dan kan er weinig mis gaan.

Wat zit er in een garnalencocktail?

 • 750 gr 750 ongepelde Hollandse garnalen, of 250 gr gepelde garnalen

 • 200 ml 200 mayonaise

 • 1 1 tabasco naar smaak

 • 2 2 ketchup

 • 1 el 1 whisky of sherry

 • zout en witte peper

 • 1 1 citroen

 • 4 4 stronkjes little gem of botersla

 • gerookt paprikapoeder

 • 4 4 ronde schijfjes citroen

 • 4 takjes 4 peterselie ter garnering

Zo maak je een garnalencocktail

 • Maak eerst de cocktailsaus. Dat kan ook al een dag van te voren - al is het echt in no time klaar.
 • Spatel de mayonaise, tabasco, ketchup, whiskey of sherry (die kun je ook weglaten) een snuf zout, wat (witte) peper en het sap van een halve citroen door elkaar. Proef of je nog wat wilt aanpassen.
 • Was en droog (!) de slasoort die je gebruikt goed. Bewaar mooie grote blaadjes voor de garnering. Hollandse garnalencocktail
 • Snijd sla die je over hebt heel fijn. Meng nu de sla en garnalen met de saus (hou een beetje saus achter) en verdeel ze over de glazen en slakommetjes.
 • Garneer elk glas met een laatste lepel saus en een snufje paprikapoeder. Zet een schijfje citroen op de rand en garneer lekker ouderwets met een takje peterselie.

Tips bij het maken van een garnalencocktail

 • Welke wijn past bij een garnalencocktail? Kies bij een garnalencocktail een witte wijn die het zilte en zoete mooi accentueert. Misschien een wijn waar je de zee een beetje in terug proeft, maar er moet ook íets van zoet in te vinden zijn. Ik zou kiezen voor een zilte Albariño uit Spanje, met tonen van citrus en perzik. Of een Chardonnay uit Chablis die aansluit bij de garnalen, maar ook bij de mayonaise.
 • Serveer de garnalencocktail het liefst in een mooi cocktailglas zoals deze, maar als je die niet hebt, kan een wijnglas ook prima dienst doen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe maak je een super lekkere garnalencocktail?

Wanneer dit je voorgerecht wordt tijdens een kerstdiner of ander feest, dan wil je natuurlijk wel dat het de lekkerste garnalencocktail aller tijden wordt. En dat zit hem bij dit soort simpele recepten eigenlijk altijd in de kwaliteit en keuze van de ingrediënten. In een klassieke garnalencocktail horen Hollandse garnalen.

Hollandse garnalen pellen

Hollandse garnalen

Hét belangrijkste ingrediënt van je garnalencocktail zijn de garnalen. Nu zijn er wel 300 verschillende soorten garnalen, maar we kiezen hier voor de Hollandse versie. Al kun je ook Noorse garnalen gebruiken.

Hollandse garnalen, of grijze garnalen zijn koud water garnalen die worden gevangen in de Noordzee. Veel (85%) garnalen worden aan boord al gekookt in zeewater en daarna in Marokko(!) gepeld. Daarna gaan ze weer terug naar de Nederlandse winkels, want de meeste buitenlanders geven de voorkeur aan grote garnalen.

Hollandse garnalen zijn dus al gekookt en kun je zo eten. Ze smaken zilt en zoetig en zijn een echte Hollandse delicatesse.Zelf pelen is zeker de moeite waard. Niet alleen worden ze dan niet eerste van Nederland, naar Marokko en weer terug gestuurd. Maar ongepelde garnalen worden ook niet behandeld en zijn fantastisch van smaak. Van het pel afval maak je bijvoorbeeld een mooie visbouillon, of de basis voor zelfgemaakte garnalenkroketten.

Van een kilo ongepelde Hollandse garnalen hou je ongeveer 350 gram garnalen over. Je besteld dit het beste van te voren bij je lokale visboer. Schrik niet, dit is best aan de prijs.

Garnalencocktail met Hollandse garnalen klassiek

Welke sla bij een garnalencocktail?

De meningen over welke sla bij een garnalencocktail zijn verdeeld. Maar ik geef de voorkeur aan little gem, botersla, veldsla of Romaine. In de zomer kan een ijskoude sla heerlijk passen. Maar als je in de winter, bijvoorbeeld met kerst, een garnalencocktail maakt dan is een veldsla een mooie keuze die de smaak en de structuur van de Hollandse garnaal mooi accentueert.
Niet alle slasoorten zijn ook het hele jaar verkrijgbaar. Romaine sla is jaarrond te krijgen.

🥧 Gemak


🍉 Ingredienten