Kippensoep is misschien wel de meest veelzijdige soep die er is. Het mooiste aan deze heerlijke soep? Je kunt zelf beslissen of je het jezelf makkelijk of moeilijk maakt. Laat je vooral niet uit het veld slaan, want zelf kippensoep maken kan gewoon een makkie zijn.

In dit artikel geven we je twee recepten! Een recept voor supersnelle kippensoep boordevol groenten. Én een echte ouderwetse kippensoep, gemaakt van scratch. Precies zoals je oma 'm waarschijnlijk voor je maakte.  

Zelf supersnelle kippensoep maken 

Soep 4 - 6 porties

Ingrediënten

  • 1 el. olijfolie
  • 2 witte uien
  • 1 prei
  • 1 takje tijm
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 1 tl. rozemarijn
  • 1 winterpeen
  • 1,4 liter kippenbouillon of fond* 
  • 300 gr. kippendij
  • 1 laurierblad
  • 4 blaadjes salie
  • 200 gr. diepvrieserwten
  • peper en zout 
  • scheutje vers geperst citroensap

*TIP:
Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de 
bouillon van Bouillon Brothers, te koop bij de grotere AH.


Kippensoep recept | De snelle versie

Neem een grote soeppan. Verhit hierin de olijfolie. Snipper de uitjes en snijd de winterpeen in blokjes. Bak de ui op laag vuur glazig voor een minuut of tien. Snijd ondertussen de prei in fijne ringen en de ris de tijm en rozemarijn van de takjes. Voeg nu de prei, knoflook, de tijm en de rozemarijn toe. Bak nog 5 minuten op laag vuur. Voeg de winterpeen toe. Bak even aan en voeg de kippenbouillon erbij. Breng aan de kook. 

Snijd de kippendijen in stukjes en voeg samen met de salie en laurier toe aan je soep. Voeg na 10 minuten de diepvrieserwten toe en laat weer 5 minuten koken. 

Breng de soep nu op smaak met wat citroensap, peper en zout. Eventueel kun je ook wat verse peterselie over de soep strooien. 


TIP: 

Bij het maken van soep - en dus ook bij kippensoep - is de basis van je soep bepalend voor de uiteindelijke smaak. Het trekken van een eigen bouillon van botten is natuurlijk het allerlekkerst. Maar niet iedereen heeft daar altijd tijd en zin in. (Al wil ik wel even vermelden dat je er eenmaal in de pan geen omkijken meer naar hebt.)

Hieronder lees je hoe je een echte ouderwetse kippensoep maakt van zelfgemaakte bouillon, mocht je dat te veel van het goede vinden dan raad ik je aan te investeren in de beste bouillon die je kunt betalen. Bouillon Brothers is een fijne! 


Variaties op deze klassieke kippensoep

Oosterse kippensoep maken

Met bovenstaand en onderstaand recept kun je alle kanten op. Beschouw het als een basisrecept voor kippensoep en geef er je eigen draai aan! 

Maak deze kippensoep bijvoorbeeld een beetje Oosters door gember en rode peper toe te voegen. In plaats van citroen gebruiken je limoen, en peterselie vervang je door koriander. Scheutje sojasaus erbij en je weet niet wat je mee maakt. Ook een gekookt eitje, noedels, bosui of stukjes shiitake zijn erg lekker! 

kippensoep-recept

Extra vullende kippensoep

Veel honger? Maak deze soep extra gevuld met vermicelli, of voeg extra groenten toe! Selderij, knolraap, knolselderij en andere seizoensgroenten kun je soep heerlijk maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een handje boerenkool of bloemkool voor die extra vitamientjes? Veel plezier met experimenteren!

Ouderwetse kippensoep van botten

Kippensoep van soepkip

Een échte kippensoep maak je van kip die overgebleven is, of een soepkip. Heel lekker is het om je kippensoep te maken van restjes van ovenkip of geroosterde kip van de poelier of slager. Die laatste is vrij bekend: je ruikt ze al van verre en het water loopt je in de mond als je die sappige kippetjes aan het spit ziet draaien. Je kunt van deze kip alles in de soep gebruiken. 

Soepkippen krijgen langer de tijd om smaak te ontwikkelen en zijn in wezen gepensioneerde legkippen. Meestal zijn ze zo'n 1,5 jaar oud in tegenstelling tot plofkippen, die hun kilo's in slechts twee maanden tijd moeten bereiken. Toch blijft de soepkip altijd nog kleiner dan de plofkuikens. 

Soepkippen kunnen wat moeilijk te verkrijgen zijn. Maar heb je er een te pakken die niet naar Frankrijk onderweg was, dan maakt het vervolgens niet uit of je hem bevroren of zo in de soep gooit. Das dan weer wél makkelijk. 
Wanneer je er echt niet aan kunt komen, kun je een soepkip vervangen door een kilo kippendijen mét bot.  

Recept voor ouderwetse kippensoep van botten 

Soep | 4 porties

Ingrediënten 

  • 1 soepkip of 1 kilo kippendijen mét bot of de restjes van een braadkip 
  • 1 stukje foelie 
  • 4 kruidnagels 
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm 
  • peper en zout 
  • 1 witte ui 
  • 1 winterpeen 
  • 3 preien 
  • 3 stengels bleekselderij 
  • handje selderijblad 

Ouderwetse kippensoep maken

Neem een grote soeppan en doe daarin de (bevroren) soepkip (of braadkip, of kippendijen). Voeg 2,5 tot 3 liter water toe, in elk geval tot de kip ruim onder water staat. 

Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Voeg de foelie, kruidnagels, laurier en tijm toe. Voeg ook (hele) de peper toe en een eetlepel zout. 

Snijd de ui, de wortel, één prei en één stengel bleekselderij in grove stukken en voeg die ook aan de kippensoep toe. Laat de soep nu zo'n 3 uur zachtjes op staan en ga wat leuks doen! 

Na drie uur is de kippenbouillon klaar om gezeefd te worden en kun je hem verder verwerken tot van alles, maar wij geven het recept voor kippensoep.

Haal de kip uit de pan en laat afkoelen. Zeef de rest van de bouillon en laat de groentes en kruiden achter in de zeef. Ontvet de bouillon met een schuimspaan en zet weer op laag vuur.

Haal het kippenvlees van de botten en snijd in kleine stukjes. Zet apart. 

Proef de soep en breng op eventueel verder op smaak met peper en zout. 

Snijd en schil de achtergehouden preien en bleekselderij in fijne stukjes en ringen. Voeg samen met de kip toe aan de soep. Ga je voor helemaal ouderwetse kippensoep, dan kun je nu ook vermicelli toevoegen. 

Snijd de selderij en voeg die na een minuut of vijf toe aan je soep. Eet smakelijk. 

Kippenbouillon bewaren en invriezen 

Heb je op een regenachtige zondag niets te doen en wil je altijd wel zelfgemaakte kippenbouillon in huis hebben? (En eerlijk,.. wie wil dat nu niet. Het is de lekkerste perfecte basis voor sauzen, soepen, risotto, couscous en nog veel meer!) Maak dan een flinke hoeveelheid van bovenstaand recept - tot en met het zeven. Kook na het zeven en afschuimen van je soep deze nog verder in, zodat je een krachtige kippenbouillon krijgt. Tot de helft ongeveer.
Vervolgens kun je deze intense bouillon makkelijk invriezen. Bijvoorbeeld in een ijsblokjes vorm. Nadat de blokjes bevroren zijn kun je ze makkelijk leegschudden in die handige zakjes van Ikea, of in een diepvriesbakje. Zo heb je altijd handige smaakvolle 'eigen' bouillonblokjes bij de hand. Ideaal!