Zelf de lekkerste kippensoep maken [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Kippensoep is misschien wel de meest veelzijdige soep die er is. Het mooiste aan deze heerlijke soep? Je kunt zelf beslissen of je het jezelf makkelijk of moeilijk maakt. Laat je vooral niet uit het veld slaan, want zelf kippensoep maken kan gewoon een makkie zijn.

In dit artikel geven we je twee recepten! Een recept voor supersnelle kippensoep boordevol groenten. Én een echte ouderwetse kippensoep, gemaakt van scratch. Precies zoals je oma ‘m waarschijnlijk voor je maakte.  

Ben je vandaag op de vegetarische tour – of even geen zin in kippensoep? Probeer dan een lekkere groentesoepen. We hebben een fantastisch recept voor groentebouillon online staan. Maar ook deze pompoensoep is een opknapper. 

kippensoep

Recept | Supersnelle kippensoep maken

Soep | 4 personen
Ingrediënten
  • 1 el. olijfolie
  • 2 witte uien
  • 1 prei
  • 1 takje tijm
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 1 tl. rozemarijn
  • 1 winterpeen
  • 1,4 liter kippenbouillon of fond*
  • 300 gr. kippendij
  • 1 laurierblad
  • 4 blaadjes salie
  • 200 gr. diepvrieserwten
  • peper en zout
  • scheutje vers geperst citroensap

 

*Tip: Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de bouillon van Bouillon Brothers, te koop bij de grotere AH.

Zo maak je de snelle versie!

Stap 1

Snipper de uien. Verhit de olijfolie in een grote soeppan en bak de ui in een minuut of 10 glazig. 

Stap 2

Snijd ondertussen de prei in fijne ringen en de winterpeen in blokjes. Ris de tijd en rozemarijn van de takjes.Voeg de prei, geperste knoflook, tijm en rozemarijn toe aan de ui. Bak nog 5 minuten op laag vuur.

Stap 3

Voeg de winterpeen toe en bak nog een paar minuutjes. Voeg de kippenbouillon erbij en breng aan de kook.

Stap 4

Snij de kippendijen in stukjes en voeg samen met de salie en laurier toe aan je soep. Voeg na 10 minuten de diepvrieserwten toe en laat weer 5 minuten koken. 

Stap 5

Breng de soep op smaak met citroensap, peper en zout. Dien de soep op en garneer eventueel met wat verse kruiden. 

Variaties op klassieke kippensoep

Oosterse kippensoep maken

Met bovenstaand en onderstaand recept kun je alle kanten op. Beschouw het als een basisrecept voor kippensoep en geef er je eigen draai aan! 

Maak deze kippensoep bijvoorbeeld een beetje Oosters door gember en rode peper toe te voegen. In plaats van citroen gebruiken je limoen, en peterselie vervang je door koriander. Scheutje sojasaus erbij en je weet niet wat je mee maakt. Ook een gekookt eitje, noedels, bosui of stukjes shiitake zijn erg lekker! 

kippensoep-recept

Extra voedzame kippensoep

Veel honger? Maak deze soep extra gevuld met vermicelli, of voeg extra groenten toe! Selderij, knolraap, knolselderij en andere seizoensgroenten kun je soep heerlijk maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een handje boerenkool of bloemkool voor die extra vitamientjes? Veel plezier met experimenteren!

Ouderwetse kippensoep van botten

Een échte kippensoep maak je van kip die overgebleven is, of een soepkip. Heel lekker is het om je kippensoep te maken van restjes van ovenkip of geroosterde kip van de poelier of slager. Die laatste is vrij bekend: je ruikt ze al van verre en het water loopt je in de mond als je die sappige kippetjes aan het spit ziet draaien. Je kunt van deze kip alles in de soep gebruiken. 

Soepkippen krijgen langer de tijd om smaak te ontwikkelen en zijn in wezen gepensioneerde legkippen. Meestal zijn ze zo’n 1,5 jaar oud in tegenstelling tot plofkippen, die hun kilo’s in slechts twee maanden tijd moeten bereiken. Toch blijft de soepkip altijd nog kleiner dan de plofkuikens.

Soepkippen kunnen wat moeilijk te verkrijgen zijn. Maar heb je er een te pakken die niet naar Frankrijk onderweg was, dan maakt het vervolgens niet uit of je hem bevroren of zo in de soep gooit. Das dan weer wél makkelijk. 
Wanneer je er echt niet aan kunt komen, kun je een soepkip vervangen door een kilo kippendijen mét bot.  

Recept | Kippensoep van botten

Soep | 4 personen
Ingrediënten
  • 1 soepkip of 1 kilo kippendijen mét bot of de restjes van een braadkip 
  • 1 stukje foelie 
  • 4 kruidnagels 
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm 
  • peper en zout 
  • 1 witte ui 
  • 1 winterpeen 
  • 3 preien 
  • 3 stengels bleekselderij 
  • handje selderijblad 
Kippensoep kruiden

Ouderwetse kippensoep maak je zo!

Stap 1

Neem een grote soeppan en doe daarin de (bevroren) soepkip (of braadkip, of kippendijen). Voeg 2,5 tot 3 liter water toe, in elk geval tot de kip ruim onder water staat. 

Stap 2

Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Voeg de foelie, kruidnagels, laurier en tijm toe. Voeg ook (hele) de peper toe en een eetlepel zout. 

Stap 3

Snijd de ui, de wortel, één prei en één stengel bleekselderij in grove stukken en voeg die ook aan de kippensoep toe. Laat de soep nu zo’n 3 uur zachtjes op staan en ga wat leuks doen! 

Stap 4

Na drie uur is de kippenbouillon klaar om gezeefd te worden en kun je hem verder verwerken tot van alles, maar wij geven het recept voor kippensoep.

Stap 5

Haal de kip uit de pan en laat afkoelen. Zeef de rest van de bouillon en laat de groentes en kruiden achter in de zeef. Ontvet de bouillon met een schuimspaan en zet weer op laag vuur.

Stap 6

Haal het kippenvlees van de botten en snijd in kleine stukjes. Zet apart.

Stap 7

Proef de soep en breng op eventueel verder op smaak met peper en zout. 

Stap 8

Snijd en schil de achtergehouden preien en bleekselderij in fijne stukjes en ringen. Voeg samen met de kip toe aan de soep. Ga je voor helemaal ouderwetse kippensoep, dan kun je nu ook vermicelli toevoegen. 

Stap 9

Snijd de selderij en voeg die na een minuut of vijf toe aan je soep. Eet smakelijk. 

 

kippenbouillon

Kippenbouillon bewaren en invriezen

Heb je op een regenachtige zondag niets te doen en wil je altijd wel zelfgemaakte kippenbouillon in huis hebben?  (En eerlijk,.. wie wil dat nu niet. Kippensoep is de lekkerste perfecte basis voor sauzen, soepen, risotto, couscous en nog veel meer!)  Maak dan een flinke hoeveelheid van bovenstaand recept – tot en met het zeven.

Kook na het zeven en afschuimen van je kippensoep deze nog verder in, zodat je een krachtige kippenbouillon krijgt. Tot de helft ongeveer. 

Vervolgens kun je deze intense bouillon makkelijk invriezen. Bijvoorbeeld in een ijsblokjes vorm. Nadat de blokjes bevroren zijn kun je ze makkelijk leegschudden in die handige zakjes van Ikea, of in een diepvriesbakje. Zo heb je altijd handige smaakvolle ‘eigen’ bouillonblokjes bij de hand. Ideaal! 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!