Is kippensoep gezond?
Kippensoep is misschien wel de meest veelzijdige soep die er is. Het mooiste aan deze heerlijke soep? Het is echt gezond! Natuurlijk is het een cliché om kippensoep te eten als je ziek bent. Maar dit heeft een reden. Er zitten lekker veel groenten in kippensoep, en als je de kippenbotten een tijdje suddert komt hier ook veel lekkers vanaf. Een echte oppepper dus.
Met wat voor kippenvlees maak je kippensoep?
Een échte kippensoep maak je van kip die overgebleven is, of een soepkip. Heel lekker is het om je kippensoep te maken van restjes van ovenkip of geroosterde kip van de poelier of slager. Die laatste is vrij bekend: je ruikt ze al van verre en het water loopt je in de mond als je die sappige kippetjes aan het spit ziet draaien. Je kunt van deze kip alles in de soep gebruiken.
Soepkippen krijgen langer de tijd om smaak te ontwikkelen en zijn in wezen gepensioneerde legkippen. Meestal zijn ze zo’n 1,5 jaar oud in tegenstelling tot plofkippen, die hun kilo’s in slechts twee maanden tijd moeten bereiken. Toch blijft de soepkip altijd nog kleiner dan de plofkuikens.
Soepkippen kunnen wat moeilijk te verkrijgen zijn. Maar heb je er een te pakken die niet naar Frankrijk onderweg was, dan maakt het vervolgens niet uit of je hem bevroren of zo in de soep gooit. Das dan weer wél makkelijk. Wanneer je er echt niet aan kunt komen, kun je een soepkip vervangen door een kilo kippendijen mét bot.
Kippenbouillon bewaren en invriezen
Heb je op een regenachtige zondag niets te doen en wil je altijd wel zelfgemaakte kippenbouillon in huis hebben? (En eerlijk,.. wie wil dat nu niet. Kippensoep is de lekkerste perfecte basis voor sauzen, soepen, risotto, couscous en nog veel meer!) Maak dan een flinke hoeveelheid van bovenstaand recept – tot en met het zeven.
Kook na het zeven en afschuimen van je kippensoep deze nog verder in, zodat je een krachtige kippenbouillon krijgt. Tot de helft ongeveer.
Vervolgens kun je deze intense bouillon makkelijk invriezen. Bijvoorbeeld in een ijsblokjes vorm. Nadat de blokjes bevroren zijn kun je ze makkelijk leegschudden in die handige zakjes van Ikea, of in een diepvriesbakje. Zo heb je altijd handige smaakvolle ‘eigen’ bouillonblokjes bij de hand. Ideaal!
Puur & Makkelijk van Alex Elliot-Howey en James Grant
Over dit boek: De filosofie van Cornersmith is aansprekend: kook alleen met seizoensproducten, koop in bij lokale producenten en maak van overschotten de overheerlijkste tafelzuren, sauzen, jams en meer.
Met Puur & Makkelijk heb je een kookboek boordevol originele recepten voor elk moment van de dag en voor ieder seizoen in handen.
Puur & Makkelijk
- Alex Elliot-Howey en James Grant
- ISBN: 9789461432384
- Good Cook
- € 25,95