Verse gevulde kippensoep met lentegroenten

0 from 0 votes
Course: Voorgerecht, SoepCuisine: Australisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

15

minutes

Dit recept komt van het buurtcafé Cornersmith uit Sydney. Alex en James hebben de populairste recepten uit hun keuken in hun nieuwe boek ‘Puur & Makkelijk’.  

Ingrediënten voor de kippenbouillon

  • 1 1 biologische kip van 1,6 - 2 kg (in vieren gesneden)

  • 5 takjes 5 tijm

  • 3 3 laurierblaadjes

  • handjevol peterselie takjes

  • 2 2 grote uien (gepeld en gehalveerd)

  • 4 4 stengels bleekselderij (in stukjes van 5 cm)

  • 1 1 bol knoflook (overdwars gehalveerd)

  • 5 5 pimentbessen

  • 3 3 kruidnagels

  • 15 15 zwarte peperkorrels

  • Voor in de kippensoep
  • 175 gram 175 versgedopte tuinbonen

  • 3 3 kleine wortels (in zeer dunne plakjes gesneden)

  • 2 cm 2 gemberwortel (in dunne reepjes)

  • 155 gram 155 versgedopte erwtjes

  • 4 4 groene asperges (in dunne plakjes)

  • 2 el 2 fijngehakte peterselie

  • 1 tl 1 fijngehakte bieslook

  • 60 gram 60 gemengde kiemgroenten (optioneel)

Kippensoep maken in 7 stappen!

  • Verwarm de oven voor op 180° C en bekleed een bakblik met bakpapier. Bestrooi de stukken kip met zout, leg ze in het bakblik en rooster ze 25 tot 30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn.
  • Gooi het vet weg en leg de stukken kip in een grote (soep)pan. Zet ze onder koud water en voeg een paar snufjes zout toe. Breng op laag vuur tegen de kook aan; schuim het oppervlak regelmatig af.
  • Bind de tijm, laurierblaadjes en peterselietakjes met keukentouw bijeen tot een klein bosje en leg het in de bouillon samen met de uien, wortel, bleekselderij, knoflook, pimentbessen, kruidnagels en peperkorrels.
    Voeg zo nodig meer water toe om alles onder te zetten, breng zachtjes aan de kook en laat de soep circa 1 uur en 30 minuten sudderen; schuim af en toe af en voeg meer water toe indien nodig. 
  • Haal de stukken kip uit de bouillon en trek, zodra ze voldoende zijn afgekoeld, het vlees van de botten. Scheur een van de stukken kippenborst in dunne reepjes en bewaar ze voor de soep. Zet de rest van het vlees onder een laagje bouillon en bewaar ze voor later gebruik – op deze manier is het 3 dagen houdbaar in de koelkast. 
  • Breng een steelpan met water aan de kook en blancheer de tuinbonen 2 minuten. Spoel ze af onder koud stromend  water en laat ze uitlekken. Dubbeldop de tuinbonen door ze voorzichtig tussen je vingers te knijpen tot de lichtgroene boon uit het grijzige, wat harde velletje glipt. 
  • Schenk de bouillon door een zeef in een schone pan. Gooi de in de zeef achtergebleven kruiden, specerijen en groenten weg; bewaar eventueel wat voor de garnering. Zet de pan op een laag tot middelhoog vuur, voeg de wortels en gember toe aan de soep en laat alles 2 tot 3 minuten zachtjes koken.
  • Voeg dan de tuinbonen, erwten en asperges toe en laat nog 3 tot 5 minuten zachtjes koken tot alle groenten net gaar zijn. Voeg tot slot de reepjes kip toe en warm ze zachtjes mee. Proef of er nog zout en peper bij moet. 

    Serveer de soep direct in voorverwarmde soepkommen, eventueel gegarneerd met de peterselie, bieslook en kiemgroenten. Eet smakelijk!

Is het geen lente?

  • Vervang de typische lente groenten in deze kippensoep, zoals tuinbonen, erwtjes en asperges, door andere seizoensgroenten: 
  • Zomer: broccoli, bloemkool, doperwten, prei
  • Herfst: raapstelen, boerenkool, postelein, spruiten, prei
  • Winter: winterpostelein, boerenkool, spruiten, prei 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Is kippensoep gezond?

Kippensoep is misschien wel de meest veelzijdige soep die er is. Het mooiste aan deze heerlijke soep? Het is echt gezond! Natuurlijk is het een cliché om kippensoep te eten als je ziek bent. Maar dit heeft een reden. Er zitten lekker veel groenten in kippensoep, en als je de kippenbotten een tijdje suddert komt hier ook veel lekkers vanaf. Een echte oppepper dus. 

kip

Met wat voor kippenvlees maak je kippensoep?

Een échte kippensoep maak je van kip die overgebleven is, of een soepkip. Heel lekker is het om je kippensoep te maken van restjes van ovenkip of geroosterde kip van de poelier of slager. Die laatste is vrij bekend: je ruikt ze al van verre en het water loopt je in de mond als je die sappige kippetjes aan het spit ziet draaien. Je kunt van deze kip alles in de soep gebruiken. 

Soepkippen krijgen langer de tijd om smaak te ontwikkelen en zijn in wezen gepensioneerde legkippen. Meestal zijn ze zo’n 1,5 jaar oud in tegenstelling tot plofkippen, die hun kilo’s in slechts twee maanden tijd moeten bereiken. Toch blijft de soepkip altijd nog kleiner dan de plofkuikens.

Soepkippen kunnen wat moeilijk te verkrijgen zijn. Maar heb je er een te pakken die niet naar Frankrijk onderweg was, dan maakt het vervolgens niet uit of je hem bevroren of zo in de soep gooit. Das dan weer wél makkelijk. Wanneer je er echt niet aan kunt komen, kun je een soepkip vervangen door een kilo kippendijen mét bot.  

kippensoep

Kippenbouillon bewaren en invriezen

Heb je op een regenachtige zondag niets te doen en wil je altijd wel zelfgemaakte kippenbouillon in huis hebben?  (En eerlijk,.. wie wil dat nu niet. Kippensoep is de lekkerste perfecte basis voor sauzen, soepen, risotto, couscous en nog veel meer!)  Maak dan een flinke hoeveelheid van bovenstaand recept – tot en met het zeven.

Kook na het zeven en afschuimen van je kippensoep deze nog verder in, zodat je een krachtige kippenbouillon krijgt. Tot de helft ongeveer. 

Vervolgens kun je deze intense bouillon makkelijk invriezen. Bijvoorbeeld in een ijsblokjes vorm. Nadat de blokjes bevroren zijn kun je ze makkelijk leegschudden in die handige zakjes van Ikea, of in een diepvriesbakje. Zo heb je altijd handige smaakvolle ‘eigen’ bouillonblokjes bij de hand. Ideaal!

kippensoep

Puur & Makkelijk van Alex Elliot-Howey en James Grant 

Over dit boek: De filosofie van Cornersmith is aansprekend: kook alleen met seizoensproducten, koop in bij lokale producenten en maak van overschotten de overheerlijkste tafelzuren, sauzen, jams en meer.

Met Puur & Makkelijk heb je een kookboek boordevol originele recepten voor elk moment van de dag en voor ieder seizoen in handen.

puur&makkelijk

Puur & Makkelijk

  • Alex Elliot-Howey en James Grant 
  • ISBN: 9789461432384
  • Good Cook
  • € 25,95

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten