Wanneer je zoekt op ‘tomatensoep recept’ is het aanbod eindeloos. Beperk je het tot ‘tomatensoep met verse tomaten’ dan wordt het al minder. Dan nog is het lastig kiezen.

Geen stress. Ik heb een uitstekend basisrecept voor je, waar je vervolgens grenzeloos mee kunt variëren. Ik heb zelfs al een aantal smakelijke variaties gemaakt en voor je uitgeschreven. 

Klassieke tomatensoep van verse tomaten

3 van 27 Beoordelingen
Recipe by Sigrid de Best Gerecht: Voorgerecht
kom

2

Personen
Bereidingstijd

30

minuten

Deze klassieker lust iedereen. Dit recept voor verse tomatensoep bevat helemaal geen dierlijke producten als je de kaas weg laat. Alle ingrediënten zijn vers. En er komt geen pakje of zakje aan te pas.

Perfect om te maken in de zomer en herfst.

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie

  • 1 grote witte ui

  • 1 snuf zout

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden

  • 600 gr  trostomaten aan tak (ook wel 6 middelgrote exemplaren)

  • Lekker met
  • 2 sneetjes geroosterd brood

  • 4 el geraspte kaas

Bereiding

  • Snijd de ui in kleine stukjes. Voeg de olijfolie toe aan een soeppan en verwarm op middelhoog vuur. Voeg de ui toe met een snuf zout en en bak zachtjes aan.
  • Kneus ondertussen de knoflook door er met de platte kant van je mes stevig op te drukken. Verwijder vervolgens de velletjes (die nu makkelijk los laten) en snijd fijn.
  • Doe de knoflook samen met de gedroogde kruiden bij de uien en bak dit een aantal minuten zodat de uien lichtbruin verkleuren. Dat geeft smaak!
  • Snijd de tomaten in grove stukken en voeg toe aan de pan. Roer alles goed door, doe de deksel op de pan en verlaag de temperatuur. Kook 8-10 minuten tot de tomaten zacht zijn en hun vocht hebben losgelaten. 
  • Tijd voor de staafmixer. Pureer de soep naar wens. Heb je graag wat meer stukjes, mix het dan niet te lang. Ga je voor een compleet gladde tomatensoep mix dan wat langer. Voeg eventueel heet water toe als je de tomatensoep te dik vind.
  • Schenk de soep in een kom en maak eventueel af met rasp van je favoriete kaas (of dat restje wat nog in de koelkast ligt ;)). Geroosterd brood is optioneel, maar wel erg lekker om in de soep te dippen.

tips voor het maken van de lekkerste tomatensoep

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Variaties op deze basistomatensoep 

Tomatensoep kan altijd! Alleen af en toe nét wat anders, is wel zo leuk. Weet dat je bij dit basisrecept vrijwel alles toe kan voegen wat je graag lust. Pesto of olijventapenade, roer er gerust een goede eetlepel van door je soep. Ook is (tomaten)soep ideaal om restjes in op te maken. Nog wat prei over? Snij in halve ringen en bak mee met ui en knoflook. Vrijwel elke groente kan je op die manier verwerken!

Kruiden

Wat betreft smaakmakers in de vorm van verse kruiden is er ook veel mogelijk. Zo passen de kruiden als tijm, rozemarijn en/of oregano heel goed bij tomaat. Rits de blaadjes van de steeltjes en snij deze fijn. Voeg in de laatste minuut voor het staafmixen toe aan de soep en voilà, tomatensoep extra gekruid. In de zomer vind ik het heerlijk een handje vol verse peterselie toe te voegen. Dat geeft de soep een lekker friskruidige smaak.

Mocht je toch wat extra inspiratie nodig hebben, dan zijn er nog twee varianten voor je uitgewerkt. Klik hier voor romige tomatensoep met mascarpone, tortellini en courgette, of maak pittige tomatensoep met paprika.

Tomatensoep maken zonder verse tomaten

Tomatensoep is ook heel goed te maken zonder verse tomaten. Er zijn veel opties om uit te kiezen wanneer het gaat om geconserveerde tomaten. Blikjes, potten of pakjes. Gezeefd, blokjes of heel. Voor mij zijn er twee goede opties: Gepelde tomaten heel, uit blik en gezeefde tomaten (ook wel passata genoemd), uit pot.

Gepelde tomaten heel

Wanneer je van een soep met wat stukjes houdt, raad ik aan voor deze optie te gaan. Doordat de tomaten niet gesneden zijn, hebben ze hun textuur behouden. Vervang de hoeveelheid verse tomaten gewoon 1-op-1 met de tomaten uit blik. Bijkomend voordeel is dat de soep minder lang hoeft te koken. Wanneer de tomaten heet zijn, is de soep klaar om te pureren. Dat scheelt toch al snel 6 minuten kooktijd.

Gezeefde tomaten (passata)

Passata is de Italiaanse benaming voor verse tomaten glad gepureerd. Wanneer je fan bent van gladde tomatensoep, is dit dus je vriend. Ook hier kan je de verse tomaten 1-op-1 vervangen door gezeefde tomaten en de soep korter koken. Let bij gezeefde tomaten wel altijd extra op de kwaliteit die je koopt. Doordat de tomaten niet meer te herkennen zijn, kunnen hier slechtste tomaten voor worden gebruikt. Dat resulteert in een waterige en zurige smaak. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop. In tomatensoep is de kwaliteit tomaat toch wel erg belangrijk!

Bewaren

Belangrijk is het om de soep eerst goed af te laten koelen. Dat geldt overigens voor alle etenswaren die je in de koelkast gaat bewaren. Wanneer je genoeg ruimte in de koelkast hebt, kan de soep er met pan en al in. Leg er wel een passende deksel op. Mocht de ruimte in je koelkast toch beperkt zijn, bewaar de soep dan in een bakje met deksel. De soep blijft in de koelkast tot wel 3 dagen goed.

Terug opwarmen, hoe doe je dat? Persoonlijk vind ik in een pan, op laag vuur toch echt de beste optie. Dan kun je af en toe roeren en wordt de soep gelijkmatig verwarmd. Bewaard in een bakje en geen zin in extra afwas? Dat is begrijpelijk. De magnetron is prima optie, zorg er dan wel voor dat je deksel een stukje los maakt voordat je gaat verwarmen. Door de warmtedruk kan deze er anders met veel spetters en kabaal van af klappen. Geloof me, dat wil je niet!

Invriezen

Tomatensoep kan je invriezen. Bewaar een grote portie of verdeel het over individuele porties, beide is mogelijk. Belangrijk is vooral om de soep rustig weer op temperatuur te brengen na het invriezen. Doe dit idealiter door de soep een dag van te voren uit de vriezer te halen. Verwarm de soep vervolgens goed maar breng niet aan de kook.

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •