Zelfgemaakte tomatensoep! Vandaag delen we met veel enthousiasme een heerlijk recept met je!

Dit klassieke comfort food is de perfecte maaltijd voor een koude winterdag, of wanneer je behoefte hebt aan een kom warmte en smaak. Deze tomatensoep is ook gemakkelijk te maken en met maar een paar eenvoudige ingrediënten.

Het levert een romige, fluweelzachte tomatensoep die zeker aan al je cravings zal voldoen en een nieuwe favoriet zal worden. Dus pak je schort en laten we aan de slag gaan!

Klassieke tomatensoep maken

3 from 57 votes
Recipe by Sigrid de Best
kom

2

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Tomatensoep maken is niet moeilijk met dit makkelijke recept.

Deze klassieker lust iedereen. Dit recept voor verse tomatensoep bevat helemaal geen dierlijke producten als je de kaas weg laat. Alle ingrediënten zijn vers. En er komt geen pakje of zakje aan te pas.

Perfect om te maken in de zomer en herfst. Of gebruik je zelfgemaakte passata als basis wanneer de tomaten niet in het seizoen zijn.

Ingrediënten tomatensoep

  • 2 2 el olijfolie

  • 1 1 grote witte ui

  • 1 snuf 1 zout

  • 2 2 teentjes knoflook

  • 1 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden

  • 600 gr 600  trostomaten aan tak (ook wel 6 middelgrote exemplaren)

  • Lekker met
  • 2 sneetjes 2 geroosterd brood

  • 4 el 4 geraspte kaas

Tomatensoep maken

  • Snijd de ui in kleine stukjes. Voeg de olijfolie toe aan een soeppan en verwarm op middelhoog vuur. Voeg de ui toe met een snuf zout en en bak zachtjes aan.
  • Kneus ondertussen de knoflook door er met de platte kant van je mes stevig op te drukken. Verwijder vervolgens de velletjes (die nu makkelijk los laten) en snijd fijn.
  • Doe de knoflook samen met de gedroogde kruiden bij de uien en bak dit een aantal minuten zodat de uien lichtbruin verkleuren. Dat geeft smaak!
  • Snijd de tomaten in grove stukken en voeg toe aan de pan. Roer alles goed door, doe de deksel op de pan en verlaag de temperatuur. Kook 8-10 minuten tot de tomaten zacht zijn en hun vocht hebben losgelaten. 
  • Tijd voor de staafmixer. Pureer de tomatensoep naar wens. Heb je graag wat meer stukjes, mix het dan niet te lang. Ga je voor een compleet gladde tomatensoep mix dan wat langer. Voeg eventueel heet water toe als je de tomatensoep te dik vind.
  • Schenk de soep (deze serie staat prachtig vol tomatensoep) in een kom en maak eventueel af met rasp van je favoriete kaas (of dat restje wat nog in de koelkast ligt ;)). Geroosterd brood is optioneel, maar wel erg lekker om in de soep te dippen. Het is ook erg lekker om een scheutje ongezoete slagroom of een lepel Griekse yoghurt toe te voegen aan je tomatensoep.

tips voor het maken van de lekkerste tomatensoep

  • Belangrijk bij het maken van soep met verse tomaten is de rijpheid van de tomaten. Soep kan je maken van alle soorten tomaten. Geel of rood, groot of klein. Eigenlijk iedere tomaat is geschikt zolang hij rijp is. Hét beste tijdstip om tomatensoep te maken is het einde van de zomer en het begin van de herfst. Groenten in hun seizoen zijn ook altijd het meest betaalbaar.
    Op zoek naar meer budget recepten, klik hier!
  • Hoe herken je nou een rijpe tomaat? De kleur verraadt vaak al veel, hoe dieper van kleur, hoe rijper de tomaat. Maar er is nog iets om rekening mee te houden. Onrijpe tomaten zijn hard en stevig, ze worden zachter naarmate ze rijper worden. 
  • We barsten van de soep recepten. Neem hier een kijkje voor alle soeprecepten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Tomatensoep variaties

Tomatensoep kan altijd! Alleen af en toe nét wat anders, is wel zo leuk. Weet dat je bij dit basisrecept vrijwel alles toe kan voegen wat je graag lust. Pesto of olijven tapenade, roer er gerust een goede eetlepel van door je soep. Ook is (tomaten)soep ideaal om restjes in op te maken. Nog wat prei over? Snij in halve ringen en bak mee met ui en knoflook. Vrijwel elke groente kan je op die manier verwerken!

Welke kruiden zijn lekker bij tomatensoep?

In tomatensoep is wat betreft smaakmakers heel veel mogelijk. Zo passen de kruiden als tijm, rozemarijn en/of oregano heel goed bij tomaat. Rits de blaadjes van de steeltjes en snij deze fijn. Voeg in de laatste minuut voor het staafmixen toe aan de soep en voilà, tomatensoep extra gekruid. In de zomer vind ik het heerlijk een handje vol verse peterselie toe te voegen. Dat geeft de soep een lekker fris kruidige smaak.

Mocht je toch wat extra inspiratie nodig hebben, dan zijn er nog drie varianten voor je uitgewerkt. Klik hier voor romige tomatensoep met mascarpone, tortellini en courgette, tomatensoep met ballen of maak pittige tomatensoep met paprika.

tomatensoep

Tomatensoep maken zonder verse tomaten

Tomatensoep is ook heel goed te maken zonder verse tomaten. Er zijn veel opties om uit te kiezen wanneer het gaat om geconserveerde tomaten. Blikjes, potten of pakjes. Gezeefd, blokjes of heel. Voor mij zijn er twee goede opties: Gepelde tomaten heel, uit blik en gezeefde tomaten (ook wel passata genoemd), uit pot.

Gepelde tomaten heel

Wanneer je van een soep met wat stukjes houdt, raad ik aan voor deze optie te gaan. Doordat de tomaten niet gesneden zijn, hebben ze hun textuur behouden. Vervang de hoeveelheid verse tomaten gewoon 1-op-1 met de tomaten uit blik. Bijkomend voordeel is dat de soep minder lang hoeft te koken. Wanneer de tomaten heet zijn, is de soep klaar om te pureren. Dat scheelt toch al snel 6 minuten kooktijd.

Gezeefde tomaten (passata)

Passata is de Italiaanse benaming voor verse tomaten glad gepureerd. Wanneer je fan bent van gladde tomatensoep, is dit dus je vriend. Ook hier kan je de verse tomaten 1-op-1 vervangen door gezeefde tomaten en de soep korter koken. Let bij gezeefde tomaten wel altijd extra op de kwaliteit die je koopt. Doordat de tomaten niet meer te herkennen zijn, kunnen hier slechtste tomaten voor worden gebruikt. Dat resulteert in een waterige en zurige smaak. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop. In tomatensoep is de kwaliteit tomaat toch wel erg belangrijk!

Zo bewaar je tomatensoep

Belangrijk is het om de soep eerst goed af te laten koelen. Dat geldt overigens voor alle etenswaren die je in de koelkast gaat bewaren. Wanneer je genoeg ruimte in de koelkast hebt, kan de soep er met pan en al in. Leg er wel een passende deksel op. Mocht de ruimte in je koelkast toch beperkt zijn, bewaar de soep dan in een bakje met deksel. De soep blijft in de koelkast tot wel 3 dagen goed.

Terug opwarmen, hoe doe je dat? Persoonlijk vind ik in een pan, op laag vuur toch echt de beste optie. Dan kun je af en toe roeren en wordt de soep gelijkmatig verwarmd. Bewaard in een bakje en geen zin in extra afwas? Dat is begrijpelijk. De magnetron is prima optie, zorg er dan wel voor dat je deksel een stukje los maakt voordat je gaat verwarmen. Door de warmtedruk kan deze er anders met veel spetters en kabaal van af klappen. Geloof me, dat wil je niet!

Kun je tomatensoep invriezen?

Tomatensoep kan je invriezen. Bewaar een grote portie of verdeel het over individuele porties, beide is mogelijk. Belangrijk is vooral om de soep rustig weer op temperatuur te brengen na het invriezen. Doe dit idealiter door de soep een dag van te voren uit de vriezer te halen. Verwarm de soep vervolgens goed, maar breng niet aan de kook.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten