Soep drinken is een handige manier om je dagelijkse portie groenten met gemak binnen te krijgen. De klassieker onder de soepen is ongetwijfeld de tomatensoep. Ontdek hier waarom deze publiekslieveling tijdloos is. 
Ook geven we je enkele recepten voor verschillende varianten van de tomatensoep, want zelf tomatensoep maken is makkelijk en veel lekkerder dan uit blik! 

Ben je geen voorstander van tomatensoep, maar wil je wel je vitamientjes naar binnen werken met een lekkere soep? Dan kan je altijd nog onze heerlijke recepten voor Bloemkoolsoep, Zoete aardappelsoep, Pompoensoep en Courgette soep proberen. 

​Waarom ​tomaten ideale soepgroenten zijn

De ​tomaat is ​erg populair ​als soepgroente. Deze superfood heeft ook ​veel voordelen. We zetten er enkele voor je op een rij.

​Vitaminerijk

De tomaat zit boordevol vitamines. Zo bevatten tomaten gigantische hoeveelheden vitamine C, A, B1, B2, B3 en B6. Tomaten bezitten ook veel mineralen zoals kalium, molybdeen, koper, magnesium en mangaan.

​Caloriearm

Wie op dieet is, kan zonder schuldgevoel tomaten eten. Honderd gram tomaten bevat maar 21 calorieën. Dat komt omdat tomaten voor ruim 90 procent bestaan uit water en dus voor een goede afvoer van afvalstoffen uit het lichaam zorgen.

​Afrodisiacum

De bijnaam voor tomaten in het Frans is “pommes d’amour. Dat is geen toeval, aangezien de groente wordt geprezen als afrodisiacum. De rode kleur van de tomaat staat dan ook symbool voor liefde en passie.

Antirimpelmiddel

Tomaten bevatten diverse krachtige antioxidanten die helpen om het lichaam te beschermen tegen schadelijke radicalen. Deze zorgen ervoor dat biologische processen, zoals bijvoorbeeld het krijgen van rimpels, sneller plaatsvinden.

Tomatenseizoen & tomaten uit blik

Alhoewel tomaten het hele jaar verkrijgbaar zijn, is de beste tijd om verse tomaten te eten in de zomer en herfst. Ze zijn dan vol smaak en voedingstoffen. De rest van het jaar kun je ook verse tomaten kopen, maar qua smaak is er een beter alternatief voor je tomatensoep en saus! 

Tomaten uit blik worden geproduceerd in landen met een goed klimaat voor tomatenteelt. Vooral blikken uit Italië kunnen van fantastische kwaliteit bieden. Kies voor hele pruimtomaten in sap, passata, of tomatenpuree. Aan blokjes worden vaak additieven toegevoegd om ze stevig te houden. Niet nodig voor het maken van soep of saus, en die kun je dus beter laten liggen.

Tip | Blikjes tomaat die je gewoon bij AH kunt kopen en van goede kwaliteit zijn: Mutti en Cirio.  

tomaten voor tomatensoep

Waarom iedereen tomatensoep kent 

Campbell’s is een merk dat iedereen kent. Wie soep zegt, zegt Campbell’s, zeker in Amerika. Vandaag is Campbell’s nog steeds de bekendste en grootste producent van soepen wereldwijd. In vrijwel elk land ter wereld kan je een typisch soepblik van Campbell’s kopen in de supermarkt. Maar hoe komt dat precies? Laten we dit even voor je uit de doeken doen.

Tomatensoep: een product voor arm en rijk 

Het Amerikaans bedrijf Joseph Campbell Company werd in 1895 bekend door haar uitvinding van gecondenseerde soep uit blik. Dat is geconcentreerde soep waaruit het water is onttrokken. In die tijd was dat revolutionair, want het betekende dat soep voortaan langer kon worden bewaard. Door de kleine verpakking in blik nam het product ook minder plaats in bij ​transport, waardoor het goedkoper werd om een blik Campbell’s te kopen. Soep werd voortaan voor ​iedereen toegankelijk. Tijdens het Interbellum, tussen de Eerste- en Tweede Wereldoorlog was er voedselschaarste in Amerika. De kwaliteitsvolle maar betaalbare soep van Campbell’s werd toen zo populair dat het sindsdien bijna wereldwijd te koop is.

Tomatensoep in pop-art van Andy Warhol 

De soepblikken van Campbell’s ​zijn wereldberoemd dankzij Andy Warhol. De popart-kunstenaar maakte een eerste zeefdruk met Campbell’s blikken in 1962. Kunstkenners ​noemen dit werk het beginpunt van de pop-art. Warhols definitief en 32-delig werk ​"Campbell's Soup Cans" hangt vandaag in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

Het kunstwerk "Campbell's Soup Cans" van Andy Warhol maakte van tomatensoep een tijdloos icoon.

Volgens Warhol was Campbell's de belichaming van het positieve aspect van het Amerikaanse kapitalisme: "Wat zo fantastisch is, is dat Amerika een traditie heeft ingesteld waarin de rijkste consumenten in principe dezelfde dingen kopen als de armste". 

Het ontwerp van het logo op de soepblikken is sinds 1898 nauwelijks gewijzigd. De “gouden medaille”, het vintage lettertype, en de typische rode en witte kleuren vind je op de Campbell’s soepblikken van vandaag nog altijd terug. Daar zal het populaire kunstwerk van Warhol ongetwijfeld ergens voor tussen zitten.

De tomatensoepblikken van Campbell's vandaag.

In 2017 teruggevonden: origineel recept tomatensoep in blik  

Campbell’s eerste soep in blik, de tomatensoep, is ​vandaag nog altijd de populairste soep van het merk. Vorig jaar vond het bedrijf het originele recept van Campbell’s tomatensoep uit 1915: de “Beefsteak Tomato Soup”, ​terug.

Campbell's besliste om de eerste gecondenseerde tomatensoep ooit, opnieuw te maken. Tot spijt van velen was dit eenmalig en werden er maar 10 000 exemplaren gemaakt. De blikken tomatensoep waren meteen uitverkocht. Het toonde aan dat ​de liefde voor Campbell’s tomatensoep ​tijdloos is. 

Verse tomatensoep + 4 recepten

Klassieke tomatensoep met verse tomaten maken

Deze oerklassieker lust iedereen. Dit (h)eerlijk recept voor verse tomatensoep bevat geen ​dierlijke producten en ​alle ingrediënten zijn vers. Perfect om te maken in de zomer en herfst.

​WAT HEB JE NODIG?

- 12 volrijpe vleestomaten, ontveld en gehalveerd; 

- 2 kleine wortels, geschild en in kleine stukjes gesneden. 

- 2 grote witte uien, grof gesneden; 

- 2 teentjes knoflook, fijngehakt; 

- 2 takjes verse tijm, de blaadjes fijngehakt; 

- 2 takjes verse rozemarijn, de naaldjes fijngehakt; 

- 2 theelepels zeezout van de molen; 

- 2 theelepels zwarte peper van de molen;

- 4 eetlepels olijfolie; 

​HOE MAAK JE HET?

Stap 1: 
Leg de gehalveerde tomaten op een bakplaat met het vruchtvlees naar boven. Bedek de tomaten met de kleine stukjes wortel, de grof gesneden uien en de fijngehakte knoflook. Voeg de rozemarijn, tijm, en de peper en het zout toe en giet er de olijfolie over. Meng alle groenten goed door elkaar. 

Stap 2: 
Laat de groenten 25 minuten garen in een op 220 graden voorverwarmde oven.  

Stap 3: 
Haal de bakplaat uit de oven en schep de groenten (inclusief het vocht) in een grote soeppan. Breng dit zachtjes aan de kook voor ongeveer 5 minuten. 

Stap 4: 
Voeg één vol glas heet water toe en mix het geheel tot je een gladde soep hebt.  

Stap 5: 
Kruid naar smaak bij met peper en zout.

tomaten

Witte tomatensoep met verse tomaten maken

Wie zegt dat tomatensoep rood hoeft te zijn? De basis voor deze originele en bijzondere witte tomatensoep is tomatenvocht en tomatenzaadjes. Omdat dit min of meer kleurloos is, krijg je geen rode, maar een witte soep. De typische smaak van verse tomaten krijg je wel. Heerlijk verrassend!

​WAT HEB JE NODIG?

- 2 kilo volrijpe vleestomaten, ontveld en in stukken gehakt; 

- 1 kleine venkel, in plakjes gesneden; 

- 1 grote witte ui, grof gesneden; 

- 2 teentjes knoflook, fijngehakt; 

- 125 ml ongeklopte room; 

- 50 ml volle room; 

- 2 eetlepels maïzena; 

- 1 theelepel rode wijnazijn; 

- ½ theelepel (gedroogde) dragon; 

- 1 theelepel zeezout; 

- 1 theelepel zwarte peper;

Witte tomatensoep

​HOE MAAK JE HET?

Stap 1: 
Leg een 100% katoenen doek in een vergiet of zeef en zet deze op een grote lege kom. Giet de gehakte tomaten in het vergiet. Breng de doek losjes bij elkaar en dek af. Laat de tomaten een nacht uitlekken. Er blijft nadien zo’n 500 ml tomatenessence over. Bewaar in de koelkast.

Stap 2:  
Voeg de plakjes venkel, de grofgesneden ui en de fijngehakte lookteentjes samen in een grote kom en meng.

Stap 3:  
Voeg de rode wijnazijn, de dragon en peper en zout toe aan de kom en mix kort tot een grof geheel. Het mag geen puree worden. Bewaar de kom zo’n 6 uur in de koelkast en dek af met vershoudfolie.​​

Stap 4: 
Meng de inhoud van de kom met de tomatenessence uit de koelkast. Verhit het geheel op een middelhoog vuur en voeg de ongeklopte slagroom en room toe. 

Stap 5: 
Giet de maïzena er al roerend door om de soep te verdikken en laat enkele minuten op het vuur staan.

Stap 6:
Voeg eventueel nog wat heet water toe als de soep te dik is. Mix kort. Kruid naar smaak met zwarte peper en zeezout van de molen.

​Chinese tomatensoep met verse tomaten

Net als bij de afhaalchinees! Deze zoete, lichtpittige tomatensoep met Oosterse toets kan ​jong en oud stiekem bekoren.


Met dit vegetarisch recept maak je deze publiekslieveling gewoon thuis!  

​WAT HEB JE NODIG?

- 2 witte uien, fijngesnipperd; 

- 2 teentjes knoflook, fijngehakt; 

- 3 eetlepels zonnebloem- of arachideolie;  

- 10 gram gember, geschild en fijngehakt; 

- 1 theelepel sambal; 

- 140 gram geconcentreerde tomatenpuree uit blik; 

- 1 liter groentebouillon; 

- 3 volrijpe vleestomaten, ontveld en in stukjes gesneden; 

- 3 eetlepels appelmoes; 

​- 2 volle eetlepels bloem; 

- 1 glas water; 

​- 100 gram noedels of mie; 

​- 3 lente-ui, gesneden.

​HOE MAAK JE HET?

Stap 1:
Doe de zonnebloem- of arachideolie in een soeppan en verwarm op een middelhoog vuur. Bak de fijngesnipperde uien tot ze zacht zijn. Voeg daarna de knoflook en de gember toe en laat twee minuten meebakken.  

Stap 2: 
Roer de tomatenpuree en de sambal erdoor en laat geheel één minuut sudderen.  

Stap 3: 
Voeg de groentebouillon, tomatenblokjes, appelmoes en noedels toe. Roer alles door elkaar en laat de soep koken tot de noedels gaar zijn. Volg hierbij de aangewezen kooktijd op de verpakking.  

Stap 4: 
Klop de bloem met wat water in een glas en voeg toe aan de soep. Laat dit nog enkele minuten indikken.

Stap 5:  
Serveer de soep met lente-ui. 

Gazpacho van verse tomaten recept

Deze verfrissende koele soep kent ondertussen vele varianten, maar het originele recept uit Spanje heeft als hoofdingrediënt verse tomaten.

Gazpacho bevat boordevol rauwe groenten en is dus een vitaminebom. De soep is geschikt als aperitiefhapje, of als lunch met brood. 

WAT HEB JE NODIG?

- 4 volrijpe vleestomaten, ontveld en in stukjes gehakt; 

- 1 rode ui, fijngesnipperd; 

- 1 teentje knoflook, fijngehakt; 

- 1 komkommer, geschild, ontzaad en in blokjes gesneden; 

- 1 gele paprika, geschild, ontpit en in stukjes gesneden; 

- 1 rode paprika, geschild, ontpit en in stukjes gesneden; 

- 2 eetlepels olijfolie; 

- 1 eetlepel rode wijnazijn; 

- 1 theelepel witte peper; 

- 1 theelepel selderijzout.

​HOE MAAK JE HET?

Stap 1: 
Doe de gehakte tomatenstukjes, de fijngesnipperde rode ui, het teentje knoflook, de paprikastukjes en de blokjes komkommer in een hoge kan. Voeg de olijfolie en de rode wijnazijn toe en mix tot een glad geheel. 

Stap 2:  
Kruid met de witte peper en het selderijzout. Voeg nog ongeveer 1 glas water toe om de gewenste dikte te krijgen en roer goed door. 

Stap 3: 
Laat de soep minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.

Stap 4: 
Drink de gazpacho ijskoud en garneer eventueel met miniblokjes komkommer, paprika of rode ui.  

 

Bedankt voor het lezen! Hopelijk kun jij nu zelf de lekkerste tomatensoep maken doormiddel van onze recepten!