Recept | Tomatensoep maken met verse tomaten [ + 4 variaties]

Soep drinken is een handige manier om je dagelijkse portie groenten met gemak binnen te krijgen.Soep is gezond, troostend en makkelijk te maken. En de klassieker onder de soepen is ongetwijfeld tomatensoep.

Ontdek hier waarom deze publiekslieveling tijdloos is. Ook geven we je enkele recepten voor verschillende varianten van de tomatensoep, want zelf tomatensoep maken is makkelijk en veel lekkerder dan uit blik

We delen 4 recepten voor tomatensoep met je. Klik op je favoriete recept om direct naar het recept te gaan.

4 x favoriete tomatensoepen

Waarom tomaten ideale soepgroenten zijn

De tomaat is erg populair als soepgroente. Deze superfood heeft ook veel voordelen. We zetten de beste eigenschappen voor je op een rij.

Vitaminerijk

De tomaat zit boordevol vitamines. Zo bevatten tomaten gigantische hoeveelheden vitamine C, A, B1, B2, B3 en B6. Tomaten bezitten ook veel mineralen zoals kalium, molybdeen, koper, magnesium en mangaan.

Caloriearm

Wie op dieet is, kan zonder schuldgevoel tomaten eten. Honderd gram tomaten bevat maar 21 calorieën. Dat komt omdat tomaten voor ruim 90 procent bestaan uit water en dus voor een goede afvoer van afvalstoffen uit het lichaam zorgen.

Afrodisiacum

De bijnaam voor tomaten in het Frans is “pommes d’amour. Dat is geen toeval, aangezien de groente wordt geprezen als afrodisiacum. De rode kleur van de tomaat staat dan ook symbool voor liefde en passie.

Antirimpelmiddel

Tomaten bevatten diverse krachtige antioxidanten die helpen om het lichaam te beschermen tegen schadelijke radicalen. Deze zorgen ervoor dat biologische processen, zoals bijvoorbeeld het krijgen van rimpels, sneller plaatsvinden.

Waarom iedereen tomatensoep kent

Campbell’s is een merk dat iedereen kent. Wie soep zegt, zegt Campbell’s, zeker in AmerikaVandaag is Campbell’s nog steeds de bekendste en grootste producent van soepen wereldwijd. In vrijwel elk land ter wereld kan je een typisch soepblik van Campbell’s kopen in de supermarkt. Maar hoe komt dat precies? Laten we dit even voor je uit de doeken doen.

Tomatensoep: een product voor arm en rijk

Het Amerikaans bedrijf Joseph Campbell Company werd in 1895 bekend door haar uitvinding van gecondenseerde soep uit blik. Dat is geconcentreerde soep waaruit het water is onttrokken. In die tijd was dat revolutionair, want het betekende dat soep voortaan langer kon worden bewaard. Door de kleine verpakking in blik nam het product ook minder plaats in bij ​transport, waardoor het goedkoper werd om een blik Campbell’s te kopen. Soep werd voortaan voor ​iedereen toegankelijk. Tijdens het Interbellum, tussen de Eerste- en Tweede Wereldoorlog was er voedselschaarste in Amerika. De kwaliteitsvolle maar betaalbare soep van Campbell’s werd toen zo populair dat het sindsdien bijna wereldwijd te koop is.

Het kunstwerk "Campbell's Soup Cans" van Andy Warhol maakte van tomatensoep een tijdloos icoon.
De tomatensoepblikken van Campbell's vandaag.

Volgens Warhol was Campbell’s de belichaming van het positieve aspect van het Amerikaanse kapitalisme: Wat zo fantastisch is, is dat Amerika een traditie heeft ingesteld waarin de rijkste consumenten in principe dezelfde dingen kopen als de armste. 

Het ontwerp van het logo op de soepblikken is sinds 1898 nauwelijks gewijzigd. De “gouden medaille”, het vintage lettertype, en de typische rode en witte kleuren vind je op de Campbell’s soepblikken van vandaag nog altijd terug. Daar zal het populaire kunstwerk van Warhol ongetwijfeld ergens voor tussen zitten.

Verse tomatensoep | 4 favoriete recepten!

1. Klassieke tomatensoep met verse tomaat maken

Deze klassieker lust iedereen. Dit recept voor verse tomatensoep bevat geen ​dierlijke producten en ​alle ingrediënten zijn vers. Perfect om te maken in de zomer en herfst. En er komt geen pakje of zakje aan te pas. 

Ingrediënten:

  • 12 volrijpe vleestomaten, ontveld en gehalveerd;
  • 2 kleine wortels, geschild en in kleine stukjes gesneden, 
  • 2 grote witte uien, grof gesneden;
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt;
  • 2 takjes verse tijm, de blaadjes fijngehakt;
  • 2 takjes verse rozemarijn, de naaldjes fijngehakt;
  • theelepels zeezout van de molen;
  • 2 theelepels zwarte peper van de molen;
  • 4 eetlepels olijfolie; 

Zo maak je het!

tomatensoep

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220 graden.

Leg de gehalveerde tomaten op een bakplaat met het vruchtvlees naar boven. Bedek de tomaten met de kleine stukjes wortel, de grof gesneden uien en de fijngehakte knoflook.

Voeg de rozemarijn, tijm, en de peper en het zout toe en giet er de olijfolie over. Meng alle groenten goed door elkaar. 

Stap 2: Laat de groenten 25 minuten garen in een op 220 graden voorverwarmde oven.  

Stap 3: Haal de bakplaat uit de oven en schep de groenten (inclusief het vocht) in een grote soeppan. Breng dit zachtjes aan de kook voor ongeveer 5 minuten. 

Stap 4: Voeg één vol glas heet water toe en mix het geheel tot je een gladde soep hebt.  

Stap 5: Kruid naar smaak bij met peper en zout. Lekker met een paar blaadjes basilicum en wat mooie olijfolie. 

2. Witte tomatensoep van verse tomaten

Wie zegt dat tomatensoep rood hoeft te zijn? De basis voor deze originele en bijzondere witte tomatensoep is tomatenvocht en tomatenzaadjes. Omdat dit min of meer kleurloos is, krijg je geen rode, maar een witte soep. De typische smaak van verse tomaten krijg je wel. Heerlijk verrassend!

Begin op tijd, de tomaten moeten een nacht uitlekken en de andere groenten moeten ook zo’n 6 uur staan. 

Ingrediënten:

  • 2 kilo volrijpe vleestomaten, ontveld en in stukken gehakt;
  • 1 kleine venkel, in plakjes gesneden;
  • grote witte uigrof gesneden;
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt;
  • 175 ml room;
  • 2 eetlepels maïzena;
  • 1 theelepel rode wijnazijn;
  • ½ theelepel dragon;
  • peper en zout
tomatensoep

Zo maak je het!

Stap 1: Leg een 100% katoenen doek in een vergiet of zeef en zet deze op een grote lege kom. Giet de gehakte tomaten in het vergiet. Breng de doek losjes bij elkaar en dek af. Laat de tomaten een nacht uitlekken. Er blijft als het goed is zo’n halve liter tomatensap over. Bewaar in de koelkast.

Stap 2:  Voeg de plakjes venkel, de grof gesneden ui en de fijngehakte knoflook samen in een grote kom en meng.

Stap 3:  Voeg de rode wijnazijn, de dragon, peper en zout toe aan de kom. Mix kort tot een grof geheel. Het mag geen puree worden. Bewaar de kom zo’n 6 uur in de koelkast en dek af met vershoudfolie.​​

Stap 4: Meng de inhoud van de kom met het sap uit de koelkast. Verhit het geheel op een middelhoog vuur en voeg de room toe.

Stap 5: Giet de maïzena er al roerend door om de soep te verdikken en laat enkele minuten op het vuur staan.

Stap 6: Voeg eventueel nog wat heet water toe als de soep te dik is. Mix kort. Kruid naar smaak met zwarte peper en zeezout van de molen.

3. Chinese 'guilt pleasure' tomatensoep

Net als bij de afhaalchinees! Deze zoete, lichtpittige tomatensoep met Oosterse toets kan ​jong en oud stiekem bekoren. Met dit vegetarisch recept maak je deze secret pleasure gewoon thuis!

Ingrediënten:

  • 2 witte uien, fijngesnipperd;
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt;
  • eetlepels zonnebloem- of arachideolie; 
  • 10 gram gember, geschild en fijngehakt;
  • 1 theelepel sambal;
  • 140 gram geconcentreerde tomatenpuree uit blik;
  • 1 liter groentebouillon;
  • 3 volrijpe vleestomaten, ontveld en in stukjes gesneden;
  • 3 eetlepels appelmoes;
  • 2 volle eetlepels bloem;
  • 1 glas water;
  • 100 gram noedels of mie;
  • 3 lente-ui, gesneden.

Zo maak je het!

Stap 1: Doe de zonnebloem- of arachideolie in een soeppan en verwarm op een middelhoog vuur. Bak de fijngesnipperde uien tot ze zacht zijn. Voeg daarna de knoflook en de gember toe en laat twee minuten meebakken.

Stap 2: Roer de tomatenpuree en de sambal erdoor en laat geheel één minuut sudderen. 

Stap 3: Voeg de groentebouillon, tomatenblokjes, appelmoes en noedels toe. Roer alles door elkaar en laat de soep koken tot de noedels gaar zijn. Volg hierbij de aangewezen kooktijd op de verpakking.

Stap 4: Klop de bloem met wat water in een glas en voeg toe aan de soep. Laat dit nog enkele minuten indikken.

Stap 5:  Serveer de soep met lente-ui. 

4. Gazpacho van verse tomaat

Deze verfrissende koele soep kent ondertussen vele varianten, maar het originele recept uit Spanje heeft als hoofdingrediënt verse tomaten.

Gazpacho bevat boordevol rauwe groenten en is een echte vitaminebom. De soep is ook heel geschikt als amuse of als lunch met brood.

Hang er een gamba in en je hebt een chique amuse, bijvoorbeeld voor Kerst? 

Ingrediënten:

  • 4 volrijpe vleestomaten, ontveld en in stukjes gehakt;
  • 1 rode ui, fijngesnipperd;
  • teentje knoflook, fijngehakt;
  • 1 komkommer, geschild, ontzaad en in blokjes gesneden;
  • 1 gele paprika, geschild, ontpit en in stukjes gesneden;
  • 1 rode paprika, geschild, ontpit en in stukjes gesneden;
  • 2 eetlepels olijfolie;
  • 1 eetlepel rode wijnazijn;
  • 1 theelepel witte peper;
  • 1 theelepel selderijzout.
tomatensoep

Zo maak je het!

Stap 1: Doe de gehakte tomatenstukjes, de fijngesnipperde rode ui, het teentje knoflook, de paprikastukjes en de blokjes komkommer in een hoge kan. Voeg de olijfolie en de rode wijnazijn toe en mix tot een glad geheel. 

Stap 2:  Kruid met de witte peper en het selderijzout. Voeg nog ongeveer 1 glas water toe om de gewenste dikte te krijgen en roer goed door. 

Stap 3: Laat de soep minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.

Stap 4: Drink de gazpacho ijskoud en garneer eventueel met miniblokjes komkommer, paprika of rode ui.  Of doe eens chique, serveer de gazpacho in een flute of ander hoog glas en zet een gamba op de rand. Fancy pants! 

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email