Tomatensoep is misschien wel de meest favoriete soep aller tijden.Β
Niet alleen heel lekker, maar ookΒ eensΒ handige manier om je dagelijkse portie groenten met gemak binnen te krijgen.Β Soep is gezond, troostend en makkelijk te maken. Ontdek hier waarom deze tomatensoep tijdloos is. We geven je 4 recepten voor verschillende varianten van de tomatensoep, wantΒ zelf tomatensoep maken is makkelijk en veel lekkerder dan uit blik!Β
Klik op je favoriete tomatensoep om direct naar het recept te gaan.
4 x favoriete tomatensoepen

Op zoek naar een ander fijn soeprecept?
Waarom tomaten ideale soepgroenten zijn
De tomaat isΒ erg populair als soepgroente. DezeΒ superfoodΒ heeft ook veel voordelen.Β We zetten de beste eigenschappen voor je op een rij.
Vitaminerijk
De tomaat zit boordevol vitamines. Zo bevatten tomaten gigantische hoeveelheden vitamine C, A, B1, B2, B3 en B6.Β Tomaten bezitten ook veel mineralenΒ zoals kalium, molybdeen, koper, magnesium en mangaan.
HoeveelΒ calorieΓ«n bevat een tomaat?
Wie op dieet is, kan zonder schuldgevoel tomaten eten.Β Honderd gram tomaten bevat maar 21 calorieΓ«n. Dat komt omdat tomaten voor ruim 90 procent bestaan uit water en dus voor een goede afvoer van afvalstoffen uit het lichaam zorgen.
Afrodisiacum
De bijnaam voor tomaten in het Frans is βpommesΒ dβamourβ. Dat is geen toeval, aangezien de groente wordt geprezen als afrodisiacum. De rode kleur van de tomaat staat dan ook symbool voor liefde en passie. Schenk je tomatensoep in deze kom voor een romatisch avondje. π
Antirimpelmiddel
Tomaten bevatten diverse krachtige antioxidanten die helpen om het lichaam te beschermen tegen schadelijke radicalen. Deze zorgen ervoor dat biologische processen, zoals bijvoorbeeld het krijgen van rimpels, sneller plaatsvinden.

Waarom iedereen tomatensoep kent
CampbellβsΒ is een merk dat iedereen kent. Wie soep zegt, zegtΒ Campbellβs, zeker in Amerika.Β Vandaag isΒ CampbellβsΒ nog steeds de bekendste en grootste producent van soepen wereldwijd. In vrijwel elk land ter wereld kan je een typischΒ soepblikΒ vanΒ CampbellβsΒ kopen in de supermarkt.Β Maar hoe komt dat precies? Laten we dit even voor je uit de doeken doen.
Tomatensoep: een product voor arm en rijk
βHet Amerikaans bedrijf JosephΒ Campbell CompanyΒ werdΒ in 1895 bekend door haar uitvindingΒ vanΒ gecondenseerde soepΒ uit blik. Dat isΒ geconcentreerdeΒ soep waaruitΒ hetΒ waterΒ isΒ onttrokken. In die tijd was dat revolutionair, want het betekende dat soep voortaan langer kon worden bewaard. Door de kleine verpakking in blik nam het product ook minder plaats in bij βtransport, waardoor het goedkoper werd om eenΒ blikΒ CampbellβsΒ teΒ kopen.Β Soep werd voortaan voor βiedereen toegankelijk. Tijdens het Interbellum, tussen de Eerste- en Tweede Wereldoorlog was er voedselschaarste in Amerika. De kwaliteitsvolle maar betaalbare soep vanΒ CampbellβsΒ werdΒ toen zo populair dat het sindsdien bijna wereldwijd te koop is.β


VolgensΒ WarholΒ was Campbellβs de belichaming van het positieve aspect van het Amerikaanse kapitalisme:Β βWat zo fantastisch is, is dat Amerika een traditie heeft ingesteld waarin de rijkste consumenten in principe dezelfde dingen kopen als de armsteβ.Β
βHetΒ ontwerp van het logo op de soepblikken is sinds 1898 nauwelijks gewijzigd.Β De βgoudenΒ medailleβ, het vintage lettertype, en de typische rode en witte kleurenΒ vindΒ je op deΒ CampbellβsΒ soepblikken van vandaag nog altijd terug.Β Daar zal het populaire kunstwerk vanΒ WarholΒ ongetwijfeld ergens voorΒ tussen zitten.Β
Verse tomatensoep | 4 favoriete recepten!
1. Klassieke tomatensoep met verse tomaat maken
Deze klassieker lust iedereen. Dit recept voor verse tomatensoep bevat geen dierlijke producten en alle ingrediΓ«nten zijn vers. (Kijk hier voor andere vegetarische recepten). Perfect om te maken in de zomer en herfst. En er komt geen pakje of zakje aan te pas.
IngrediΓ«nten:
- 12 volrijpe vleestomaten, ontveld en gehalveerd;
- 2 kleine wortels, geschild en in kleine stukjes gesneden,
- 2 grote witte uien, grof gesneden;
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt;
- 2 takjes verse tijm, de blaadjes fijngehakt;
- 2 takjes verse rozemarijn, de naaldjes fijngehakt;
- 2 theelepels zeezout van de molen;
- 2 theelepels zwarte peper van de molen;
- 4 eetlepels olijfolie;
- optioneel, een beetje kookroom
Zo maak je het!

Stap 1:Β
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Leg de gehalveerde tomaten op een bakplaat met het vruchtvlees naar boven. Bedek de tomaten met de kleine stukjes wortel, de grof gesneden uien en de fijngehakte knoflook.
Voeg de rozemarijn, tijm, en de peper en het zout toe en giet er de olijfolie over. Meng alle groenten goed door elkaar.Β
Stap 2:Β
Laat de groenten 25 minuten garen in een op 220 graden voorverwarmde oven.Β Β
Stap 3:Β
Haal de bakplaat uit de oven en schep de groenten (inclusiefΒ hetΒ vocht) in een grote soeppan, zoals deze. Breng dit zachtjes aan de kook voor ongeveer 5 minuten.Β
Stap 4:Β
Voeg één vol glas heet water toe en mix het geheel tot je een gladde soep hebt. Dit gaat het makkelijkst met een staafmixer.Β
Stap 5:Β
Kruid naar smaak bij met peper en zout. Lekker met een paar blaadjes basilicum, wat room en wat mooie olijfolie. Garneer met een takje tijm.Β
Interessant?
WIl je nog
9 snelle en makkelijke doordeweekse maaltijden?
Download ons allernieuwste e[kook]boek
2. Witte tomatensoep van verse tomaten
βWie zegt dat tomatensoep rood hoeft te zijn? De basis voor deze originele en bijzondereΒ witte tomatensoep is tomatenvocht en tomatenzaadjes. Omdat dit min of meer kleurloos is, krijg je geen rode, maar een witte soep. De typische smaak van verse tomaten krijg je wel. Heerlijk verrassend!
Begin op tijd,Β de tomaten moeten een nacht uitlekken en de andere groenten moeten ook zoβn 6 uur staan.Β
IngrediΓ«nten:
- 2 kilo volrijpe vleestomaten, ontveld en in stukken gehakt;
- 1 kleine venkel, in plakjes gesneden;
- 1Β groteΒ witteΒ ui,Β grofΒ gesneden;
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt;
- 175 mlΒ room;
- 2 eetlepels maΓ―zena;
- 1 theelepel rode wijnazijn;
- Β½ theelepel dragon;
- peper en zout

Zo maak je het!
Stap 1:Β
Leg eenΒ 100% katoenen doek in een vergiet of zeef en zet deze op een grote lege kom. Giet de gehakte tomaten in het vergiet. Breng de doek losjes bij elkaar en dek af. Laat de tomatenΒ een nacht uitlekken.Β Er blijft als het goed is zoβn halve liter tomatensap over.Β BewaarΒ in de koelkast.
Stap 2:Β Β
Voeg de plakjes venkel, de grof gesneden ui en de fijngehakte knoflook samen in een grote kom en meng.
Stap 3:Β Β
Voeg de rode wijnazijn, de dragon, peper en zout toeΒ aan de kom. Mix kort tot een grof geheel. Het mag geen puree worden.Β Bewaar de kom zoβn 6 uur in de koelkast en dek af met vershoudfolie.
Stap 4:Β
Meng de inhoud van de kom met het sap uit de koelkast. Verhit het geheel op een middelhoog vuur en voeg deΒ room toe.
Stap 5:Β
Giet de maΓ―zena er al roerend door om de soep te verdikken en laat enkele minuten op het vuur staan.
Stap 6:Β
Voeg eventueel nog wat heet water toe als de soep te dik is. Mix kort. Kruid naar smaak met zwarte peper en zeezout van de molen.
3. Chinese 'guilt pleasure' tomatensoep
Net als bij de afhaalchinees! Deze zoete, lichtpittige tomatensoep met Oosterse toets kan βjong en oud stiekem bekoren.Β Met dit vegetarisch recept maak je deze secret pleasure gewoon thuis!
IngrediΓ«nten:
- 2 witte uien, fijngesnipperd;
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt;
- 3Β eetlepels zonnebloem- of arachideolie;Β
- 10 gram gember, geschild en fijngehakt;
- 1 theelepel sambal;
- 140 gram geconcentreerde tomatenpuree uit blik;
- 1 liter groentebouillon;
- 3 volrijpe vleestomaten, ontveld en in stukjes gesneden;
- 3 eetlepels appelmoes;
- 2 volle eetlepels bloem;
- 1 glas water;
- 100 gram noedels of mie;
- 3 lente-ui, gesneden.

Zo maak je het!
Stap 1:Β
Doe de zonnebloem- of arachideolie in een soeppan en verwarm op een middelhoog vuur. Bak de fijngesnipperde uien tot ze zacht zijn. Voeg daarna de knoflook en de gember toe en laat twee minuten meebakken.
Stap 2:Β
Roer de tomatenpuree en de sambal erdoor en laat geheel één minuut sudderen.Β
Stap 3:Β
Voeg de groentebouillon, tomatenblokjes, appelmoes enΒ noedelsΒ toe. Roer alles door elkaar en laat de soep koken tot deΒ noedelsΒ gaar zijn. Volg hierbij de aangewezen kooktijd op de verpakking.
Stap 4:Β
Klop deΒ bloemΒ met wat water in een glas en voeg toe aan de soep. Laat dit nog enkele minuten indikken.
Stap 5:Β Β
Serveer de soep met lente-ui.Β
4. Gazpacho van verse tomaat
Deze verfrissende koele soep kent ondertussen vele varianten, maar het originele recept uit Spanje heeft als hoofdingrediΓ«nt verse tomaten.
Gazpacho bevat boordevol rauwe groenten en is een echte vitaminebom. De soepΒ is ook heelΒ geschikt als amuse of als lunch met brood.
Hang er een gamba in en je hebt een chique amuse, bijvoorbeeld voor Kerst?Β
IngrediΓ«nten:
- 4 volrijpe vleestomaten, ontveld en in stukjes gehakt;
- 1 rodeΒ ui, fijngesnipperd;
- 1Β teentjeΒ knoflook, fijngehakt;
- 1 komkommer, geschild,Β ontzaadΒ en in blokjes gesneden;
- 1 gele paprika,Β geschild, ontpit en in stukjes gesneden;
- 1 rode paprika, geschild, ontpit en in stukjes gesneden;
- 2 eetlepels olijfolie;
- 1 eetlepel rode wijnazijn;
- 1 theelepel witte peper;
- 1 theelepel selderijzout.

Zo maak je het!
Stap 1:Β
Doe de gehakte tomatenstukjes, de fijngesnipperde rode ui, het teentje knoflook, de paprikastukjes en de blokjes komkommer in een hoge kan. Voeg de olijfolie en de rode wijnazijn toe en mix tot een glad geheel.Β
Stap 2:Β Β
Kruid met de witteΒ peper en het selderijzout.Β Voeg nog ongeveer 1 glas water toe om de gewenste dikte te krijgen en roer goed door.Β
Stap 3:Β
Laat de soep minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.
Stap 4:Β
Drink deΒ gazpachoΒ ijskoud en garneer eventueel met miniblokjes komkommer, paprika of rode ui.Β Β Of doe eens chique, serveer de gazpacho in een flute of ander hoog glas en zet een gamba op de rand. Fancy pants!Β





