Je loopt over straat. Het is regenachtig en de schemering is al begonnen. Plots word je gegrepen door een heerlijke geur. Een kraampje waar men Vietnamese loempia’s verkoopt sluit net zijn luiken. 

Je krijgt het beeld van deze heerlijke Aziatische lekkernij met dito sausje vanavond niet meer uit je hoofd.

Maar wist je dat het je geluksdag is? Want met dit recept maak jij helemaal zelf de beste en lekkerste Vietnamese loempia’s!

Deeg?

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voor je aan dit grote smakelijke avontuur begint? ‘Wat ga ik met het deeg doen?’ Je hebt twee mogelijkheden. Eén: deeg kant-en-klaar kopen.

Loempia2

Loempiavellen zijn te koop bij de toko en in de betere supermarkt. Of je kiest voor nummer twee: je maakt je deeg helemaal zelf. Dat kost misschien iets meer tijd en geeft wat meer troep, het is een stuk leuker, lekkerder en ambachtelijker. Voor je het weet bak je net zulke lekkere loempia’s als de verkoper in dat kraampje op de hoek.

Kies je voor de eerste optie, dan kun je het onderstaande recept voor zelfgemaakte loempiadeeg overslaan. Ben je een die hard keukenprins(es) en wil jij graag je eigen deeg maken, lees dan snel verder!

​Zelfgemaakt loempiadeeg

​Deegwaar | 10 velletjes

​Ingrediënten:
  • 200 gr bloem
  • 50 gr maizena
  • eiwit van 2 eieren
  • snufje zout
  • ½ liter water

​Aan de slag!

Doe alle ingrediënten in een grote beslagkom en meng deze goed door elkaar. Dit doe je het beste gewoon met je handen. Blijf kneden tot er een mooi egaal deeg ontstaat. Draai van het deeg 10 balletjes van gelijke grootte; ongeveer het formaat van een golfbal. Neem een balletje en plet deze met je handpalm. Pak een deegroller en rol het schijfje zo plat en zo vierkant mogelijk. Je kunt het deeg op je aanrechtblad rollen of op een grote egale snijplank. Plakt het deeg teveel aan de ondergrond of aan de roller? Sprenkel dan wat bloem over het deeg, de roller en de snijplank (of aanrechtblad). Uiteindelijk dienen de velletjes ongeveer 15 bij 15 centimeter te zijn.

Neem een koekenpan met goede antiaanbaklaag en bak hierin, één voor één, de loempiavelletjes. Gebruik hierbij geen olie. Je hoeft de velletjes alleen maar ‘droog’ te bakken. Het is belangrijk dat de vellen niet verkleuren en bruin worden. Zodra het loempiavelletje loslaat van de bodem, kun je deze omdraaien. Laat nog even tien seconden op temperatuur komen en je velletje is gaar. Bak op deze manier alle vellen en laat ze goed afkoelen voor de gebruik. Je zelfgemaakt loempiadeeg is klaar voor gebruik!

Originele Vietnamese loempia's

​Bijgerecht | 10 stuks

​Ingrediënten:
  • 100 gr rijstvermicelli (of mihoen)
  • 150 gr kipfilet (optioneel)
  • bouillonblokje (optioneel)
  • ½ liter water (optioneel)
  • één kleine peen
  • 3 bosuitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 200 gr taugé
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 3eieren
  • 1 el rijstolie
  • 10 loempiavellen
Loempia4
Loempia3

​Begin met...

​... het koken van de rijstvermicelli. Laat deze goed uitlekken voordat je er mee aan de slag gaat. Zodra de vermicelli (of mihoen) droog genoeg is, hak je deze in kleine sliertjes. Doe in een kommetje en zet apart. Snijd de bosui in ringetjes en de peen in blokjes. Doe de groenten, samen met de taugé en rijstvermicelli in een grote kom. Voeg daaraan 3 geperste teentjes knoflook, wat peper en wat zout toe en roer alles goed door elkaar. 

Snijd de kipfilet in smalle reepjes: als het even kan smaller dan een centimeter. Breng een halve liter water aan de kook en los daarin een blokje bouillon op. Dit kan kippen- of groentebouillon zijn, wat je lekker vindt. Doe de kipreepjes in de pan, zodra het water kookt. De kip heeft ongeveer 4 tot 5 minuten nodig om gaar te worden. Giet af en doe de kip in het kommetje met de groenten en vermicelli. Wil je liever vegetarische loempia’s? Dan laat je deze stap achterwege. Lekker makkelijk!

Doe de drie eieren in een kommetje en klop ze door elkaar. Verhit in een koekenpan een eetlepel olie en bak daarin de eieren tot een omelet. Strooi er voor de smaak wat peper en zout over. Als de omelet gaar is, snij je deze tot dunne reepjes. Al je ingrediënten zijn nu klaar om in de loempia gerold te worden. En zo kom je aan bij de allerbelangrijkste taak: het rollen van deze Vietnamese lekkernij.

​Hoe rol je een Vietnamese loempia?

De meest traditionele manier om te vouwen wordt de ‘envelopmethode’ genoemd. Deze methode verdient je aandacht, maar is verder helemaal niet zo moeilijk. Na één keer oefenen snap je ‘m waarschijnlijk helemaal.


​Stap 1

Leg een loempiavelletje op een bord met één van de punten naar je toe. Verspreid de vulling horizontaal en net onder het midden over het velletje. Laat ongeveer 2 centimeter aan de linker- en rechterkant over. Met die hoekjes wordt straks gevouwen

Rollen1

​Stap 2

Vouw de onderste punt over de vulling. Druk het deeg een beetje aan.

Rollen2

​Stap 3

Vouw de linkerpunt naar het midden. Het linkerpuntje moet terechtkomen op de onderste punt die je in de vorige stap hebt gevouwen. Doe daarna hetzelfde met de rechterpunt en druk het deeg nogmaals een beetje aan.

Rollen4

​Stap 4

Als het goed is snap je nu waarom dit de envelopmethode heet; kijk maar eens goed naar je loempiaatje. Het enige dat je nu hoeft te doen is de loempia naar de bovenste punt te rollen, eventjes aandrukken en je bent klaar. Deze ambachtelijk gevouwen Vietnamese loempia’s kunnen naar de laatste stap: het bakken.

Rollen5
Rollen6

​Loempia's bakken of frituren?

Loempia’s frituren is het makkelijkste klusje in dit recept. Laat ze 3 tot 5 minuten zwemmen in frituurolie (het beste gebruik je rijstolie) dat een temperatuur van 180 °Celsius meet. Let wel op dat je ze per 5 stuks frituurt, want anders koelt de olie teveel af. Heb je geen friteuse in huis? Geen zorgen. Een meer ambachtelijke manier is ze te bakken in een wok of grotehapjespan. Schenk in zo’n grote pan ongeveer 2 cm (rijst)olie. Wacht tot de olie goed heet is en bak daarin de loempiaatjes, kant voor kant, goudbruin.

Wat je ook kiest, je bent verzekerd van een heerlijke snack. Serveer deze loempia’s met zoetzure chilisaus en een kruidige sambal of srirachasaus. Chúc bạn ăn ngon miệng! Je raadt het al: eet smakelijk!

Loempia5