Je loopt over straat. Het is regenachtig en de schemering is al begonnen. Plots word je gegrepen door een heerlijke geur. Een kraampje waar men Vietnamese loempia’s verkoopt sluit net zijn luiken.
Je krijgt het beeld van deze heerlijke Aziatische lekkernij met dito sausje vanavond niet meer uit je hoofd. Maar wist je dat het je geluksdag is? Want met dit recept maak jij thuis, helemaal zelf, de beste en lekkerste loempia’s!

© 2019 Lennart Weibull
Loempia zelf maken, hoe ver wil je gaan?
Recept | Gefrituurde Loempia's
Bijgerecht | 12 grote of 30 kleine loempia's
- 1 pakje loempiadeeg uit de diepvries, tussen 10 x 10 cm of 14 x 14 cm, of je zelfgemaakte deeg
- 100 g dunne rijstnoedels
- 100 g varkensgehakt
- neutrale koolzaadolie om in te bakken
- 3 el vissaus
- 2 el fijngeraspte gemberwortel
- 3 teentjes Thaise knoflook of 1 gewone knoflookteen, fijngehakt
- 50 g witte kool, gehakt
- 120 g verse taugé
- 2 bosjes verse kruiden, bijvoorbeeld Thaise basilicum, koriander
- 200 ml sweet chilisaus of dipsaus naar keuze
- frituurolie
Zo maak je gefrituurde Loempia's
Stap 1
Laat het loempiadeeg uit de diepvries een nacht in de koelkast ontdooien, of in 3 uur op kamertemperatuur. Of leg je zelfgemaakte deeg klaar.
Stap 2
Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel ze af en laat ze uitlekken. Knip ze in kleinere stukken.
Stap 3
Bak het varkensgehakt in koolzaadolie, samen met de vissaus, gember en knoflook.
Stap 4
Doe de kool en taugé erbij en bak ze zacht.
Stap 5
Meng de noedels door het gehakt en de kool.
Stap 6
Laat de vulling even afkoelen, zodat die niet te heet is wanneer je het deeg rolt.
Stap 7
Leg een deegvel met een punt omlaag op je werkvlak. Schep ongeveer 3 eetlepels vulling erop en garneer met verse kruiden. Bevochtig de randen voorzichtig en rol het deeg tot een loempia door eerst de onderste punt over de vulling te vouwen, de zijkanten naar binnen te vouwen en vervolgens het geheel op te rollen. Bekijk voor de zekerheid ons stappenplan hieronder.
Stap 8
Verhit de olie tot 180 °C. Frituur de loempia’s in porties, ongeveer 5 minuten per portie. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Eet smakelijk
Hoe rol je een loempia?
De meest traditionele manier om te vouwen wordt de ‘envelopmethode’ genoemd. Deze methode verdient je aandacht, maar is verder helemaal niet zo moeilijk. Na één keer oefenen snap je ‘m waarschijnlijk helemaal.
Stap 1
Leg een loempiavelletje op een bord met één van de punten naar je toe. Verspreid de vulling horizontaal en net onder het midden over het velletje. Laat ongeveer 2 centimeter aan de linker- en rechterkant over. Met die hoekjes wordt straks gevouwen

Stap 2
Vouw de onderste punt over de vulling. Druk het deeg een beetje aan.

Stap 3
Vouw de linkerpunt naar het midden. Het linkerpuntje moet terechtkomen op de onderste punt die je in de vorige stap hebt gevouwen. Doe daarna hetzelfde met de rechterpunt en druk het deeg nogmaals een beetje aan.


Stap 4
Als het goed is snap je nu waarom dit de envelopmethode heet; kijk maar eens goed naar je loempiaatje. Het enige dat je nu hoeft te doen is de loempia naar de bovenste punt te rollen, eventjes aandrukken en je bent klaar. Deze ambachtelijk gevouwen Vietnamese loempia’s kunnen naar de laatste stap: het bakken.


Zelf Loempiadeeg maken
- 200 gr bloem
- 50 gr maizena
- eiwit van 2 eieren
- snufje zout
- ½ liter water

Stap 1
Doe alle ingrediënten in een grote beslagkom en meng deze goed door elkaar. Dit doe je het beste gewoon met je handen. Blijf kneden tot er een mooi egaal deeg ontstaat.
Stap 2
Draai van het deeg 12 balletjes van gelijke grootte; ongeveer het formaat van een golfbal.
Stap 3
Stap 4
Neem een koekenpan met goede antiaanbaklaag en bak hierin, één voor één, de loempiavelletjes. Gebruik hierbij geen olie. Je hoeft de velletjes alleen kort ‘droog’ te bakken. Het is belangrijk dat de vellen niet verkleuren en bruin worden. Zodra het loempiavelletje loslaat van de bodem, kun je deze omdraaien. Laat dan nog even tien seconden op temperatuur komen en je velletje is gaar.
Stap 5
Bak op deze manier alle vellen en laat ze goed afkoelen voor de gebruik. Je zelfgemaakt loempiadeeg is klaar voor gebruik!
Loempia's bakken of frituren?
Loempia’s frituren is het makkelijkste klusje in dit recept. Laat ze 3 tot 5 minuten zwemmen in frituurolie (het beste gebruik je rijstolie) dat een temperatuur van 180 °Celsius meet. Let wel op dat je ze per 5 stuks frituurt, want anders koelt de olie teveel af. Heb je geen friteuse in huis? Geen zorgen. Een meer ambachtelijke manier is ze te bakken in een wok of grote hapjespan. Schenk in zo’n grote pan ongeveer 2 cm (rijst)olie. Wacht tot de olie goed heet is en bak daarin de loempiaatjes, kant voor kant, goudbruin.
Wat je ook kiest, je bent verzekerd van een heerlijke snack.
Chúc bạn ăn ngon miệng!
Je raadt het al; Eet smakelijk!

Thai
Dit recept is van Tove Nillson. Deze schrijfster komt uit Zweden. Ze heeft zich na haar opleiding als sommelier en kok gespecialiseerd in het combineren van eten en drinken. Niet alleen wijn maar ook bier, frisdranken en limonades.
Tove heeft inmiddels meerdere succesvolle kookboeken achter haar naam staan.
Wij mochten dit recept voor Gefrituurde Loempia’s delen als voorproefje uit haar nieuwste boek, Thai.
Tove Nilsson
ISBN: 978 94 6143 235 3
Good Cook
Prijs € 20,95