Je loopt over straat. Het is regenachtig en de schemering is al begonnen. Plots word je gegrepen door een heerlijke geur. Een kraampje waar Vietnamese loempia’s worden verkocht sluit net zijn luiken.
Je krijgt het beeld van deze heerlijke Aziatische loempia met dito sausje vanavond niet meer uit je hoofd. Maar wist je dat het je geluksdag is? Want met dit recept maak jij thuis, helemaal zelf, de beste en lekkerste loempia’s!
Hoe vouw je een loempia?
De meest traditionele manier om te vouwen wordt de ‘envelopmethode’ genoemd. Deze methode verdient je aandacht, maar is verder helemaal niet zo moeilijk. Na één keer oefenen snap je ‘m waarschijnlijk helemaal.
Stap 1
Leg een loempiavelletje op een bord met één van de punten naar je toe. Verspreid de vulling horizontaal en net onder het midden over het velletje. Laat ongeveer 2 centimeter aan de linker- en rechterkant over. Met die hoekjes wordt straks gevouwen
Stap 2
Vouw de onderste punt over de vulling. Druk het deeg een beetje aan.
Stap 3
Vouw de linkerpunt naar het midden. Het linkerpuntje moet terechtkomen op de onderste punt die je in de vorige stap hebt gevouwen. Doe daarna hetzelfde met de rechterpunt en druk het deeg nogmaals een beetje aan.
Stap 4
Als het goed is snap je nu waarom dit de envelopmethode heet; kijk maar eens goed naar je loempiaatje. Het enige dat je nu hoeft te doen is de loempia naar de bovenste punt te rollen, eventjes aandrukken en je bent klaar. Deze ambachtelijk gevouwen Vietnamese loempia’s kunnen naar de laatste stap: het bakken.
Loempia's bakken of frituren?
Loempia’s frituren is het makkelijkste klusje in dit recept. Laat ze 3 tot 5 minuten zwemmen in frituurolie (het beste gebruik je rijstolie) dat een temperatuur van 180 °Celsius meet. Let wel op dat je ze per 5 stuks frituurt, want anders koelt de olie teveel af.
Heb je geen friteuse in huis? Geen zorgen. Een meer ambachtelijke manier is ze te bakken in een wok of grote hapjespan. Schenk in zo’n grote pan ongeveer 2 cm (rijst)olie. Wacht tot de olie goed heet is en bak daarin de loempiaatjes, kant voor kant, goudbruin.
Wat je ook kiest, je bent verzekerd van een heerlijke snack.
Chúc bạn ăn ngon miệng!
Je raadt het al; Eet smakelijk!
Thai van Tove Nilsson
Dit recept is van Tove Nillson. Deze schrijfster komt uit Zweden. Ze heeft zich na haar opleiding als sommelier en kok gespecialiseerd in het combineren van eten en drinken. Niet alleen wijn maar ook bier, frisdranken en limonades.
Tove heeft inmiddels meerdere succesvolle kookboeken achter haar naam staan.
Wij mochten dit recept voor Gefrituurde Loempia’s delen als voorproefje uit haar nieuwste boek, Thai.
Thai
- Auteur: Tove Nilsson
- ISBN: 978 94 6143 235 3
- Uitgever: Good Cook
- Prijs: € 20,95
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten