Je loopt over straat. Het is regenachtig en de schemering is al begonnen. Plots word je gegrepen door een heerlijke geur. Een kraampje waar Vietnamese loempia’s worden verkocht sluit net zijn luiken. 

Je krijgt het beeld van deze heerlijke Aziatische loempia met dito sausje vanavond niet meer uit je hoofd. Maar wist je dat het je geluksdag is? Want met dit recept maak jij thuis, helemaal zelf, de beste en lekkerste loempia’s!

Loempia's

0 from 0 votes
Course: Bijgerecht, Snacks, TussendoortjeCuisine: Vietnamees
Portie

12

grote of 30 kleine loempia's
Bereidingstijd

45

minutes

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voor je aan dit grote smakelijke avontuur begint? Hoeveel ga ik zelf doen? Je kunt zelf deeg maken en zelf dipsaus in elkaar zetten. Of je doet lekker makkelijk en koopt het deeg en de saus kant-en-klaar.

Ben jij een die hard keukenprins(es) en wil jij graag je eigen deeg maken? Begin dan met dit recept voor zelfgemaakt loempiadeeg. Of ga direct en lekker snel aan de slag met de vulling.

Meer Vietnamese recepten vind je hier.

Ingrediënten

  • 1 1 pakje loempiadeeg uit de diepvries, tussen 10 x 10 cm of 14 x 14 cm, of je zelfgemaakte deeg

  • 100 g 100 dunne rijstnoedels

  • 100 g 100 varkensgehakt

  • neutrale koolzaadolie om in te bakken

  • 3 el 3 vissaus

  • 2 el 2 fijngeraspte gemberwortel

  • 3 3 teentjes Thaise knoflook of 1 gewone knoflookteen, fijngehakt

  • 50 g 50 witte kool, gehakt

  • 120 g 120 verse taugé

  • 2 2 bosjes verse kruiden, bijvoorbeeld Thaise basilicum, koriander

  • 200 ml 200 sweet chilisaus of dipsaus naar keuze

  • frituurolie

  • Voor de loempiavellen
  • 200 gr 200 bloem

  • 50 gr 50 maizena

  • eiwit van 2 eieren

  • snufje zout

  • ½ liter water

Bereiding

  • Laat het loempiadeeg uit de diepvries een nacht in de koelkast ontdooien, of in 3 uur op kamertemperatuur. Of leg je zelfgemaakte deeg klaar.
  • Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel ze af en laat ze uitlekken. Knip ze in kleinere stukken.
  • Bak het varkensgehakt in koolzaadolie, samen met de vissaus, gember en knoflook.
  • Doe de kool en taugé erbij en bak ze zacht.
  • Meng de noedels door het gehakt en de kool.
  • Laat de vulling even afkoelen, zodat die niet te heet is wanneer je het deeg rolt.
  • Leg een deegvel met een punt omlaag op je werkvlak. Schep ongeveer 3 eetlepels vulling erop en garneer met verse kruiden. Bevochtig de randen voorzichtig en rol het deeg tot een loempia door eerst de onderste punt over de vulling te vouwen, de zijkanten naar binnen te vouwen en vervolgens het geheel op te rollen. Bekijk voor de zekerheid ons stappenplan hieronder.
  • Verhit de olie tot 180 °C. Frituur de loempia’s in porties, ongeveer 5 minuten per portie. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • ZELF LOEMPIAVELLEN MAKEN
  • Doe alle ingrediënten in een grote beslagkom en meng deze goed door elkaar. Dit doe je het beste gewoon met je handen. Blijf kneden tot er een mooi egaal deeg ontstaat.
  • Draai van het deeg 12 balletjes van gelijke grootte; ongeveer het formaat van een golfbal.
  • Neem een balletje en plet deze met je hand. Pak een deegroller en rol het schijfje zo plat en zo vierkant mogelijk. Plakt het deeg teveel aan de ondergrond of aan de roller? Sprenkel dan wat bloem over het deeg, de roller en het aanrecht. Uiteindelijk dienen de velletjes ongeveer 12 bij 12 centimeter te zijn.
  • Neem een koekenpan met goede antiaanbaklaag en bak hierin, één voor één, de loempiavelletjes. Gebruik hierbij geen olie. Je hoeft de velletjes alleen kort ‘droog’ te bakken. Het is belangrijk dat de vellen niet verkleuren en bruin worden. Zodra het loempiavelletje loslaat van de bodem, kun je deze omdraaien. Laat dan nog even tien seconden op temperatuur komen en je velletje is gaar.
  • Bak op deze manier alle vellen en laat ze goed afkoelen voor de gebruik. Je zelfgemaakt loempiadeeg is klaar voor gebruik!

    Chúc bạn ăn ngon miệng! 
    Je raadt het al; Eet smakelijk!

Tips

  • Zelf deeg maken kost iets meer tijd en geeft wat meer troep. Als je tijd hebt is het wel een stuk leuker, lekkerder en ambachtelijker. Voor je het weet bak je net zulke lekkere loempia’s als de verkoper in dat kraampje op de hoek!
  • Tove Nilsson geeft in haar boek ‘Thai’ aan dat zij het liefst de sweet chilidip uit de winkel gebruikt. Dit is voor ons een heel goed excuus om hetzelfde te doen. Kies vooral voor de dipsaus die jij het lekkerst vindt. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe vouw je een loempia?

De meest traditionele manier om te vouwen wordt de ‘envelopmethode’ genoemd. Deze methode verdient je aandacht, maar is verder helemaal niet zo moeilijk. Na één keer oefenen snap je ‘m waarschijnlijk helemaal.

Stap 1

Leg een loempiavelletje op een bord met één van de punten naar je toe. Verspreid de vulling horizontaal en net onder het midden over het velletje. Laat ongeveer 2 centimeter aan de linker- en rechterkant over. Met die hoekjes wordt straks gevouwen

loempia vouwen

Stap 2

Vouw de onderste punt over de vulling. Druk het deeg een beetje aan.

loempia vouwen

Stap 3

Vouw de linkerpunt naar het midden. Het linkerpuntje moet terechtkomen op de onderste punt die je in de vorige stap hebt gevouwen. Doe daarna hetzelfde met de rechterpunt en druk het deeg nogmaals een beetje aan.

loempia vouwen
loempia vouwen

Stap 4

Als het goed is snap je nu waarom dit de envelopmethode heet; kijk maar eens goed naar je loempiaatje. Het enige dat je nu hoeft te doen is de loempia naar de bovenste punt te rollen, eventjes aandrukken en je bent klaar. Deze ambachtelijk gevouwen Vietnamese loempia’s kunnen naar de laatste stap: het bakken.

loempia vouwen
loempia vouwen

​Loempia's bakken of frituren?

Loempia’s frituren is het makkelijkste klusje in dit recept. Laat ze 3 tot 5 minuten zwemmen in frituurolie (het beste gebruik je rijstolie) dat een temperatuur van 180 °Celsius meet. Let wel op dat je ze per 5 stuks frituurt, want anders koelt de olie teveel af.

Heb je geen friteuse in huis? Geen zorgen. Een meer ambachtelijke manier is ze te bakken in een wok of grote hapjespan. Schenk in zo’n grote pan ongeveer 2 cm (rijst)olie. Wacht tot de olie goed heet is en bak daarin de loempiaatjes, kant voor kant, goudbruin.

Wat je ook kiest, je bent verzekerd van een heerlijke snack. 

Chúc bạn ăn ngon miệng! 
Je raadt het al; Eet smakelijk!

loempia's

Thai van Tove Nilsson

Dit recept is van Tove Nillson. Deze schrijfster komt uit Zweden. Ze heeft zich na haar opleiding als sommelier en kok gespecialiseerd in het combineren van eten en drinken. Niet alleen wijn maar ook bier, frisdranken en limonades.

Tove heeft inmiddels meerdere succesvolle kookboeken achter haar naam staan.
Wij mochten dit recept voor Gefrituurde Loempia’s delen als voorproefje uit haar nieuwste boek, Thai.

Thai Tove Nilson

Thai

  • Auteur: Tove Nilsson
  • ISBN: 978 94 6143 235 3
  • Uitgever: Good Cook
  • Prijs: € 20,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten