Kippenragout in een pasteitje van bladerdeeg is een makkelijk en kindvriendelijk recept. Maar ook BN'er chef Estée Strooker geef toe dat dit een van haar favoriete gerechten is.

Het liefste maak je zelf de kippenbouillon en dan gebruik je de geplukte soepkip later voor de vulling. Maar als je dat teveel gedoe vindt kun je ook hele mooie kippenbouillon kopen bij de traiteur of ambachtelijke poelier.

Kippenragout in een pasteitje van bladerdeeg

4 from 3 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Hollands
Portie

10

Pasteitjes
Bereidingstijd

45

minutes


Estée over deze pasteitjes: "Kippenragout is misschien wel mijn lievelingseten. Niet omdat het culinair zo spannend is, maar omdat dit gerecht zo’n nostalgisch gevoel bij mij opwekt. Iedere verjaardag of andere speciale gelegenheid maakt mijn moeder nog steeds haar heerlijke kippenragout, zoals haar moeder dat ook al deed."

Ingrediënten kippenragout

  • 1 pak diepvriesbladerdeeg (vierkantjes)

  • 1 ei

  • 1 grote witte ui

  • 100 gram boter

  • 100 gram bloem

  • 100 ml lichte sherry (of witte wijn)

  • 1 1/2 liter (zelfgemaakte) kippenbouillon

  • 1 el mosterd

  • 40 ml madeira

  • 1 soepkip (geplukt vlees)

  • eventueel wat gebakken champignons

  • Ook nodig:
  • Ovenplaat

  • Bakpapier

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Maak de pasteitjes. Snijd de vierkante plakjes bladerdeeg in vieren. Prik er met een vork gelijkmatig kleine gaatjes in.
  • Kluts een eitje los en voeg er een klein scheutje water aan toe. Smeer de vierkantjes in met wat ei en plak dan vier plakjes op elkaar. Leg de vierkante pasteibakjes op de bakplaat en bak ze circa 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Als ze bruin gekleurd zijn en aan de onderkant droog aanvoelen, zijn ze gaar. Haal de pasteibakjes uit de oven. Laat ze afkoelen en druk dan met je duim een gat in het midden. Je mag natuurlijk ook ambachtelijke bakjes van de bakker gebruiken.
  • Voor de kippenragout
    Pel en snipper een witte ui zeer fijn. Verwarm in een pan wat boter en fruit de ui circa 1 minuut. Voeg dan de bloem toe en roer goed met een houten lepel. Voeg de overige boter toe en maak een roux.
    Blus het geheel af met de sherry of wijn. Je zult zien dat het vocht supersnel door de roux wordt opgenomen, blijf goed roeren zodat de roux niet aan de bodem kleeft. Voeg nu scheutje voor scheutje de kippenbouillon toe en blijf goed roeren, voeg pas een nieuw scheutje toe als alle klontjes zijn opgelost. Gebruik eventueel een garde.
  • Kook de kippenragout goed door, je wilt niet dat die een ongare ‘bloemsmaak’ heeft. Voeg flink wat peper, zout, een eetlepel fijne mosterd en de madeira toe. Als de kippenragout de juiste dikte heeft, kun je het kippenvlees en eventueel wat gebakken champignons toevoegen.
  • Vul een pasteibakje met net iets te veel kippenragout. Dat is het allerlekkerst!

wijn bij kippenragout

  • Bij dit romige en vette gerechtje past een witte wijn met gewicht. Een volle witte wijn van druiven als Chardonnay, Viognier, Marsanne, Roussanne of Chenin Blanc die net zo stevig en dik is. Kies een niet al te dure Bourgogne of een Rioja, een Franse Rhône een witte Australiër of deze Zuid Afrikaanse wijn.
  • Kippenragout in een pasteitje komt bij heel veel Nederlanders op tafel tijdens kerst. Liever een andere voorgerecht met kerst? Neem een kijkje!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Kippenragout uit Estée Kookt van Estée Strooker

Estée Kookt de nieuwe Nederlandse Keuken. Want van Estée mogen we wel wat trotser zijn op onze tradities en culinaire cultuur. In vier seizoenen maakt ze ons enthousiast en leert ze ons veel over ‘boerenkennis’ van voedsel, iets wat haar met de paplepel is ingegoten door haar familie van dierenartsen en restaurateurs.

De chef grijpt terug naar haar wortels en kookt traditionele familiegerechten met oer-Hollandse ingrediënten. En soms wat minder traditioneel want ‘binnen de lijntjes kleuren is supersaai’. Ze hoopt vooral dat je het boek gaat gebruiken als inspiratiebron.

Estée kookt kookboek

Estée Kookt

  • Auteur | Estée Strooker
  • Uitgever | Spectrum
  • Omvang | 224 pagina's
  • ISBN | 9789000361496
  • Prijs | € 22,99

🥧 Gemak


🍉 Ingredienten