Powervrouw en Masterchef winnaar Estée Strooker ken je van haar restaurant ‘t Amusement in Arnhem. Van de WijnSpijs Wandeling! Van haar programma’s op 24 Kitchen. Van Blaadje Sla. Als Meest Markante Horeca Ondernemer van Gelderland. Als hoofdpersoon in NPO3’s De Nieuwe Garde. En van haar supergezellige Instagram account waar ze interessante en maatschappelijk voedselonderwerpen letterlijk aansnijdt (deze vrouw kan geiten uitbenen als een baas.)

Estée kookt de nieuwe Nederlandse keuken

Nu is het tijd voor een kookboek; Estée Kookt de nieuwe Nederlandse Keuken. Want van Estée mogen we wel wat trotser zijn op onze tradities en culinaire cultuur. In vier seizoenen maakt ze ons enthousiast en leert ze ons veel over ‘boerenkennis’ van voedsel, iets wat haar met de paplepel is ingegoten door haar familie van dierenartsen en restaurateurs.

Lees ook || De 6 restaurants ‘à la mode’ in prachtig Arnhem

De chef grijpt terug naar haar wortels en kookt traditionele familiegerechten met oer-Hollandse ingrediënten. En soms wat minder traditioneel want ‘binnen de lijntjes kleuren is supersaai’. Ze hoopt vooral dat je het boek gaat gebruiken als inspiratiebron. We mochten vast twee recepten met je delen. Hieronder vind je haar favoriet. Volgende week delen we een heerlijke gegrilde salade met je.

Estée’s favoriete gerecht

Estée: Als ik er nu over nadenk is kippenragout misschien wel mijn lievelingseten. Niet omdat het culinair zo spannend is, maar omdat dit gerecht zo’n nostalgisch gevoel bij mij opwekt. Iedere verjaardag of andere speciale gelegenheid maakt mijn moeder nog steeds haar heerlijke kippenragout, zoals haar moeder dat ook al deed.

Recept | Pasteitjes met kippenragout

voor tien pasteitjes | lunch of voorgerecht | 45 min 

kippenpasteitjes

Boodschappen: 

  • 1 pak diepvriesbladerdeeg (vierkantjes)
  • 1 ei
  • 1 grote witte ui
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 100 ml lichte sherry (of witte wijn)
  • 1½ liter (zelfgemaakte) kippenbouillon
  • 1 el mosterd
  • 40 ml madeira
  • geplukt vlees van 1 soepkip
  • eventueel wat gebakken champignons

Ook nodig:

  • Ovenplaat
  • Bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Snijd de vierkante plakjes bladerdeeg in vieren. Prik er met een vork gelijkmatig kleine gaatjes in. Kluts een eitje los en voeg er een klein scheutje water aan toe. Smeer de vierkantjes in met wat ei en plak dan vier plakjes op elkaar. Leg de vierkante pasteibakjes op de bakplaat en bak ze circa 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Als ze bruin gekleurd zijn en aan de onderkant droog aanvoelen, zijn ze gaar. Haal de pasteibakjes uit de oven. Laat ze afkoelen en druk dan met je duim een gat in het midden. Je mag natuurlijk ook ambachtelijke bakjes van de bakker gebruiken.

Ontdek het restaurant van Estée en nog 7 pareltjes in Arnhem tijdens de WijnSpijs Wandeling! Koop hier je kaarten

Voor de kippenragout

Pel en snipper een witte ui zeer fijn. Verwarm in een pan wat boter en fruit de ui circa 1 minuut. Voeg dan de bloem toe en roer goed met een houten lepel. Voeg de overige boter toe en maak een roux. Blus het geheel af met de sherry of wijn. Je zult zien dat het vocht supersnel door de roux wordt opgenomen, blijf goed roeren zodat de roux niet aan de bodem kleeft. Voeg nu scheutje voor scheutje de kippenbouillon toe en blijf goed roeren, voeg pas een nieuw scheutje toe als alle klontjes zijn opgelost. Gebruik eventueel een garde.

Kook de ragout goed door, je wilt niet dat die een ongare ‘bloemsmaak’ heeft. Voeg wat peper, zout, een eetlepel fijne mosterd en de madeira toe. Als de ragout de juiste dikte heeft, kun je het kippenvlees en eventueel wat gebakken champignons toevoegen.

Serveren: Vul een pasteibakje met net iets te veel ragout. Dat is het allerlekkerst!

🍷 Wijn bij pasteitjes gevuld met kippenragout

Bij dit romige en vette gerechtje past een witte wijn met gewicht. Een volle witte wijn van druiven als Chardonnay, Viognier, Marsanne, Roussanne of Chenin Blanc die net zo stevig en dik is. Kies een niet al te dure Bourgogne, Rioja, Rhône, Australië of Zuid Afrika. Wijnen die op houten vaten hebben gerijpt of die malolactische vergisting hebben ondergaan passen goed. Tijdens deze ‘malo’ worden de primaire zuren in de wijn, appelzuren, omgezet in de veel mildere melkzuren. De zuurgraad verandert niet, maar de zuren worden minder hard, ronder en romiger.

Estee Kookt is nu te koop

Auteur | Estee Strooker
Uitgever | Spectrum
ISBN | 9789000361496
Bekijk de prijs hier op Bol.com

Estee-Kookt