Je hebt ze vast wel online en bij de bakker voorbij zien komen: rustieke zuurdesembroden met een prachtige knapperige korst. Dat wil je natuurlijk zelf kunnen! Je eigen zuurdesembrood bakken is niet moeilijk, maar je hebt er wel wat geduld voor nodig en een beetje oefening.
Omdat er geen gist in dit brood zit, heb je desemstarter nodig: dit is water en meel dat je ongeveer 5 dagen laat fermenteren. Je kunt ook desemstarter kopen bij de bakker, dan bak je het zuurdesembrood in 3 dagen.
In dit artikel lees je een volledige gids voor hoe je zelf een heerlijk desembrood bakt, van desemstarter maken tot het bakken van het brood.
De eerste keer bakken is natuurlijk het lastigst, omdat je het proces dan nog niet kent en misschien niet alle benodigde spullen in huis hebt. Maar als je het eenmaal een keer hebt gedaan is het voortaan een eitje, én heb je er een leuke – en lekkere – nieuwe hobby bij.
Doe je bakkersschort dus maar aan, tijd om brood te bakken!