Je hebt ze vast wel online en bij de bakker voorbij zien komen: rustieke zuurdesembroden met een prachtige knapperige korst. Dat wil je natuurlijk zelf kunnen! Je eigen zuurdesembrood bakken is niet moeilijk, maar je hebt er wel wat geduld voor nodig en een beetje oefening. 

Omdat er geen gist in dit brood zit, heb je desemstarter nodig: dit is water en meel dat je ongeveer 5 dagen laat fermenteren. Je kunt ook desemstarter kopen bij de bakker, dan bak je het zuurdesembrood in 3 dagen. 

In dit artikel lees je een volledige gids voor hoe je zelf een heerlijk desembrood bakt, van desemstarter maken tot het bakken van het brood.

De eerste keer bakken is natuurlijk het lastigst, omdat je het proces dan nog niet kent en misschien niet alle benodigde spullen in huis hebt. Maar als je het eenmaal een keer hebt gedaan is het voortaan een eitje, én heb je er een leuke – en lekkere – nieuwe hobby bij. 

Doe je bakkersschort dus maar aan, tijd om brood te bakken!

Zuurdesembrood

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: Lunch, BroodKeuken: Hollands
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

193

hours 

Je maakt het brooddeeg in 3 stappen: eerst de desemstarter, vervolgens het voordeeg en daarna het brooddeeg. Met dit recept maak je genoeg deeg voor 2 zuurdesembroden.

Voor je zuurdesembrood gaat maken, is het handig om al het benodigde keukengerei te verzamelen. Zet alles alvast klaar, dat werkt het fijnst.

Heb je weinig tijd, zoek je een simpeler recept of wil je gewoon nog meer brood recepten ontdekken? Lees dan hier nog meer brood recepten!

Ingredienten

  • Keukengerei
  • 3 vierkante plastic bakjes met deksel

  • Weegschaal

  • Grote plastic bak met deksel (optioneel, wel handig)

  • Grote glazen kom

  • Grote houten lepel

  • Deegschraper (optioneel, wel handig)

  • 2 rijsmanden

  • 2 grote plastic zakken die je dicht kan zippen (de broden moeten erin passen)

  • Keukenpapier

  • Theedoeken

  • Een scherp of gekarteld mes

  • Gietijzeren pan

  • Ovenhandschoenen

  • Voor de desemstarter
  • water

  • biologisch volkorenmeel

  • Voor het voordeeg
  • 250 ml water

  • 250 gram biologisch volkorenmeel

  • 250 gram desemstarter

  • Voor het brooddeeg
  • 750 gram meel

  • 24 gram zout

  • 400 ml lauwwarm water

Zo ga je te werk

  • Dag 1: meng 100 gram volkorenmeel met 100 ml water in een plastic bakje. Het moet lijken op een dik beslag, als het te dun of te dik is voeg je wat extra water of meel toe. Sluit het bakje af en laat rusten op kamertemperatuur (20 graden). Laat een dag rusten.
  • Dag 2: neem 20 gram van het beslag, en voeg hier (ongeveer) 100 gram meel en 100 ml water aan toe. Trek een streep tot waar het mengsel komt, dan kan je later controleren hoeveel het is gerezen. Zet de rest in de koelkast om een volgende keer te gebruiken. 

    Meng het geheel tot je weer een dik beslag hebt. Sluit het bakje weer af en laat weer een dag op kamertemperatuur rusten.
  • Dag 3: het is de bedoeling dat het beslag is verdubbeld in hoeveelheid, laat het anders nog even rusten. Neem als het beslag goed is weer 20 gram en vul opnieuw aan met 100 ml water en 100 gram meel. Laat nog een dag rusten. 
  • Dag 4: als het goed is kan je het mengsel nu gebruiken. Het is de bedoeling dat het licht borrelt, fris ruikt en een licht zoetzure smaak heeft. Als dit niet het geval is, laat je het nog een dag langer rusten. zuurdesemstarter
  • Het voordeeg maken
  • Meng het water, de desemstarter en het biologisch volkorenmeel door elkaar in een grote kom met een lepel.
  • Laat het deeg minimaal 2 uur staan (een nacht is eigenlijk het beste), met een vochtige keukendoek eroverheen. Schep het de eerste 2 uur elke 30 minuten even om met een deegschraper (je kan het ook stretchen met je handen als je geen deegschraper hebt).
  • Test of het voordeeg klaar is door een klein stukje te pakken en te kijken of het blijft drijven in een glas water. Als het deeg zinkt, laat je het nog 30 minuten langer staan.
    Klaar? Dan kan je het brooddeeg maken!
  • Hoe maak je het brooddeeg?
  • Meng het meel en het zout door elkaar. Meng dit samen met de 400 ml water door het voordeeg heen met een lepel. Het is erg plakkerig, dus doe dit niet met je handen!
  • Doe het deeg in een grote plastic bak met deksel of dek af met een vochtige keukendoek. Laat minimaal 4 uur – maar het liefst een nacht – rijzen.
  • [TIP] Als je wat meer ervaren bent in het bakken van desembrood, kan je van alles toevoegen aan je beslag! Denk aan:

    Noten zoals walnoten, pecannoten en hazelnoten
    Pitten en zaden zoals zonnebloempitten, maanzaad en lijnzaad
    Gedroogd fruit zoals rozijnen, cranberry’s en stukjes gedroogde abrikoos
  • Het deeg kneden en laten rijzen
  • Strooi bloem op je aanrecht, keukenblad of een grote houten plank en kneed het deeg tot het elastisch is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Test of het deeg goed is door er een klein bolletje vanaf te pakken en het uit te rekken. Als je het kan stretchen totdat er licht doorheen komt maar niet breekt, is het klaar. Krijg je dit niet voor elkaar? Geeft niks. Als je het deeg 20 minuten hebt gekneed kan je er sowieso een lekker brood mee bakken.
  • Maak een bol van het deeg (opbollen). In het filmpje onderaan deze pagina zie je hoe je dit het beste kan doen.
  • Leg een theedoek in een ronde kom of mandje en doe het deeg erin. Doe hier een grote plastic zak omheen (het liefst eentje die je dicht kan zippen). Het plastic zorgt ervoor dat het brood niet uitdroogt. Laat minimaal 4 uur – of een nacht – rijzen.   

    Het brood is gerezen als het bol staat en fluffy aanvoelt. Pas op dat je het deeg niet te lang laat rijzen, want dan wordt het weer plat en plakkerig.zuurdesembrood dino
  • Het desembrood bakken
  • Verwarm de oven voor op 250 graden en zet de gietijzeren pan met deksel in de oven om mee voor te verwarmen. Pas op, de pan wordt heel erg heet! Gebruik dus goede ovenhandschoenen om hem eruit te halen.
  • Als je oven is voorverwarmd leg je de bol deeg op een stuk keukenpapier. Leg het vervolgens in de gietijzeren pan. Sprenkel er wat meel overheen en maak een gekarteld mes een snee van ongeveer een halve centimeter diep in het brood.
  • Doe de deksel op de gietijzeren pan, zet in de oven en laat het voor 20 minuten bakken op 250 graden. Haal vervolgens het deksel van de pan af en laat zonder deksel nog 40 minuten bakken op 220 graden. Als de korst goed hard aanvoelt is je brood klaar!zuurdesem bakken

tips voor het maken van zuurdesembrood

  • Zorg dat de desemstarter actief is wanneer je hem gebruikt. Dit houdt in dat je hem een paar uur voor gebruik nog even moet voeren met een beetje bloem en water. Het volume moet minstens verdubbeld zijn. Een actieve desemstarter zorgt voor een lekker luchtig brood. 
  • Doe een elastiekje rond het potje met de desemstarter. Zo kun je goed zien hoeveel het volume is toegenomen.
  • Maak je desemstarter nooit helemaal op. Na gebruik weeg je hoeveel starter je over hebt. Voeg dezelfde hoeveelheid bloem en water toe. Roer het goed door en bewaar de starter in de koelkast. Bijvoorbeeld, nadat je je brood hebt gebakken heb je 75 gram desemstarter over. Doe hier 75 gram bloem en 75 gram water bij. Zo hoef je niet steeds opnieuw te beginnen, want de volgende dag staat je starter alweer lekker belletjes te blazen.
  • Wanneer je het zuurdesembrood maken een beetje onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren met natter deeg. Hiermee krijg je grotere luchtbellen in je brood. Bouw dit beetje bij beetje op, want een nat deeg is veel lastiger te verwerken.
  • Om het brood in de oven te laten rijzen heb je stoom nodig. Dit verkrijg je door het brood in een gesloten pan te bakken. Het vocht uit het deeg zorgt voor voldoen stoom. Heb je geen gietijzeren pan met deksel? Zet een bakplaat met ijsblokjes onderin de hete oven. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Het deeg voor het zuurdesembrood opbollen

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten