Tuinbonen! Puur, groen, fris – heerlijk.

Je hebt hier even wat tijd voor nodig voor dit tuinbonen recept maar het resultaat is dat meer dan waard: dit is het perfecte lentegerecht, een feest van verse ingrediënten.

Dat verse is heel belangrijk hier, dus gebruik geen tuinbonen uit de vriezer. En kook ze ook niet te lang: ze moeten net beetgaar zijn en fris blijven.

De ingemaakte citroenen voegen umami en een extra smaaklaag toe aan de voor de rest vrij pure smaken. Ze zorgen voor een kick en een complexere smaak. Ik vind dit het lekkerst warm of kamertemperatuur, niet gloeiend heet.

Tuinbonen met ingelegde citroen en tomaat

4 from 5 votes
voorgerecht

4

personen
Bereidingstijd

20

minutes
Total time

2

hours 


Je maakt voor dit recept met tuinbonen meer bouillon dan je nodig hebt maar de rest kun je voor soep of een ander gerecht gebruiken. Je kunt de bouillon ook invriezen, dan kun je hem 3 maanden bewaren.

Ingrediënten

  • 1 kg 1 verse tuinbonen, gedopt

  • 50 gr 50 ingemaakte citroen in grove stukken

  • extra vergine olijfolie

  • oreganoblaadjes, grofgesneden ter garnering

  • voor de groentebouillon
  • 1 1 witte ui, gepeld, in stukken van 2 cm

  • 2 2 stengels bleekselderij in boogjes van 2 cm

  • 1 1 grote prei in stukken van 2 cm

  • 1 1 venkelknol in stukken van 2 cm

  • 2 2 tenen knoflook

  • 2 2 laurierblaadjes

  • 1/2 1/2 tl pimentbessen

  • 4 l 4 water

  • 1/4 1/4 tl zeezout

  • 1 1 el olijfolie

  • voor de langzaam geroosterde tomaten
  • 2 2 grote rijpe tomaten

  • 4 4 takjes tijm

  • zeezout en vergemalen zwarte peper

  • 2 2 el olijfolie

tuinbonen recept

  • Maak de groentebouillon: doe alle ingrediënten voor de bouillon in een soeppan. Breng aan de kook, draai het vuur laag zodat de bouillon net zacht blijft koken en laat 1 uur en 30 minuten tot 2 uur sudderen, tot er nog 250 ml bouillon over is.
  • Giet de inhoud van de pan door een zeef in een andere pan.
  • Maak de langzaam geroosterde tomaten: verwarm de oven voor tot 160 C. Snijd elke tomaat in zes partjes en schep in een mengkom de tijm, een snufje zout en peper en de olijfolie door de tomaten. Leg de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ongeveer 1 uur en 30 minuten in de oven, of tot de tomaten met een derde zijn gekrompen, dieprood zijn en donkere randjes hebben.
  • Zet een komijswater klaar. Breng een pannetje gezouten water aan de kook, voeg de gedopte tuinbonen toe en kook ze 45 seconden. Schep ze meteen in het ijswater. Knijp ze tussen je vingers uit hun dikke grijze velletjes.
  • Warm de groentebouillon op, voeg de tuinbonen, ingemaakte citroen en een paar eetlepels extra vergine olijfolie toe en warm alles 1 tot 2 minuten op.
  • Schep de soep in diepe borden of kommen, leg de geroosterde tomaten erop, garneer met oregano en besprenkel met wat extra olijfolie.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Tuinbonen uit OREN

  • Kookboek Oren
  • Auteur Oden Oren
  • Uitgever GoodCook
  • 256 pagina's
  • Bekijk de prijs op Bol.com

Dit recept van Oden Orden brengt de lente naar je tafel. Kies de juiste ingrediënten en je hebt een hier een voorgerecht waar menig chef jaloers van wordt.

Eet smakelijk!

Meer koken uit Oren?
We deelde al eerder lamsshoarma met tahindressing en sabich een broodje dat je echt moet proberen.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten