Kerriesaus doet me altijd denken aan vroeger, het was toen een van mijn favorieten. We kregen dan witte rijst en krokant gebakken stukjes kip met lekker veel saus. De kerriesaus werd gemaakt van een poederzakje met water en voor de groente ging er nog een potje doperwtjes bij. Het feest was compleet!

Zelfs nu kan ik nog genieten van een goede kerriesaus, ik maak hem wel altijd zelf. Met maar vijf ingrediënten en zonder snij en hak werk, is dat ook helemaal niet moeilijk.

Je kunt trouwens ook een fantastische kerriesaus maken met een meer Aziatische stijl, of zonder lactose of bloem die tips en recepten lees je onder dit recept.

Kerriesaus

0 van 0 Beoordelingen
Recipe by Sigrid De Best Gerecht: SausKeuken: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

10

minuten

Dit recept geeft een heerlijk romige kerriesaus. Lekker voor bij bloemkool, broccoli of gebakken kipfilet.

Ingrediënten

  • 20 gram (room)boter

  • 2 el kerriepoeder

  • 20 gram bloem

  • 1 blokje groentebouillon

  • 500 ml melk

  • Ook nodig
  • Garde

Bereiding

  • Smelt de boter in een steelpannetje. Wanneer deze helemaal gesmolten is voeg je het kerriepoeder toe en verwarm je het geheel voor een tiental seconden.
  • Voeg dan de bloem toe. Roer dit samen tot een dikke massa en bak dit voor een half minuutje. Blijf goed roeren.
  • Verkruimel het groentebouillonblokje boven de pan en roer de massa een keer door.
  • Voeg de melk in een keer toe en klop de saus met een garde tot een glad geheel. Het kan even duren tot alle melk is opgenomen maar goed blijven roeren, dan komt het vanzelf goed.
  • Breng de saus onder goed roeren even aan de kook. Zet dan het vuur uit of houdt op een laag pitje warm tot je de saus gaat gebruiken.

Tips

  • Varieer er lekker op los. Voeg bijvoorbeeld verse dille toe, dan krijg je een fijne kerriesaus voor bij vis. Ga voor een lekker pittige variant en voeg wat gedroogde chili vlokken of chilipoeder toe. Of voeg eens wat fijn gesneden stemgember toe, dit maakt de saus net wat zoeter met een lekkere gember smaak.
  • Je kunt deze kerriesaus in een afgesloten bakje, 3 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer blijft de saus tot wel 3 maanden goed.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe maak je kerriesaus zonder melk?

Of het nu is omdat je veganistisch eet, of omdat je een lactose intolerantie hebt. Kerriesaus zonder melk is ook mogelijk. Vervang de melk simpelweg door een plantaardige optie, havermelk vind ik het meest geschikt. Kokosmelk gebruiken is trouwens ook een hele goede optie, lees mijn Aziatische versie van kerriesaus hieronder. Je gaat dan meer af van het klassieke smaakprofiel, maar nog deze is heel erg lekker voor bij groente en rijst gerechten.

Voor een geheel veganistische en lactose vrij variant vervang je trouwens ook de boter. Je kunt een plantaardige variant of twee eetlepels olie gebruiken.

Kerriesaus Aziatische stijl met gember en kokosmelk [recept]

Ik hou dus van de Aziatische keuken, de combinatie van smaken, geuren en texturen sluiten altijd goed op elkaar aan. Kerriesaus met kokosmelk is ook zo'n fijn receptuur. Kruidig door de verschillende specerijen in de kerrie, romig door de koksmelk en een lekkere 'kik' van de gember. Een toppertje dit.

Aziatische kerriesaus

Saus

4 porties

Bereidingstijd

15 minuten

Kerriesaus maaltijd

Ingrediënten

  • 2 el olie

  • 2 el kerriepoeder

  • 5 cm gember, geraspt

  • 2 el bloem

  • 400 ml kokosmelk

  • 2 el sojasaus

  • 1 snuf chilipoeder (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de olie in een steelpan. Voeg wanneer de olie heet is de gember en de twee eetlepels kerriepoeder toe.Kerriepoeder
  • Bak de gember en kerriepoeder even aan. Hierdoor gaan de specerijen open staan en laten ze beter hun aroma's los. Blijf wel goed roeren zodat het niet verbrand.
  • Voeg twee eetlepels bloem toe aan de pan en roer dit samen tot een dik geheel. Blijf het geheel bewegen in de pan en verwarm voor ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de kokosmelk toe. Klop dit met een garde tot een gladde saus, zonder klontjes. Breng het geheel aan de kook en voeg de sojasaus toe.
  • Maak de saus eventueel pittig door wat chilipoeder toe te voegen. Serveer de saus bij geroerbakte groente met kip en rijst.

Kan je ook kerriesaus maken zonder bloem?

Jazeker. Kerriesaus is ook zonder bloem, dus glutenvrij te maken. Dit doe je door de soep te binden Maïzena (maïszetmeel) in plaats van bloem. Hoe doe je dat? Maak het recept zoals benoemd maar sla stap 2 over. Bind de soep vervolgens door 1 theelepel maïzena te mengen met een klein beetje koud water en dit toe te voegen na stap 5. Goed roeren en even aan de kook brengen. Liever nog wat dikker? Voeg dan nog wat extra maïzena toe. Meng de maïzena wel altijd met een beetje koud water, anders krijg je klontjes.

Wat zit er in kerriepoeder?

Kerriepoeder heeft geen vaste samenstelling. Het staat voor een mengsel van verschillende specerijen. Het verschilt per land en/of regio hoe die mix is samengesteld. In Nederland kennen we voornamelijk de kerrie djawa, die vindt zijn oorsprong in de Indische keuken. De mooie geel/oranje kleur krijgt de kerriepoeder door de kurkuma die er in zit.

Geen zorgen, iedere kerriepoeder is geschikt voor deze saus. Het heeft puur met je persoonlijke voorkeur te maken. 🙂


🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten