Kerriesaus doet me altijd denken aan vroeger, het was toen een van mijn favorieten. We kregen dan witte rijst en krokant gebakken stukjes kip met lekker veel saus. De kerriesaus werd gemaakt van een poederzakje met water en voor de groente ging er nog een potje doperwtjes bij. Het feest was compleet!
Zelfs nu kan ik nog genieten van een goede kerriesaus, ik maak hem wel altijd zelf. Met maar vijf ingrediënten en zonder snij en hak werk, is dat ook helemaal niet moeilijk.
Je kunt trouwens ook een fantastische kerriesaus maken met een meer Aziatische stijl, of zonder lactose of bloem die tips en recepten lees je onder dit recept.
Hoe maak je kerriesaus zonder melk?
Of het nu is omdat je veganistisch eet, of omdat je een lactose intolerantie hebt. Kerriesaus zonder melk is ook mogelijk. Vervang de melk simpelweg door een plantaardige optie, havermelk vind ik het meest geschikt. Kokosmelk gebruiken is trouwens ook een hele goede optie, lees mijn Aziatische versie van kerriesaus hieronder. Je gaat dan meer af van het klassieke smaakprofiel, maar nog deze is heel erg lekker voor bij groente en rijst gerechten.
Voor een geheel veganistische en lactose vrij variant vervang je trouwens ook de boter. Je kunt een plantaardige variant of twee eetlepels olie gebruiken.
Kerriesaus Aziatische stijl met gember en kokosmelk [recept]
Ik hou dus van de Aziatische keuken, de combinatie van smaken, geuren en texturen sluiten altijd goed op elkaar aan. Kerriesaus met kokosmelk is ook zo'n fijn receptuur. Kruidig door de verschillende specerijen in de kerrie, romig door de koksmelk en een lekkere 'kik' van de gember. Een toppertje dit.
Aziatische kerriesaus
4 porties
15 minuten
Ingrediënten
2 el olie
2 el kerriepoeder
5 cm gember, geraspt
2 el bloem
400 ml kokosmelk
2 el sojasaus
1 snuf chilipoeder (optioneel)
Bereiding
- Verwarm de olie in een steelpan. Voeg wanneer de olie heet is de gember en de twee eetlepels kerriepoeder toe.
- Bak de gember en kerriepoeder even aan. Hierdoor gaan de specerijen open staan en laten ze beter hun aroma's los. Blijf wel goed roeren zodat het niet verbrand.
- Voeg twee eetlepels bloem toe aan de pan en roer dit samen tot een dik geheel. Blijf het geheel bewegen in de pan en verwarm voor ongeveer 1 minuut.
- Voeg de kokosmelk toe. Klop dit met een garde tot een gladde saus, zonder klontjes. Breng het geheel aan de kook en voeg de sojasaus toe.
- Maak de saus eventueel pittig door wat chilipoeder toe te voegen. Serveer de saus bij geroerbakte groente met kip en rijst.
Kan je ook kerriesaus maken zonder bloem?
Jazeker. Kerriesaus is ook zonder bloem, dus glutenvrij te maken. Dit doe je door de soep te binden Maïzena (maïszetmeel) in plaats van bloem. Hoe doe je dat? Maak het recept zoals benoemd maar sla stap 2 over. Bind de soep vervolgens door 1 theelepel maïzena te mengen met een klein beetje koud water en dit toe te voegen na stap 5. Goed roeren en even aan de kook brengen. Liever nog wat dikker? Voeg dan nog wat extra maïzena toe. Meng de maïzena wel altijd met een beetje koud water, anders krijg je klontjes.
Wat zit er in kerriepoeder?
Kerriepoeder heeft geen vaste samenstelling. Het staat voor een mengsel van verschillende specerijen. Het verschilt per land en/of regio hoe die mix is samengesteld. In Nederland kennen we voornamelijk de kerrie djawa, die vindt zijn oorsprong in de Indische keuken. De mooie geel/oranje kleur krijgt de kerriepoeder door de kurkuma die er in zit.
Geen zorgen, iedere kerriepoeder is geschikt voor deze saus. Het heeft puur met je persoonlijke voorkeur te maken. 🙂