Uit het Gouden Kookboek Indorock: gado gado, maar dan anders

Gado gado is een Indonesisch groentegerecht en een van mijn persoonlijke favorieten! Het van oorsprong vegetarische gerecht wordt vaak gemaakt met komkommer, pindasaus en een hardgekookt ei. 

Mocht je Indonesië doorkruisen, dan zou je in elk dorpje een andere variant tegenkomen. Er is niet één specifiek recept. Elke streek en familie heeft zijn eigen gebruiken. In dit artikel delen we nu de variant uit het Gouden Kookboek 2019, Indorock. Lees snel verder.  

Of ben je op zoek naar een klassieke gado gado?

Gado Gado recept

Vanja van der Leeden

Vanja van der Leeden is culinair schrijver en foodstylist met een achtergrond als professioneel kok. Ze verdient haar dagelijks brood als schrijvend kok, voor onder andere Elle Eten.

De laatste jaren is Vanja zich pas meer gaan verdiepen in haar Indonesische roots. En nu is er dan het kookboek IndoRock. In 2019 wint Vanja het Gouden Kookboek. Tijd voor een voorproefje uit haar koker. 

Gado gado, maar dan anders

Ingrediënten

Krokante tahu

  • 1 blok stevige tahu (375 g)
  • zout
  • 5 eetl. panko (of paneermeel), geplet in de vijzel
  • 3 theel. zwart sesamzaad
  • 4 eetl. wit sesamzaad
  • 1 ei
  • zonnebloemolie, om in te bakken


Salade

  • 2 zoete aardappels
  • zout
  • 1 eetl. korianderzaad, geplet in de vijzel
  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • 2 mini-komkommers
  • ¼ rodekool (witte kool of spitskool kan ook)
  • ½ limoen
  • 50 g taugé
  • 150 g sperzieboontjes
  • 4 eieren (L)
  • emping, om erbij te serveren


Sesamsaus

zie het recept op pag. 283

Aan de slag!

  1. Snijd de tahu in plakken van 2 x 2 centimeter. Vul een ruime kom met water en voeg 1 eetlepel zout toe. Laat de tahu hier 1 uur in weken.

  2. Meng in een schaal de panko, de zwarte en witte sesamzaadjes en een flinke snuf zout. Klop in een diep bord het ei los met een snuf zout en 1 eetlepel water. Houd apart tot gebruik.

  3. Verwarm intussen de oven tot 200 °C.

  4. Schil de zoete aardappels en snijd in stukken. Leg in een ovenschaal, bestrooi met zout en korianderzaad, giet er de zonnebloemolie over en hussel alles door elkaar. Rooster in 15 tot 20 minuten gaar.

  5. Snijd de komkommer in de lengte in linten. Snijd de rodekool in dunne reepjes, knijp er wat limoensap over uit en bestrooi met zout.

  6. Verwijder bruine uiteindes van de taugé en leg in een vergiet. Blancheer de boontjes in kokend water en giet ze af in het vergiet met de taugé, zodat deze ook gespoeld is.

  7. Zet een pan water op en breng aan de kook. Kook hierin de eieren 6 minuten. Haal direct van het vuur en laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Pel ze en halveer ze.

  8. Neem de tahu uit het gezouten water en dep goed droog. Wentel de plakken eerst in het losgeklopte ei en vervolgens in het pankomengsel.

  9. Verhit een scheut zonnebloemolie in een ruime koekenpan en bak hierin de tahuplakken een paar minuten per kant tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat afkoelen op keukenpapier.

  10. Maak nu de sesamsaus.

  11. Meng alle groenten voor de salade, leg er de eieren en de tahu op en giet er sesamsaus over. Serveer met emping.

"Indorock is eigenwijs en eigentijds maar loopt tegelijkertijd over van liefde voor het land, de keuken, de cultuur en tradities."

Het Gouden Kookboek 2019

Indorock is hét Indonesische kookboek van nu. Het staat vol Indonesische recepten met verrassende combinaties.

Vanja van der Leeden neemt je mee in de traditionele Indonesische keuken, maar  met geeft die direct ook een opfrisbeurt. Rock je mee? 

Vanja heeft met dit boek het Gouden Kookboek gewonnen dit jaar, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandse kookboek.

Indorock Bookcover

Indorock

Auteur | Vanja van der Leeden 

Uitgever | Nijgh & van Ditman

Omvang | 328 pagina’s

ISBN | 9789038806761

Prijs | € 34,99 

Een ander Aziatisch recept proberen?

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email