Gado Gado is een van mijn favoriete gerechten (of is het een salade?) afkomstig van het Aziatische eiland Indonesië. Het is fris, pittig, zoet en knapperig tegelijk. En.. je kunt er je hele koelkast mee leeg koken. 

In Nederland is Gado Gado vooral bekend als een vegetarische salade met gebakken tofoe en pikante pindasaus. Een populaire gerecht bij de afhaalchinees. Nu het ene na het andere Indonesische restaurant de deuren opent, prijkt het ook steeds vaker op menukaarten.

Maar dit is juist zo’n gerecht wat je makkelijk thuis in elkaar draait op een doordeweekse avond. Lees het hier!

Gado gado

2.7 from 10 votes
Course: Hoofdgerecht, MaaltijdsaladeCuisine: Indonesisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Het is niet moeilijk om deze salade in elkaar te knutselen, en het hoeft ook helemaal niet lang te duren. Met allerlei groenten (maak je groenten lade leeg!) en bij het volgen van dit recept, kan jouw Gado Gado met zelfgemaakte pindasaus niet mislukken! Je kunt rijst en kroepoek toevoegen en de salade als onderdeel van een rijsttafel eten, of zo als lunch of maaltijdsalade.

Wat heb je nodig?

  • Gado gado saus
  • 150 gr pindakaas

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 rode chilipepers, de zaden verwijderd en in kleine stukjes gesneden

  • 50 gr palmsuiker

  • 1 el tamarinde pasta

  • 2 limoenen, zest en sap

  • Een snuifje fijn zeezout

  • Voor de gado gado
  • 200 gr sperziebonen, gewassen en de uiteinden afgesneden

  • 1 bloemkool, gewassen en in roosjes gesneden

  • 8 fijne wortels, gewassen, geschild en gevierendeeld

  • 375 gr tofoe

  • 250 gr tempeh

  • 2 vastkokende aardappelen geschild, gekookt en in blokjes gesneden

  • 100 gr taugé, gewassen

  • 1 paksoi, de bladeren en witte steel in repen gesneden

  • 4 middelgrote eieren, hardgekookt en gevierendeeld

  • Een halve komkommer, gewassen en in fijne schijfjes gesneden

  • 2 lente-ui, gewassen en in fijne schijfjes gesneden

  • Koriander

  • Kroepoek

  • Tip: Ook lekker in deze salade zijn stukjes kip, geblancheerde kool, tomaten, radijsjes en hele pinda's of cashewnoten. Varieer en maak je koelkast leeg!

Hoe maak je het?

  • Maak eerst de pindasaus. Meng alle ingrediënten glad met een blender. Je kunt de saus warm of koud gebruiken. Net waar je zin in hebt. Wil je de gado gado saus warm eten verwarm hem dan voorzichtig in een steelpannetje op laag vuur. Proef sowieso of je saus goed op smaak is. Wil je wat extra zuur, zout of pittig? 
  • Blancheer de groentes in kokend water met zout. Begin met de bloemkool (5 minuten), dan de wortels (4 minuten) en ten slotte de sperziebonen (3 minuten). Spoel de groentes daarna af met ijskoud water om het ​gaarproces te stoppen.
  • Snijd de tofoe in reepjes of blokjes en bak in een hete pan met olie tot ze lichtbruin zijn. Snijd terwijl de tempeh in reepjes ​of blokjes en bak daarna ook in olie gedurende enkele minuten.
  • Schik de groentes en de tempeh/tofoe op een bord en serveer met de pindasaus. Garneer eventueel met wat koriander en kroepoek. Smakelijk!Gado gado saus

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is gado gado?

In Indonesië is Gado Gado een volwaardige hoofdgerecht. Het is geen bijgerecht of salade, en er hoort volgens de Indonesiërs dan ook geen rijst bij. Kroepoek mag wel. De term ‘Gado Gado’ komt van het werkwoord menggado, wat “knabbelen aan de bijgerechten zonder rijst” betekent. Natuurlijk kun je jouw Gado Gado maken en eten zoals je wilt. Laat het je vooral smaken!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten