Gado Gado is een van mijn favoriete gerechten (of is het een salade?) afkomstig van het Aziatische eiland Indonesië. Het is fris, pittig, zoet en knapperig tegelijk. En.. je kunt er je hele koelkast mee leeg koken.
Gado Gado, zoveel meer dan een afhaalgerecht
In Nederland is Gado Gado vooral bekend als een vegetarische salade met gebakken tofoe en pikante pindasaus. Een populaire gerecht bij de afhaalchinees. Nu het ene na het andere Indonesische restaurant de deuren opent, prijkt het ook steeds vaker op menukaarten. Maar dit is juist zo’n gerecht wat je makkelijk thuis in elkaar draait op een doordeweekse avond.
Meer salade recepten? Kijk dan hier.
“Gado gado is heel makkelijk om thuis te koken. Bovendien kun je je hele koelkast ermee leegmaken”
Het is niet moeilijk om deze salade in elkaar te knutselen, en het hoeft ook helemaal niet lang te duren. Met allerlei groenten (maak je groenten lade leeg!) en bij het volgen van dit recept, kan jouw Gado Gado met zelfgemaakte pindasaus niet mislukken!
Je kunt rijst en kroepoek toevoegen en de salade als onderdeel van een rijsttafel eten, of zo als lunch of maaltijdsalade.
Gado Gado recept
Maaltijdsalade of hoofdgerecht | 4 personen
Wat heb je nodig?
Gado Gado saus
- 150 gram pindakaas
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt;
- 2 rode chilipepers, de zaden verwijderd en in kleine stukjes gesneden;
- 50 gram palmsuiker;
- 1 eetlepel tamarinde pasta;
- 2 limoenen, zest en sap;
- een snuifje fijn zeezout.
Voor de Gado Gado
- 200 gram sperziebonen, gewassen en de uiteinden afgesneden;
- 1 bloemkool, gewassen en in roosjes gesneden;
- 8 fijne wortels, gewassen, geschild en gevierendeeld;
- 375 gram tofoe;
- 250 gram tempeh;
- 2 vastkokende aardappelen, geschild, gekookt en in blokjes gesneden;
- 100 gram taugé, gewassen;
- 1 paksoi, de bladeren en witte steel in repen gesneden;
- 4 middelgrote eieren, hardgekookt en gevierendeeld;
- een halve komkommer, gewassen en in fijne schijfjes gesneden;
- 2 lente-ui, gewassen en in fijne schijfjes gesneden;
- koriander
- kroepoek.
TIP | Ook lekker in deze salade zijn stukjes kip, geblancheerde kool, tomaten, radijsjes en hele pinda’s of cashewnoten. Varieer en maak je koelkast leeg!
Hoe maak je het?
STAP 1Maak eerst de pindasaus. Meng alle ingrediënten glad met een blender. Je kunt de saus warm of koud gebruiken. Net waar je zin in hebt. Wil je de gado gado saus warm eten verwarm hem dan voorzichtig in een steelpannetje op laag vuur. Proef sowieso of je saus goed op smaak is. Wil je wat extra zuur, zout of pittig?
STAP 2Blancheer de groentes in kokend water met zout. Begin met de bloemkool (5 minuten), dan de wortels (4 minuten) en ten slotte de sperziebonen (3 minuten). Spoel de groentes daarna af met ijskoud water om het gaarproces te stoppen.
STAP 3Snijd de tofoe in reepjes of blokjes en bak in een hete pan met olie tot ze lichtbruin zijn. Snijd terwijl de tempeh in reepjes of blokjes en bak daarna ook in olie gedurende enkele minuten.
STAP 4Schik de groentes en de tempeh/tofoe op een bord en serveer met de pindasaus. Garneer eventueel met wat koriander en kroepoek. Smakelijk!
Wat is Gado Gado?
Indonesische Gado Gado bestaat hoofdzakelijk uit geblancheerde groenten in water en zout, waaronder wortelen, bloemkool en sperziebonen. Deze groenten zijn dan ook de basis van het gerecht. Verder zijn kort gewokte taugé en paksoi een mooie aanvulling, maar deze hoeven niet per se. Vaak vind je in de salade ook komkommer en lente-ui. Gado Gado volgens de Indonesische traditie bevat overigens ook hardgekookte eieren, gekookte aardappelen, gebakken tofoe en tempeh. En natuurlijk – heel belangrijk – de pindasaus!
In Indonesië is Gado Gado een volwaardige hoofdgerecht. Het is geen bijgerecht of salade, en er hoort volgens de Indonesiërs dan ook geen rijst bij. Kroepoek mag wel. De term ‘Gado Gado’ komt van het werkwoord menggado, wat “knabbelen aan de bijgerechten zonder rijst” betekent.Natuurlijk kun je jouw Gado Gado maken en eten zoals je wilt. Laat het je vooral smaken!