Mihoen Singapore is een populair en ultiem comfort food gerecht dat zijn oorsprong kent in de Kantonese keuken.

Je maakt dit supersnelle mihoen goreng gerecht meestal met speklappen en garnalen, maar wij kiezen deze ene keer voor kip en garnalen. In combinatie met de kleurrijke groenten en de snelle mihoen is dit een fantastische snelle doordeweekse maaltijd die je keer op keer wilt maken! Liever de meer authentieke versie maken met spek? Ook dan kun je dit mihoen recept volgen.

Meer wok recepten vind je hier.

Mihoen Goreng Singapore met kip en garnalen 

3 from 15 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Chinese
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

20

minutes


Mihoen Goreng Singapore staat voor 'rijstnoedels' - 'gebakken' - 'Singapore stijl'.
Natuurlijk is deze versie van Mihoen Singapore een zeer 'verwesterde' versie. Échte Singapore noedels zijn streetfood en elke venter die noedels wokt op de straten van Singapore maakt dus technische gezien 'Singapore noedels'.

Ingrediënten die sowieso onderdeel zijn van Singapore stijl mihoen zijn in elk geval eieren, kip, garnalen, kool, taugé, gedroogde garnalen, bosui, knoflook en ui.
In Singapore zelf worden een paar aanpassingen gedaan. Ten eerste wordt er vaak gebakken in lard. Ook worden er inktvis, vlees, vissaus, shaoxing en gefrituurde sjalotten toegevoegd.

Buiten Singapore wordt er veel kerriepoeder gebruikt - zoals ook in dit recept. Wij hebben in deze versie gekozen voor kip, maar je kunt de kip vervangen door gemarineerde speklapjes. Ook heel erg lekker.

Wat je ook doet, wok je ingrediënten met een beetje liefde en beleid dan wordt het sowieso lekker. begin met een goede wok, dan kom je een heel eind.

Ingrediënten mihoen singapore

  • 250 g 250 gedroogde mihoen

  • 2 2 el arachideolie

  • 1 1 el fijngehakte verse gemberwortel

  • 1 1 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt

  • 2 2 el zelfgemaakte (!) kerriepoeder (hier vind je het recept)

  • 1 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in reepjes

  • een handvol taugé

  • 100 g 100 gegaarde kipfilet, in reepjes

  • 100 g 100 gekookte, gepelde garnalen

  • 1 1 tl chilivlokken

  • 2 2 el lichte sojasaus

  • 2 2 el oestersaus

  • 1 1 el rijstazijn

  • 1 1 ei, losgeklop

  • 1/2 1/2 tl sesamolie

  • 2 2 lente-uitjes, in de lengte in dunne reepjes

Zo maak je mihoen singapore

  • Wel de mihoen 30 minuten in koud water.
    Je kunt de mihoen ook 10 minuten wellen in gekookt water en dan afgieten, maar dan heb je straks minder 'bite' en een wat meer mushy mihoen. De eerste versie heeft dus mijn voorkeur.
  • Verhit de arachideolie in een hete wok. Voeg de gember, de chilipeper en het kerriepoeder toe en roerbak een paar seconden. Meng de paprika, de wortel en de taugé erdoor en bak nog 1 minuut. Voeg dan de kip en garnalen toe en roer goed door elkaar.
    Gebruik je speklappen? Lees onder het recept hoe je die marineert en bakt.
  • Neem de uitgelekte mihoen en knip een paar keer door. Hierdoor is de mihoen straks makkelijker te wokken en wordt het niet één grote kluwen mihoen.
    Voeg de geknipte mihoen toe, meng alles door elkaar en roerbak 2 minuten. Breng op smaak met de chili vlokken, sojasaus, de oestersaus en de rijstazijn en roer door elkaar.
  • Maak in het midden van de wok een kuiltje door de mihoen naar de zijkanten te schuiven, schenk het geklutste ei in het kuiltje en roer voorzichtig tot het ei is gestold. Meng dan het ei met de rest van de ingrediënten. Haal de wok van het vuur, besprenkel de mihoen met de sesamolie en roer door elkaar.
  • Schep jouw Mihoen Goreng Singapore in een mooie serveerschaal, bestrooi met de lente-ui en serveer direct.
    Serveer met kroepoek en zelfgemaakte sambal.

Mihoen Vegetarisch? of met varkensvlees kan ook!

  • Ben je vegetariër? Laat de kip en de garnalen dan gewoon weg, en vervang ze met een andere proteïne zoals tofu, tempeh of vleesvervangers. Net zo lekker! Hier nog meer recepten met tofu.
  • Char Siu is een marinade mix die je het makkelijkst vind je bij je toko. Het poeder geeft een specifieke kleur en smaak aan elk soort vlees. Vooral varkensvlees past er heel mooi bij. De mix bestaat uit onder meer kaneel, steranijs, soja en rode rijstgist. Het geeft een Mihoen gerecht als dit echt een authentieke tint.
  • Maak een papje van het Char Siu poeder en smeer de speklappen er mee in. Houd 1 speklap per persoon aan. Doe de speklappen in een ovenschaal en bak ze op 180 graden in 30 minuten gaar.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Maak je eigen kerriepoeder voor deze Mihoen Singapore

Wat heb je nodig?

  • 4,5 tl gemalen koriander
  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 1,5 tl komijnzaad
  • 1/2 tl zwarte peperkorrels
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1/2 tl kardemomzaad
  • stukje kaneelstok van 1 cm
  • 1/2 tl kruidnagels
  • 1/4 tl gemalen gember

Maal alle ingrediënten in een blender of stamp in een vijzel tot een fijn poeder. Dit is genoeg voor minimaal 3 eetlepels kerriepoeder (ruim voldoende voor bovenstaand recept), maar je kunt de hoeveelheden eenvoudig vermenigvuldigen voor een grotere portie en maximaal een maand in een luchtdicht afgesloten pot bewaren.

Mihoen Singapore uit Chinese takeaway van Kwoklyn Kwam

Kwoklyn Wan, heeft een zeer gevaarlijk boekje geschrevenBladerend door de foto’s begint mijn maag direct te grommen. Volgens mij kan niemand door Chinese Takeaway bladeren en geen trek krijgen! 

Er staan zo veel lekkere recepten in, hier ben je dagen mee zoet! Wij hebben hem al in huis en gaan voorlopig niet meer afhalen (ook even fijn voor de portemonnee)!

Dit boekje is ideaal voor de doorgewinterde afhaler, wokliefhebber of liefhebber van de Aziatische smaken. Recepten zijn niet moeilijk en meestal ook verbazingwekkend snel! 

Mihoen Singapore uit Chinese take away kookboek

Chinese Takeaway

  • Auteur | Kwoklyn Wan
  • Uitgever | Good Cook B.V.
  • Omvang | 160 pagina’s
  • ISBN | 9789461432148
  • Prijs | € 20,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten