Focaccia is een traditioneel brood, afkomstig uit Ligurië, een streek in het noorden van Italië. Maar vandaag maak je de heerlijkste focaccia gewoon lekker thuis.

Het is een heel eenvoudig focaccia recept en dus ideaal wanneer je begint met broodbakken of hier nog niet veel ervaring mee hebt.

Focaccia met grof zeezout en verse rozemarijn

2 from 2 votes
Course: BijgerechtCuisine: Italiaans
Portie

1

Brood
Bereidingstijd

30

minutes
Rusttijd

120

min

De belangrijkste reden om focaccia te maken, is dat het zo ontzettend lekker is. Het is comfortfood bij uitstek en met een heerlijk glaasje wijn beleef je een moment van ultiem geluk. Met dit simpele recept begeleiden we je stap voor stap. Je zult zien dat broodbakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

De meest bekende focaccia is ongetwijfeld deze met grof zeezout en verse rozemarijn. ​Je kan d​it recept dan ook gebruiken ​als basis ​waar je zelf mee gaat experimenteren. Laat je creativiteit de vrije loop.

Door de toevoeging van grof zeezout krijgt de focaccia een uitgesproken smaak. Je kunt ook verse kruiden, tomaat of olijven in het deeg doen. Focaccia is het lekkerst wanneer hij net uit oven komt. 

Ingrediënten

  • Voor het deeg
  • 400 gram 400 bloem

  • 30 gram 30 verse gist

  • 250 ml 250 lauw kraanwater

  • 1 tl 1 witte kristalsuiker

  • 1 tl 1 fijn zout

  • 1 tl 1 extra vierge olijfolie

  • Voor het kruiden van de focaccia
  • 2 el 2 extra vierge olijfolie

  • Grof zeezout

  • Verse rozemarijn

Bereiding

  • Los de gist op in een grote kom met 250 ml lauw kraanwater. Voeg ook de witte kristalsuiker toe. Roer het door elkaar en laat het een paar minuten staan.
  • Doe de gezeefde bloem in de kom en roer het door elkaar met een spatel tot zich een deeg begint te vormen. Bestuif het aanrecht met wat bloem en stort het deeg hierop. Nu kun je beginnen met kneden en kneden en kneden, tot het deeg elastisch aanvoelt.

    Het deeg moet de luchtbellen, die tijdens het rijzen ontstaan, kunnen vasthouden. Trek het deeg een beetje uit elkaar. Als het niet scheurt is het deeg klaar. Om dit te bereiken zal je minstens tien minuten moeten kneden. Je hoeft dus niet meer naar de fitness vandaag, tenzij je een keukenmachine met deeghaak hebt.

    Rol het deeg tot een bal, leg het terug in de kom, dek het af met een theedoek en laat het een uurtje rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en verspreid het met je handen in een ​beklede en ingevette bakvorm. Vet ondertussen je handen en vingers in met olijfolie en druk met je vingertoppen gaten in het deeg.

    Haal de rozemarijntakjes door de olijfolie en verdeel ze over het deeg door ze erin te steken. Strooi het grove zeezout erover. Dek de schaal weer af met de theedoek en laat het nog eens een uurtje rijzen.
  • ​Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden. Besprenkel het deeg met wat olijfolie en bak de focaccia 25-30 minuten in de oven.
  • Haal de focaccia uit de ovenschaal en laat hem minstens 10 minuten op een rek of rooster afkoelen.

Variatietips voor focaccia

  • Snijd een aantal kerstomaatjes in kwarten en duw deze stukjes met een blaadje basilicum in de gaten. Zo krijg je een heerlijke tomaat basilicum focaccia.
  • Een andere super lekkere variant is de focaccia met gorgonzola, tijm en salie. 
  • Geïnspireerd door de Hollandse kaas-uienstokbrood. Verdeel wat halve rode uienringen en geraspte kaas over het focacciadeeg.
  • Focaccia met olijven is niet te weerstaan.
  • Ben jij de laatste tijd 'into' zuurdesem? Maak dan een lekkere zuurdesemfocaccia. Bijvoorbeeld met gedroogde tomaatjes. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten