Italiaanse focaccia maak je zo [recept]

David
David

Focaccia is een traditioneel brood, afkomstig uit Ligurië, een streek in het noorden van Italië. Maar vandaag maak je de heerlijkste focaccia gewoon lekker thuis.

Het is een heel eenvoudig broodrecept en dus ideaal wanneer je begint met broodbakken of hier nog niet veel ervaring mee hebt. Hier vind je trouwens nog meer brood recepten! 

De belangrijkste reden om focaccia te maken, is dat het zo ontzettend lekker is. Het is comfortfood bij uitstek en met een heerlijk glaasje wijn beleef je een moment van ultiem geluk. Met dit simpele recept begeleiden we je stap voor stap. Je zult zien dat broodbakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

focaccia6
Met citroen, rozemarijn en zeezout
Klik hieronder om snel door het artikel te scrollen.

Recept | focaccia met grof zeezout en verse rozemarijn

De meest bekende focaccia is ongetwijfeld deze met grof zeezout en verse rozemarijn. ​Je kan d​it recept dan ook gebruiken ​als basis ​waar je zelf mee gaat experimenteren. Laat je creativiteit de vrije loop.

Door de toevoeging van grof zeezout krijgt de focaccia een uitgesproken smaak. Je kunt ook verse kruiden, tomaat of olijven in het deeg doen. 

Focaccia is het lekkerst wanneer hij net uit oven komt. 

Een brood | 4 personen
Ingrediënten
Voor het deeg
  • 400 gram bloem
  • 30 gram verse gist
  • 250 ml lauw kraanwater
  • 1 theelepel witte kristalsuiker
  • 1 theelepel fijn zout
  • 1 theelepel extra vierge olijfolie
Voor het kruiden van de focaccia
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • grof zeezout
  • verse rozemarijn

Zo maak je focaccia

Stap 1

Los de gist op in een grote kom met 250 ml lauw kraanwater. Voeg ook de witte kristalsuiker toe. Roer het door elkaar en laat het een paar minuten staan.

Stap 2

Doe de gezeefde bloem in de kom en roer het door elkaar met een spatel tot zich een deeg begint te vormen. Bestuif het aanrecht met wat bloem en stort het deeg hierop.  Nu kun je beginnen met kneden en kneden en kneden, tot het deeg elastisch aanvoelt.

Het deeg moet de luchtbellen, die tijdens het rijzen ontstaan, kunnen vasthouden. Trek het deeg een beetje uit elkaar. Als het niet scheurt is het deeg klaar.

Om dit te bereiken zal je minstens tien minuten moeten kneden. Je hoeft dus niet meer naar de fitness vandaag, tenzij je een keukenmachine met deeghaak hebt.

Rol het deeg tot een bal, leg het terug in de kom, dek het af met een theedoek en laat het een uurtje rijzen.

Stap 3

Haal het deeg uit de kom en verspreid het met je handen in een ​beklede en ingevette bakvorm. Vet ondertussen je handen en vingers in met olijfolie en druk met je vingertoppen gaten in het deeg.

Haal de rozemarijntakjes door de olijfolie en verdeel ze over het deeg door ze erin te steken. Strooi het grove zeezout erover. Dek de schaal weer af met de theedoek en laat het nog eens een uurtje rijzen.

Stap 4

​Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden. Besprenkel het deeg met wat olijfolie en bak de focaccia 25-30 minuten in de oven.

Stap 5

Haal de focaccia uit de ovenschaal en laat hem minstens 10 minuten op een rek of rooster afkoelen.

focaccia tomaat
met basilicum en kerstomaat

Variatietips voor het maken van focaccia

  • Snijd een aantal kerstomaatjes in kwarten en duw deze stukjes met een blaadje basilicum in de gaten. Zo krijg je een heerlijke tomaat basilicum focaccia.
  • Een andere superlekkervariant is de focaccia met gorgonzola, tijm en salie
  • Geinspireerd door het de Hollandse kaas-uienstokbrood. Verdeel wat halve rode uienringen en geraspte kaas over het focacciadeeg.
  • Focaccia met olijven is niet te weerstaan.
  • Ben jij de laatste tijd ‘into’ zuurdesem. Maak dan een lekkere zuurdesemfocaccia. Bijvoorbeeld met gedroogde tomaatjes. 
focaccia8
de klassieker
Geef je mening!
recipe image
Recept
Focaccia maken doe je zo. 6 variaties [RECEPT]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer limited edition, boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?