WijnSpijs Magazine Logo

Italiaanse recepten bomvol smaak

Italiaanse recepten worden wereldwijd binnen- en buitenshuis met genot gegeten door jong en oud. Italiaans eten draait om passie, liefde, familie, traditie en samen genieten.

Italianen koken eenvoudige, maar overheerlijke gerechten met de beste ingrediënten: verse pasta, hartige Parmezaanse kaas, rijke olijfolie, vettige vis, zeevruchten, sappig vlees en smaakvolle kruiden maken Italiaanse recepten tot comfort food bomvol fantastische smaken.

Alle 113 Italiaanse recepten op een rij

Waaruit bestaat een traditioneel Italiaans diner?

Italianen dineren niet zoals Nederlanders met een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. In Italië is het niet ongebruikelijk om een paar uur over het diner te doen om relax te praten, eten en lachen.

Antipasti betekent in het Italiaans: 'voor de pasta'. Antipasti is de Italiaanse vorm van de borrelplank. Deze lichte voorgerechtjes eet je naast een goed glas wijn en bestaan uit bijvoorbeeld salami, prosciutto, verse kazen, gebakken polenta, zoutige ansjovis en nog veel meer!

Primi piatti, of ook wel: 'de eerste borden'. Primi piatti zijn de pasta's en risotto's. Logisch om te denken dat dit het hoofdgerecht is, maar dat is dus niet zo, het is onderdeel van het Italiaanse diner.

Secundi piatti & contorni komen na de primi piatti en zijn: 'de tweede borden'. Dit is altijd vlees of vis. Je krijgt er niet vanzelf een bijgerecht bij, dat zijn de 'contorni' en moet je er los bij bestellen. Contorni zijn bijvoorbeeld salades, verse gegrilde groenten en gekruide aardappelen.

Dolci, café & digestivo zijn de nagerechten zoals tiramisu, panna cotta, vers fruit met schepijs (gelato), waarna je een kopje espresso drinkt en eventueel een glaasje sterke drank zoals limoncello of grappa.

Buon appetito!

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram