Een échte Italiaanse scroppino maak je zo! [recept]

Iedereen die weleens een scroppino heeft gedronken, weet hoe lekker deze cocktail is.​

Of het nu tussendoor komt tijdens een Kerstdiner - of als dessert op een warme zomeravond. Als aperitief, tussendoor als een spoom, of als nagerecht, scroppino is altijd lekker. 

Zelf maken lijkt ingewikkelder dan het is. Als je dit recept volgt lukt het jou ook om een echte Italiaanse scroppino te maken. Het is namelijk helemaal niet moeilijk. Je moet het alleen wel direct serveren. 

We hebben onderin trouwens ook een alcoholvrije optie en een aantal spannende variaties toegevoegd, voor ieder wat wils dus. Lees snel verder. 

scroppino

Scroppino is een SPOOM

De scroppino is eigenlijk een spoom; een tussengerecht dat wordt opgediend om de smaakpapillen te neutraliseren. Op deze manier kun je extra genieten van de smaken van de volgende gang. Vaak wordt hiervoor een witte bubbelwijn en citrussmaken gebruikt. 

In het geval van scroppino werk je met Prosecco en citroensorbetijs. Maar er zijn nog veel meer lekkere combinaties te maken. Heb je toevallig geen Prosecco in huis? Elke andere mousserende wijn werkt net zo goed. Al is het misschien wel een beetje zonde om je bijzondere of dure flessen te gebruiken. Een fles van rond de 15 euro is voldoende. 

Variaties op de klassieke spoom

spoom met bramensorbet

Gebruik in plaats van citroensorbet ook eens ander sorbetijs. Maak het glas af met een mooie bijpassende garnering. Een schijfje citrusfruit, takje munt of een stukje fruit op een mooie prikker maakt het 10 x zo feestelijk! 

  • grapefruit 
  • meloen 
  • aardbeien
  • limoen 
  • bramen (zie foto) 

Scroppino | De échte Italiaanse variant

Het klassieke 'sgroppino' (zoals de Italianen zeggen) heeft zoals de meeste succesnummers uit de Italiaanse keuken, een behoorlijk korte ingrediëntenlijst. Het is echter wel belangrijk dat de ingrediënten die je gebruikt van de beste kwaliteit zijn.

In sommige scroppino recepten zit geen limoncello, maar ik vind dat erg lekker. Heb je dat toevallig niet in huis? Verdubbel dan de hoeveelheid wodka. 

Scroppino | Per persoon

Ingrediënten
  • 100 gram citroensorbetijs
  • 50 ml koude droge prosecco
  • 15 ml vodka uit de vriezer 
  • 15 ml Limoncello uit de vriezer


IJs & ijskoud

[tip] Om de lekkerste scroppino te maken, gebruik je drank die ijs- en ijskoud is. Steek de wodka en de limoncello vóór je begint in de vriezer. Het beste een uurtje van tevoren. Prosecco kun je in de koelkast zetten tot gebruik, wanneer je die iets te lang in de vriezer legt ontploft die... #truestory. 

Het is ook zeker geen gek idee om je glazen - en dat hoeven echt niet perse flutes te zijn - 10 minuten in de vriezer te chillen.  

limoncello

Lees hier hoe je zelf limoncello maakt 

Okay, aan de slag

Aan de slag met de scroppino! Schep je ijs in een grote mengkom. Wacht misschien een minuut of wat tot het iets handzamer is. Klop het ijs met een hand of elektrische garde luchtig en schuimig.

Voeg één voor één de andere ingrediënten toe en eindig met de prosecco. Werk vlug tot een egaal geheel. 

Schenk in je gekoelde glazen en maak af met een mooie decoratie. Misschien een takje munt, schijfje fruit of takje rozemarijn? 

Serveer direct. 

champagne cocktails
Meer Cocktails?
Wil je meer heerlijke cocktailrecepten proberen?
Probeer dan een paar van onze andere favorieten. 
De Mimosa, Whiskey Sour en de Strawberry Mojito

Scroppino | De alcoholvrije versie

Soms is een van je gasten - of jijzelf - zwanger, soms moet je nog rijden en soms zijn er kleine gasten waaraan je liever geen alcohol serveert. Voor dat soort gelegenheden is deze alcoholvrije scroppino een top uitvinding. net zo lekker namelijk. 

Virgin scroppino | per persoon

​Ingrediënten:
  • 100 gr citroensorbetijs
  • 100 ml 7-up, sprite of (jawel) Jip en Jannekechampagne
  • sap van een halve limoen
  • limoenrasp
​Zet ook nu weer...

alles wat je koud kunt zetten koud. Dat betekent dat het en de 7-up of Jip en Jannekechampagne al in de koelkast staan voor je begint.

Klop het sorbetijs in een grote mengkom luchtig met de limoensap en rasp. Schenk de frisdrank erdoor en klop kort.  Schenk de drank in de koude glazen en maak eventueel af met een mooie garnering. Cheers! 

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email