Hoe kun je van wat sorbetijs en een beetje drank de weergaloze cocktail maken?

Dat lees je in dit recept voor échte Italiaanse scroppino.

Deze traditionele smaakmaker doet het eigenlijk op elk moment goed. Tussen de gangen door, als toetje of als guilty pleasure tijdens de borrel.

Je vindt hier overigens óók de alcoholvrije variant; voor ieder wat wils.

​Spoom

De scroppino is een spoom; een tussengerecht dat wordt opgediend om de smaakpapillen te neutraliseren. Op deze manier kun je extra genieten van de smaken van de volgende gang. Vaak wordt hiervoor een witte wijnvariant en elementen van citrusvruchten gebruikt.

Beiden ingrediënten kun je vinden in deze fantastische cocktail, in de vorm van prosecco en citroensorbetijs. Deze scroppino is dus perfect om tussen gerechten te serveren, als toetje of gewoon als verwennerij op een moment dat het jou uitkomt!

​Scroppino | De échte Italiaanse variant (met limoncello)

Hoe je de originele ‘sgroppino’ mixt, zoals deze in Venetië is ontstaan, lees je in dit recept. Ja, zonder tierlantijntjes en speciale toevoegingen. Gewoon kan zo lekker zijn. Met heerlijk ijs en lekkere drank maak jij binnen enkele minuten deze onweerstaanbare cocktail.

​Cocktail | Eén champagneglas

​Ingrediënten:

  • 100 gram citroensorbetijs
  • 50 ml gekoelde droge prosecco
  • 15 ml gekoelde vodka
  • 15 ml gekoelde limoncello

​Staat de drank al koud?

Om de lekkerste scroppino te maken, gebruik je drank die ijs- en ijskoud is. Steek de prosecco, de wodka en de limoncello vóór je begint in de vriezer. Het beste een uurtje van tevoren. Dan ben je verzekerd van een scroppino die je tong streelt. Deze heerlijke simpele cocktail is binnen een paar tellen gemaakt, maar waar je wel even op moet letten is de volgorde.

Scroppino

Als je voor een originele Italiaanse scroppino gaat, begin je met het sorbetijs. Doe het ijs in een kommetje, de hoeveelheid dient natuurlijk overeen te komen met het aantal glazen dat je serveert. Wacht eventjes tot het ijs een beetje zacht wordt en klop dit met een garde het luchtig en schuimig. Schenk het geklopte ijs in een flute – een champagneglas. Schenk daar de droge prosecco, de wodka en tenslotte de limoncello bij. Roer nog één keer zachtjes door het glas en je scroppino is klaar om geserveerd te worden. Proost! 

​Scroppino | De ​Sophisticated ​versie​​​

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het past in een scroppino. Als je een beetje wilt uitpakken, dan is deze variant echt het proberen waard. Culinair, verfijnd en heel, heel erg lekker!

​Cocktail | Eén champagneglas

​Ingrediënten:

  • eiwit van één ei
  • 100 gr citroensorbetijs
  • 2 gestampte ijsblokjes
  • ​kommetje witte suiker
  • 30 ml gekoelde droge prosecco
  • 15 ml gekoelde vodka óf limoncello
  • limoenrasp
  • ​één tl fijngehakte munt
Scroppino2

Meer Cocktails?

Wil je meer heerlijke cocktail recepten proberen? Probeer dan een paar van onze favorieten. De Mimosa CocktailWhiskey Sour en de Strawberry Mojito!

​Begin met het glas!

Plaats deze ongeveer een kwartier van tevoren in de koelkast, zo weet je zeker dat je straks een ijskoud drankje serveert. Net zoals in het vorige recept ben je natuurlijk al zo slim geweest om de wodka (of limoncello) en prosecco alvast koud te zetten. 

Terwijl de glazen staan te koelen, heb jij tijd om een eitje te breken en de dooier van het eiwit te scheiden. Klop het eiwit luchtig met een garde. Voeg daaraan het sorbetijs toe en klop de twee ingrediënten door elkaar tot een mooi schuimig geheel ontstaat. Neem een droge theedoek en leg daar twee ijsblokjes. Stamp ze fijn met een deegroller. Je kunt ook een vijzel voor dit karweitje gebruiken.

Doe wat suiker in een kommetje en haal het glas uit de koelkast. Haal de rand van het glas door de suiker, zodat de suiker daar mooi aan blijft plakken. Schenk het eiwit-sorbetmengsel in het glas, gevolgd door de gestampte ijsblokjes, de prosecco en de wodka (of limoncello). Rasp wat limoenschil boven het glas en bestrooi je cocktail met een theelepel fijngehakte muntblaadjes. Dit is een feestje, niets meer, niets minder. Cin cin!

​Scroppino | De alcoholvrije variant

Soms is het nog te vroeg om te drinken, soms moet je nog rijden en soms zijn er kleine gasten waaraan je liever geen alcohol serveert. Voor dat soort gelegenheden is deze alcoholvrije scroppino een heuse uitvinding. Een wees vooral niet bang, deze variant is nét zo lekker als alle anderen.

​Virgin ​cocktail | Eén champagneglas​​​

​Ingrediënten:

  • 100 gr citroensorbetijs
  • 100 ml 7-up, sprite of (jawel) Jip en Jannekechampagne
  • sap van een halve limoen
  • limoenrasp
  • ½ tl fijngehakte munt
  • eventueel wat suiker om het glas mee te garneren

​Zet ook nu weer...

alles wat je koud kunt zetten koud. Dat betekent dat het en de 7-up of Jip en Jannekechampagne al in de koelkast staan voor je begint.

Voor extra feestelijkheid doe je weer wat suiker in een kommetje en haal je daar de rand van het champagneglas doorheen. Klop het sorbetijs luchtig en doe deze in het glas. Schenk er de sprite of J&J-champagne bij. Let op! Overdrijf niet met de frisdrank, dit kan de cocktail nogal saai van smaak maken. Voeg tenslotte wat limoensap, limoenrasp en één theelepel fijngehakte munt toe. Met deze cocktail maak je veel mensen blij, sterker nog, iederéén aan tafel! Salute.