Salsa verde is een groene saus die oorspronkelijk uit Italië komt, maar ook veel voorkomt in de Mexicaanse keuken. Het woord 'salsa verde' betekent letterlijk 'groene saus' en de basis van de saus is meestal peterselie, olijfolie, azijn, kappertjes, ansjovis en knoflook.
De saus wordt vaak gebruikt als dipsaus voor groenten of als topping voor gegrilde vis, vlees of groenten. Het kan ook worden gebruikt als marinade of als dressing voor salades.
Er zijn veel variaties op salsa verde, afhankelijk van de regio en persoonlijke smaakvoorkeuren. Zo kunnen er bijvoorbeeld andere kruiden zoals basilicum, tijm of oregano aan worden toegevoegd, of kan er limoensap of chilipeper aan worden toegevoegd voor een extra pittige smaak.
In dit recept geef ik je een basis versie. Onderaan het recept vind je variaties voor andere salsa verde's.
Ideaal dus voor bij deze BBQ spiesjes.
Wist je dit over salsa verde?
- In sommige regio's van Mexico salsa verde wordt gebruikt als dip voor gefrituurde sprinkhanen, bekend als chapulines?
- Salsa verde niet alleen lekker is, maar ook gezond kan zijn omdat het wordt gemaakt met verse kruiden en groenten.
- Salsa verde heel pittig kan zijn, afhankelijk van de hoeveelheid pepers die worden gebruikt. Het is dus verstandig om eerst voorzichtig te proeven voordat je te veel gebruikt. Ook belangrijk: de smaak en pittigheid worden sterker naarmate de saus langer staat.
- Naast de Mexicaanse en Italiaanse keuken wordt salsa verde ook gebruikt in de Argentijnse, Colombiaanse en Peruaanse keuken.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten