Salsa verde is een groene saus die oorspronkelijk uit Italië komt, maar ook veel voorkomt in de Mexicaanse keuken. Het woord 'salsa verde' betekent letterlijk 'groene saus' en de basis van de saus is meestal peterselie, olijfolie, azijn, kappertjes, ansjovis en knoflook.

De saus wordt vaak gebruikt als dipsaus voor groenten of als topping voor gegrilde vis, vlees of groenten. Het kan ook worden gebruikt als marinade of als dressing voor salades.

Er zijn veel variaties op salsa verde, afhankelijk van de regio en persoonlijke smaakvoorkeuren. Zo kunnen er bijvoorbeeld andere kruiden zoals basilicum, tijm of oregano aan worden toegevoegd, of kan er limoensap of chilipeper aan worden toegevoegd voor een extra pittige smaak.

In dit recept geef ik je een basis versie. Onderaan het recept vind je variaties voor andere salsa verde's.

Ideaal dus voor bij deze BBQ spiesjes.

Salsa verde | de basis

Salsa verde | de basis

Recipe by Vale Berral García
0 from 0 votes

Salsa verde is superlekker bij zowel vlees vis als groente. Al passen bepaalde kruiden beter bij het ene dan bij het andere. Dit is een basisrecept dat overal lekker bij is en waarop je kunt variëren.

Bakje voldoende voor

4

personen
Bereidingstijd

15

minutes

Ingrediënten Salsa Verde

  • 1 bosje 1 peterselie, fijngehakt

  • 1 bosje 1 koriander, fijngehakt

  • 100 ml 100 olijfolie

  • 2 el 2 rode wijnazijn

  • 2 el 2 kappertjes, fijngehakt

  • 2 teentjes 2 knoflook, geperst

  • 1/2 1/2 rode peper, fijngehakt en zonder zaadjes

  • 2 tl 2 gedroogde oregano

  • 2 2 ansjovisfilets, fijngehakt (optioneel)

Bereiding Salsa Verde

  • Salsa Verde maak je lekker makkelijk in de keukenmachine. Hak alles in hapklare stukken en doe alles, op de vloeistoffen na, in een keukenmachine.
  • Hak alles goed fijn en voeg dan, terwijl de keukenmachine draait, de olie en azijn toe.
  • Proef goed of je salsa verde nog iets nodig heeft. Gebruik direct of dek af en bewaar in de koelkast.

Tips

  • Lekker bij vlees van de barbecue; maak je basis salsa verde en voeg er dit aan toe: 1 tl geroosterde komijnzaadjes - 1 el bruine suiker - 2 tl gerookte paprikapoeder - 1/2 gesnipperde rode ui. Speel met de balans zoet/zout en doe er indien nodig meer zout bij.
  • Staat er kip op het menu? Voeg dan het volgende aan je basis salsa verde toe: 1/2 bosje gehakte dragon - 2 tl korianderpoeder - 1/2 gesnipperde rode ui - 2 stengels bosui in ringetjes - 2 tl kerriepoeder - 1 el honing
  • Eet je vis? Maak de basis salsa verde dan af met: 1 tl selderijzout - vervang de azijn door limoensap - 5 blaadje gesnipperde munt - 1 el sojasaus
  • Wat heerlijk is in sauzen en pesto is daslook. De bladeren van dit plantje smaken naar een heerlijke combinatie van ui en knoflook en is helemaal perfect om te gebruiken in je salsa verde. Daslook bloeit van maart tot en met mei. Hoe jonger de blaadjes hoe lekkerder. Snijd de blaadjes af en trek niet het hele plantje uit de grond want volgend jaar groeit en bloeit ´ie weer. En heel belangrijk: kijk goed of de witte bloemetjes echt die van daslook zijn en niet de giftige lelietje van dale! De blaadjes zijn bijna identiek, alleen zit er bij daslook een duidelijke knoflookgeur aan.

Wist je dit over salsa verde?

  • In sommige regio's van Mexico salsa verde wordt gebruikt als dip voor gefrituurde sprinkhanen, bekend als chapulines?
  • Salsa verde niet alleen lekker is, maar ook gezond kan zijn omdat het wordt gemaakt met verse kruiden en groenten.
  • Salsa verde heel pittig kan zijn, afhankelijk van de hoeveelheid pepers die worden gebruikt. Het is dus verstandig om eerst voorzichtig te proeven voordat je te veel gebruikt. Ook belangrijk: de smaak en pittigheid worden sterker naarmate de saus langer staat.
  • Naast de Mexicaanse en Italiaanse keuken wordt salsa verde ook gebruikt in de Argentijnse, Colombiaanse en Peruaanse keuken.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten