Polenta! Niet bij iedereen bekend, niet heel gezond. Maar man, dit is comfort food van de bovenste plank.

Polenta wordt gemaakt van maïsgriesmeel en komt oorspronkelijk uit Noord Italië. Heeft heeft een mooie gele kleur en wordt gekookt gegeten als een soort aardappelpuree.

Maar wanneer je het laat afkoelen en opstijven dan dikt het in en wordt 'ie stevig. Je kunt het dan in stukken of punten snijden. Gebakken polenta is ook fantastisch. .

Polenta

0 from 0 votes
Course: Hoofdgerecht, BijgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Aan polenta zelf zit weinig smaak. Je moet het dan ook echt flink op smaak brengen.

Gebruik kippenbouillon en melk om de polenta in te koken. Breng daarna op smaak met kaas, boter, zout, peper en veel kruiden. De combinatie van bijvoorbeeld rozemarijn en citroen zest is heerlijk.

Check even op de verpakking of je instant of onbewerkte polenta hebt. De kooktijd verschilt namelijk. Gebruik de pan met de dikste bodem die je hebt want polenta bakt aan. Gietijzer is perfect.

En pas op voor spetters. Kokende polenta is genadeloos. Het borrelt en spettert als hete lava en veroorzaakt hele gemene brandwonden.

Ingrediënten

  • 200 gr maïsgriesmeel

  • 1/2 l melk

  • 1/2 l kippen of groente bouillon

  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt

  • 50 gr roomboter

  • zout en peper

  • verse kruiden naar smaak

Bereiding

  • Breng de melk en bouillon net aan de kook. Zet het vuur laag en voeg al roerend en langzaam het maïsgriesmeel erbij. Blijf roeren tot de polenta indikt.
  • Op een gegeven moment krijg je een soort 'lava'. Dan gaat de polenta een beetje borrelen of bubbelen. Kijk uit want het is heet en niet fijn als je zo'n blobje polenta op je krijgt.
  • Haal na de aangegeven kooktijd de pan van het vuur en breng de polenta op smaak.
    Roer de Parmezaan, kruiden, zout, peper en boter erdoor.
  • Proef voorzichtig! Heet! Is de polenta goed op smaak? Meer kaas is altijd een goed idee 😉
    Serveer direct.
  • Of laat de polenta opstijven en maak gebakken polenta.

Tips

  • Bak ui, knoflook en champignons in een andere pan en doe dit door de polenta.
  • Eet je vegan, dan kun je de melk, boter en kaas vervangen. Gebruik plantaardige melk en lekker veel kruiden en een eetlepel mosterd.
  • Je kunt veel doen met polenta, probeer dit toprecept van Ottolenghi eens!
  • Polenta is heerlijk als bijgerecht bij stoofgerechten zoals stoofvlees of geroosterde paprika.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten