​Ricotta is een fris​ en smeuïg Italiaans ingrediënt dat is gemaakt van wei. Wei is een vloeibaar product dat overblijft na het maken van kaas. De smaak van ricotta is mild en neigt van lichtzoet naar zachtzuur en heeft een licht-korrelige structuur. Ricotta is geschikt als ingrediënt voor hartige voor- of hoofdgerechten ​en voor zoete desserts. ​

​​Ricotta past niet alleen in pastagerechten of als smeersel voor op een boterham, maar ook als dip bij rauwe groenten, of als toetje met bananenbrood. De mogelijkheden met deze kaas (die eigenlijk geen kaas is) zijn eindeloos! Je maakt ricotta met heel weinig ingrediënten zelf. Alles wat je nodig hebt is ongepasteuriseerde verse volle melk, citroensap en zout.

Ricotta

3 from 12 votes
Course: BijgerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: gemiddeld
Portie

300

gram
Bereidingstijd

45

minutes
Uitlektijd

3

hours 

Voordat de ricotta gemaakt kan worden, moet er eerst een kaas worden gemaakt. Dit komt doordat je de wei nodig hebt voor de ricotta en dat blijft over na het maken van de kaas. Door het zeven zal de wrongel (de dikke laag) in de kaasdoek blijven liggen en zal de wei (de vloeibare substantie) door de zeef heen lopen.

Van de wei maak je dus ricotta, dat ''opnieuw gekookt'' betekent. Dit is ook wat er gebeurt, want de wei kook je, dus eigenlijk voor een tweede keer. In wei zit een stof (albumine) dat tijdens het koken zal gaan schiften en dus uiteindelijk jouw ricotta wordt.

Ricotta smaakt heerlijk fris op de boterham en valt eindeloos te combineren. Het zal je misschien verbazen, maar het is ​niet ​moeilijk om zelf ricotta te maken en de benodigdheden zijn op één hand te tellen​.

Ingrediënten

 • 1,5 liter 1,5 verse volle koe- of schapenmelk (niet gepasteuriseerd)

 • 1 1 citroen, uitgeperst

 • 1 el 1 1el zout

 • 1 1 kaasdoek (of een 100% katoenen doek, die voldoende stevig is)

 • Zeef

Aan de slag

 • Hoe maak je de kaas?
 • Giet de volle melk in een grote pot en plaats op het vuur. Meng de melk met het citroensap en het zout tot de melk schift.
 • Laat de vloeistof zo’n 3 minuten zachtjes koken, zodat de wei (het heldere deel) zich goed scheidt van de wrongel (het witte deel).
 • Leg de kaasdoek over de zeef. Giet het ​geheel door de kaasdoek. Wring het witte deel in de kaasdoek zo goed mogelijk uit.
 • Laat de wei afkoelen.
 • Hoe maak je de ricotta?
 • Verwarm de wei in een pan tot de wei bovenop wit kleurt. Zorg ervoor dat het niet gaat koken en verwarm tot maximaal 95 °C. Voeg nogmaals wat zout toe voor de smaak.
 • Haal de wei van het vuur en laat dit nogmaals afkoelen.
 • In de wei zitten nu gestolde stukken (jouw ricotta). Pak nogmaals de kaasdoek en zeef er bij en schep heel voorzichtig de nieuwe wokkel(gestolde stukken) in de kaasdoek.
 • Het uitlekken van de ricotta duurt wat langer, dus neem hier ook de tijd voor. Als je de ricotta ongeveer 3 uur laat uitlekken, zit je wel goed.

Video van het kaasrecept

Hoe bewaar ik ricotta?

 • Verse ricotta bederft snel, en is na bereiding maar twee dagen houdbaar in de koelkast. Voorverpakte ricotta uit de supermarkt is na openen vier dagen houdbaar in de koelkast.  
 • Ricotta kan je ook invriezen!
 • De kaas die je gemaakt hebt om wei over te houden, kan je gebruiken als ''cottage cheese''

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Is ricotta een kaas of niet?

Ricotta is geen kaas, maar een bijproduct ervan. Anders dan bij kaas is het arm aan zout, vet en suiker. Maar wat ricotta écht gezond maakt, is dat het boordevol eiwitten, calcium en proteïnen zit. Onmisbare stoffen, die ons lichaam nodig heeft om spiermassa te kweken en botten sterk te houden.

Veel mensen denken dat ricotta in het rijtje hoort met mozzarella, mascarpone en andere romige kaassoorten. Dat klopt niet, want strikt genomen is ricotta geen kaas. De letterlijke vertaling van het Italiaanse woord “ricotta” is “dubbel gekookt”, en dat is geen toeval. 

Hoe ricotta ontstond, berust dan weer wél op toeval. Kaasmakers uit Italië wisten niet wat te doen met de overgebleven vloeistof die ontstond bij het bereiden van mozzarella. Bij wijze van experiment kookten de kaasmakers de vloeistof opnieuw tot een samengeklonterde substantie. Na het uitlekken bleek die bijzonder lekker: ricotta was geboren, een bijproduct van kaas.  

Onze recepten met ricotta

Help, ik heb geen ricotta in huis

Tegenwoordig kan je in elke supermarkt terecht voor voorverpakte kleine bakjes ricotta. Maar echt lekkere ricotta koop je vers bij de kaasboer, traiteur of bij een Italiaanse delicatessenwinkel. 

Is het al na sluitingstijd en heb je tijdens het lezen van dit artikel ineens erg veel zin gekregen om met ricotta aan de slag te gaan? Gebruik dan gerust kwark of cottage cheese: een vloeibaardere variant van ricotta, als het ware. Voor koude gerechten is mascarpone een goed alternatief voor ricotta. De smaak en het effect zullen niet hetzelfde zijn, maar het is zeker mogelijk.

Brood met ricotta

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten