Ricotta is een fris en smeuïg Italiaans ingrediënt dat is gemaakt van wei. Wei is een vloeibaar product dat overblijft na het maken van kaas. De smaak van ricotta is mild en neigt van lichtzoet naar zachtzuur en heeft een licht-korrelige structuur. Ricotta is geschikt als ingrediënt voor hartige voor- of hoofdgerechten en voor zoete desserts.
Ricotta past niet alleen in pastagerechten of als smeersel voor op een boterham, maar ook als dip bij rauwe groenten, of als toetje met bananenbrood. De mogelijkheden met deze kaas (die eigenlijk geen kaas is) zijn eindeloos! Je maakt ricotta met heel weinig ingrediënten zelf. Alles wat je nodig hebt is ongepasteuriseerde verse volle melk, citroensap en zout.
Is ricotta een kaas of niet?
Ricotta is geen kaas, maar een bijproduct ervan. Anders dan bij kaas is het arm aan zout, vet en suiker. Maar wat ricotta écht gezond maakt, is dat het boordevol eiwitten, calcium en proteïnen zit. Onmisbare stoffen, die ons lichaam nodig heeft om spiermassa te kweken en botten sterk te houden.
Veel mensen denken dat ricotta in het rijtje hoort met mozzarella, mascarpone en andere romige kaassoorten. Dat klopt niet, want strikt genomen is ricotta geen kaas. De letterlijke vertaling van het Italiaanse woord “ricotta” is “dubbel gekookt”, en dat is geen toeval.
Hoe ricotta ontstond, berust dan weer wél op toeval. Kaasmakers uit Italië wisten niet wat te doen met de overgebleven vloeistof die ontstond bij het bereiden van mozzarella. Bij wijze van experiment kookten de kaasmakers de vloeistof opnieuw tot een samengeklonterde substantie. Na het uitlekken bleek die bijzonder lekker: ricotta was geboren, een bijproduct van kaas.
Onze recepten met ricotta
- Recept | Rigantoni met broccoli en worst
- Recept | Cannelloni met met ricotta & spinazie
- Recept | Groentenpizza met courgette en citroenricotta
- Recept | Supersnelle salade met courgette en citrus
- Recept | Gevulde artisjokken met brocciu (of ricotta)
- Recept | Mafaldina, pasta met een feestelijk tintje
- Recept | Osmalieh, Arabisch dessert
Help, ik heb geen ricotta in huis
Tegenwoordig kan je in elke supermarkt terecht voor voorverpakte kleine bakjes ricotta. Maar echt lekkere ricotta koop je vers bij de kaasboer, traiteur of bij een Italiaanse delicatessenwinkel.
Is het al na sluitingstijd en heb je tijdens het lezen van dit artikel ineens erg veel zin gekregen om met ricotta aan de slag te gaan? Gebruik dan gerust kwark of cottage cheese: een vloeibaardere variant van ricotta, als het ware. Voor koude gerechten is mascarpone een goed alternatief voor ricotta. De smaak en het effect zullen niet hetzelfde zijn, maar het is zeker mogelijk.