Ricotta | alles wat je altijd al wilde weten

Wat is ricotta?

Ricotta is een fris​ en smeuïg Italiaans ingrediënt gemaakt van volle koeien-, buffel-, schapen- of geitenmelk. Het heeft een sneeuwwitte kleur en een lichtkorrelige structuur. De smaak van ricotta is mild en neigt van lichtzoet naar zachtzuur. Ricotta is geschikt als ingrediënt voor hartige voor- of hoofdgerechten, ​en voor zoete desserts. 

​Ricotta past niet alleen in pastagerechten of als smeersel voor op een boterham, maar ook als dip bij rauwe groenten, of als toetje met bananenbroodDe mogelijkheden met deze kaas (die eigenlijk geen kaas is) zijn eindeloos!

ricotta

Is ricotta een kaas of niet?

Veel mensen denken dat ricotta in het rijtje hoort met mozzarella, mascarpone en andere romige kaassoorten. Dat klopt niet, want strikt genomen is ricotta geen kaas. De letterlijke vertaling van het Italiaanse woord “ricotta” is “dubbel gekookt”, en dat is geen toeval. 

Hoe ricotta ontstond, berust dan weer wél op toeval. Kaasmakers uit Italië wisten niet wat te doen met de overgebleven vloeistof die ontstond bij het bereiden van mozzarella. Bij wijze van experiment kookten de kaasmakers de vloeistof opnieuw tot een samengeklonterde substantie. Na het uitlekken bleek die bijzonder lekker: ricotta was geboren, een bijproduct van kaas.  

Je maakt ricotta heel makkelijk zelf. Alles wat je nodig hebt is ongepasteuriseerde verse volle melk, citroensap en zout. Lees snel verder voor het recept om ricotta te maken.

Recepten met ricotta:

Is ricotta gezond of niet?

Ricotta is geen kaas, maar een bijproduct ervan. Anders dan bij kaas is het arm aan zout, vet en suiker. Maar wat ricotta écht gezond maakt, is dat het boordevol eiwitten, calcium en proteïnen zit. Onmisbare stoffen, die ons lichaam nodig heeft om spiermassa te kweken en botten sterk te houden.

Help, ik heb geen ricotta in huis

Tegenwoordig kan je in elke supermarkt terecht voor voorverpakte kleine bakjes ricotta. Maar echt lekkere ricotta koop je vers bij de kaasboer, traiteur of bij een Italiaanse delicatessenwinkel. 

Is het al na sluitingstijd en heb je tijdens het lezen van dit artikel ineens erg veel zin gekregen om met ricotta aan de slag te gaan? Gebruik dan gerust kwark of cottage cheese: een vloeibaardere variant van ricotta, als het ware. Voor koude gerechten is mascarpone een goed alternatief voor ricotta. De smaak en het effect zullen niet hetzelfde zijn, maar het is zeker mogelijk.

toast met ricotta

Zelf ricotta maken | recept van Yvette van Boven

Voor 300 gram ricotta
Ingrediënten
  • 1,5 liter verse volle koe- of schapenmelk (niet gepasteuriseerd)
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 el zout
  • 1 kaasdoek (of een 100% katoenen doek, die voldoende stevig is)
  • zeef

Aan de slag

​Ricotta smaakt heerlijk fris op de boterham en valt eindeloos te combineren.

Het zal je misschien verbazen, maar het is ​niet ​moeilijk om zelf ricotta te maken en de benodigdheden zijn op één hand te tellen​. Het zal je wel wat moeite kosten om ongepasteuriseerde melk ​te bemachtigen, want “rauwe melk” kan je niet kopen in de supermarkt. Hiervoor moet je naar een (melk)boer. Gelukkig zijn er in Nederland zo’n vijftigtal boerderijen waar je zelf rauwe (geiten)melk kan laten melken in je eigen meegebrachte flessen.

Stap 1. 

Giet de volle melk in een grote pot en plaats op het vuur. Meng de melk met het citroensap en het zout tot de melk schift. 

Stap 2. 

Laat de vloeistof zo’n 3 minuten zachtjes koken, zodat de wei (het heldere deel) zich goed scheidt van de wrongel (het witte deel). 

Stap 3.

Leg de kaasdoek over de zeef. Giet het ​geheel door de kaasdoek. Wring het witte deel in de kaasdoek zo goed mogelijk uit.  

Stap 4. 

Laat de ricotta afkoelen in de koelkast. Smakelijk!

Hoe bewaar ik ricotta?

Verse ricotta bederft snel, en is na bereiding maar twee dagen houdbaar in de koelkast. Voorverpakte ricotta uit de supermarkt is na openen vier dagen houdbaar in de koelkast.  

Summary
recipe image
Recipe Name
Ricotta
Published On
Total Time
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag