Dit recept laat je kennismaken met rauwe courgette. Rauwe courgette is heerlijk maar neem wel mooi stevige exemplaren, niet al te oude, die kunnen vrij bitter zijn. Je kunt de salade dus het best in het courgetteseizoen maken, van juni tot september. En heb je Siciliaanse bloedsinaasappels, Bergamot of andere soorten, go go go! Je kunt ook avocado, verse geitenkaas of ricotta toevoegen. Kortom, alles wat lekker, fris, licht en kleurig is.

Salade van rauwe courgette en citrusfruit

Ingrediënten – 4 personen

  • 4 courgettes – mooi stevig en biologisch
  • amandelen en pistachenoten, 2 kleine handenvol
  • 1 granaatappel
  • 3 sinaasappels
  • 1 grapefruit
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • olijfolie extra vergine
  • roze peper
  • handje munt
Salade-Courgette

Aan de slag!

Was de courgettes, snijd de steelaanzet eraf en snijd de courgettes in de lengte doormidden. Haal de kern met de enigszins bittere pitten eruit. Leg de helften op de platte kant en snijd ze schuin in plakjes van 0,5 cm dik. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rooster de amandelen enkele minuten in de oven, pas op dat ze niet aanbranden. Laat ze afkoelen.

Haal de pitten uit de granaatappel. Rasp de schil van 2 sinaasappels en de grapefruit en zet de geraspte schil even weg. Snijd de partjes los zoals in de video. Meng de partjes sinaasappel, de partjes grapefruit en de granaatappelpitten door de courgette.

De dressing 

Rasp de schil van de citroen en 1 sinaasappel en pers de vruchten. Meng het sap, de raspte schil, zout en peper en klop de olijfolie (drie delen olie op één deel sap) erdoor. Voeg de gekneusde roze peperkorrels toe.

Sprenkel de dressing over de courgettes. Hak de munt, de amandelen en de pistachenoten grof en strooi ze over de salade.

🥂Wijntip
Citrus is een ‘gamechanger’ – zoals wijnspijs goeroe en auteur van de WijnSpijs Bijbel, Victoria Moore zegt. Het is belangrijk om je wijn hierop aan te passen. Citroen eist namelijk direct de hoofdrol. In dit geval ga je daarom voor een net zo frisse witte wijn, een Sauvignon Blanc of deze sappige Verdejo

🍽 Dit recept komt uit het vrolijke kookboek Big Mamma.