Sauvignon Blanc – Smaak, Stijl en meer – Infographic

100 % Sauvignon Blanc : Alles Wat Je Moet Weten

sauvignon blanc

Sauvignon Blanc

Deze witte druif vindt net als zijn meeste broertjes en zusjes zijn oorsprong in Frankrijk. Sauvignon Blanc is een van de meest frisse druivensoorten en door zijn hoge zuurgraad en groene tonen (Bijvoorbeeld groene paprika, jalapeño, vers gemaaid gras en zelfs kiwi) niet ieders favoriet. De meer ervaren wijndrinker kan een SB over het algemeen beter waarderen dan de beginner.

Wereldburger

Sauvignon staat overal ter wereld aangeplant. Onder de grote jongens natuurlijk Frankrijk op de 1e plaats. Gevolgd door Italië, New Zealand, USA, Chili, Zuid Afrika, Australië en Spanje – uit Rueda komen prachtige Sauvignons.

Synoniemen

Deze druif kent vele schuilnamen. De bekendste zijn Bordeaux Bianco – Petit Sauvignon – Muskat Sylvaner en Fumé Blanc. Altijd een Sauvignon Blanc willen herkennen, zelfs met vermomming? Alle synoniemen vindt je op Wikipedia.

sauvignon blanc druif

Frankrijk

Loire

De twee belangrijkste gebieden voor Sauvignon in Frankrijk zijn de Loire en de Bordeaux. In de Loire zijn de SB’s fris. Denk aan limoen, mineralen en een hoge zuurgraad. Vaak zijn ze ook niet geblend met andere druiven – monocépage. Sancerre is de bekendste Loire Sauvignon.

  • Aroma’s : limoen –  anijs – brioche – rook – peer – appel – tijm

Bordeaux

In de Bordeaux wordt de Sauvignon Blanc gemengd met Semillon en Muscadelle. Ook Colombard en Ugni Blanc druiven mogen gebruikt worden in de blend.

Twee Stylen

Licht & Vol Fruit

Deze veel voorkomende stijl is de goedkopere van de twee. Deze wijn mag – of misschien wel moet – je jong drinken zodat je maximaal kunt genieten van de stuivende frisheid.

  • Aroma’s : grapefruit – limoen – gras – honing – kruisbessen
Vol, Stevig & Romig

Deze stijl – waar je zeker je portemonnee voor moet trekken – komt uit Pessac-Leognan. Meerderheid van het druivensap uit deze flessen, bestaat uit Semillon.

  • Aroma’s : lemoncurd – sinaasappelschil – kamille – gember – gebakken appel

limoen

New Zealand

Sauvignon Blanc Capitol Of The World.

Sauvignon Blanc uit New Zealand herken je onmiddelijk aan de passievruchten geur die je glas uit en je neus in stuift. Kiwi’s zijn dol op SB. Het is zelfs de meest aangeplante druivensoort!

Marlborough

Dit gebied is het grootste wijngebied in New Zealand en gaat serieuze concurrentie met Frankrijk aan. Sauvignon heeft er al jaren een pied-a-terre en dat wordt door fans over de hele wereld gewaardeerd. Andere regio’s als Nelson en Hawke’s Bay zijn zeker ook de moeite waard, maar iets minder bekend.

  • Aroma’s : roze grapefruit – passiefruit – citroenschil

 

 

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email