Mama Mia! Misschien ken je het filmpje van een vrouw die voor het oog van haar Italiaanse verloofde de spaghetti breekt en in de pan doet. “ NO! It’s illegal in Italy!!"

Er zijn weinig dingen die de Italianen meer serieus nemen dan eten. Doodzonde nummer een is natuurlijk ananas op een pizza. Maar, spaghetti breken voor je het gaat koken is een goede tweede. 

Maar, hoe erg is spaghetti breken? Is het alleen traditie of zit er meer achter? In deze gids lees je alles over pasta koken, de soorten pasta, hoeveel pasta je per persoon gebruikt en uiteraard een goed basisrecept!

Pasta koken | Basisrecept pasta koken

0 from 0 votes
Course: Hoofdgerecht, bijgerechtDifficulty: Makkelijk
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

25

minutes

Dit is een basisrecept voor alle gedroogde pastasoorten. Voor verse pasta, zie het recept en video hieronder!

Ingrediënten

  • 1 kopje pasta (in dit geval penne)

  • ruim voldoende water

  • flinke snuf zout

Bereiding

  • Doe voldoende water in de pan en breng aan de kookwater koken
  • Als het water kookt, voeg je een flinke snuf zout toe.Zout toevoegen
  • Voeg vervolgens de pasta toe en roer even door.Pasta toevoegen
  • Kook de pasta twee minuten minder lang dan op de verpakking staat. Blijf tussendoor roeren.
  • Voel en proef of de pasta goed 'al dente' is. Dit betekent dat de pasta nog niet helemaal zacht is, maar nog een beetje een bite. pasta proeven
  • Bewaar een kopje van het kookvocht voor in de saus.
  • Giet de pasta af en gooi deze vervolgens in de saus, samen met de het kopje kookvocht. Zo neemt de pasta de saus op en kan de pasta nog twee minuten doorgaren. Eet smakelijk!

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe kook je pasta | Alle tips op een rijtje

Nooit meer pasta die te kleverig is of nog niet iets te 'al dente' is. Met deze simpele, maar doeltreffende tips kook jij de perfecte pasta. 

Pasta moet zwemmen: zorg ervoor dat de pan waar je pasta in kookt groot genoeg is, zodat je ruim voldoende water kunt gebruiken. 

Kokend water: Laat het water eerst koken voordat je de pasta erbij doet. Zo zorg je ervoor dat de pasta evenredig kookt.

Roeren: Om te voorkomen dat de pasta gaat kleven aan elkaar of aan de bodem, roer een paar keer in de pan tijdens het koken.

Zout het water: Italianen koken hun pasta het liefst in water dat ‘zo zout is als de zee’. Enfin, een beetje minder mag ook. De voornaamste reden van het zout is het toevoegen van smaak, maar het zorgt er ook voor dat de pasta minder snel gaat kleven.

Geen deksel: Kook de pasta zonder deksel. Zo voorkom je een grote schuimende vulkaanuitbarsting op het fornuis. 

Bewaar het kookwater: Gooi nooit al je water waar de pasta in heeft gekookt weg. Dit is namelijk een ideale basis voor de saus. Het zetmeel van de pasta die in het water zit gaat er voor zorgen dat de saus mooi bindt. 

Hoe kook je pasta | Wel of geen olie in het kokende water?

Nope, nope en nog eens nope! Voeg geen olie toe aan het water. Ergens online is dit idee ontstaan dat olie in de pan ervoor zorgt dat de pasta niet kleeft en de pan niet overstroomt. Onzin!

Wat de olie wel doet is een laagje vormen om de pasta. Dit laagje zorgt ervoor dat de saus minder goed kleeft. En dat is zonde!

Hetzelfde gebeurt er als je pasta na het koken afspoelt onder de kraan. Zo spoel je het laagje zetmeel van de pasta en juist dat laagje zorgt ervoor dat de saus aan de pasta blijft kleven!

Hoe kook je pasta | Hoeveel pasta per persoon?

Voor pasta houd je ongeveer 100-120 gram per persoon aan. Mocht je dit (net als ik) moeilijk vinden om te meten zonder weegschaal, pak dan een kopje of glas en vul deze tot de rand met de pasta.

Het afmeten van spaghetti gaat anders. In de categorie 'onnodige keukenproducten' bestaan er zelfs spaghettiringen die de juist hoeveelheid per persoon afmeten. Handig misschien, maar net zo lief pak ik een theelepel en zet de spaghetti daar verticaal op. Een theelepel spaghetti is in dit geval voor een persoon.

Hoe kook je pasta | Hoe bewaar je pasta?

Gekookte pasta kun je het best bewaren in een afsluitbare plastic bak, zodat er geen zuurstof bij komt. Zo kun je de pasta ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren.

Lekker om de volgende dag een pastasalade van te maken! Bijvoorbeeld deze met gerookte kip, rucola en portobello!

Hoe kook je pasta | Het spaghetti breken, een uitleg:

Spaghetti breken kan dus echt niet! Maar, waarom eigenlijk niet? De smaak verandert er immers niet door, toch? De uitleg is tweeledig:

Afgezien van het feit dat het breken van spaghetti gelijk staat aan het breken van een culinaire traditie, is er nog een praktischere reden.

Spaghetti of lange pasta (dit geldt ook voor linguine en bijvoorbeeld pappardelle) wordt gegeten door je vork rond te draaien en zo de pasta met de saus in een mooie strengels om je vork te krijgen. Wanneer de slierten te kort zijn, kunnen deze niet goed om de vork blijven zitten!

Tada! Dit is de reden waarom je spaghetti nooit en te nimmer breekt.


Verse pasta maken - het pastadeeg

Er wordt vaak (onterecht) gedacht dat zelf pastadeeg maken een moeilijk en tijdrovend karwei is. Met dit simpele basisrecept voor pastadeeg ben je zo klaar! En ja, het uitrollen in de pastamachine is misschien wat meer werk, maar dat is het dubbel en dwars waard. Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 400 gram bloem (type 00)

  • 2 eieren

  • 4 eierdooiers

  • snuf zout

  • scheut olijfolie

Bereiding

  • Zeef de bloem en leg deze op je werkbank. Maak een kuiltje in het midden.
  • Breek de eieren en doe deze samen met de eierdooiers in het kuiltje.
  • Voeg het zout toe en de olijfolie
  • Roer nu langzaam de bloem door de eieren totdat je een minder vloeibaar geheel hebt.
  • Kneed het nu verder met je handen, ongeveer 5 minuten. Het doeg moet soepel en elastisch zijn. Als het te droog is, voeg dan een klein beetje water toe.
  • Maak een bal van het deeg en verpak deze in huishoudfolie. Laat het deeg nu een uur rusten voordat je er verder mee gaat in de pastamachine.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten