Semifreddo is een heerlijk Italiaanse dessert dat je makkelijk thuis maakt. Bovendien is het heel simpel aan te passen aan je eigen favoriete smaken, of aan die van het seizoen.

Als je een keertje iets anders wilt maken als nagerecht is dit iets voor jou. Semifreddo (Italiaans voor half koud) is een soort mousse-achtig-ijs. Zelf ijs maken, daar heb je toch zo'n ijsmachine voor nodig? Nou, niet op deze manier dus! Semifreddo is een romig geklopt eimengsel met smaak naar keuze dat wordt ingevroren.

Dit heerlijke semifreddo recept is met sinaasappel en donkere chocolade. Sterke espresso ernaast en je hebt la dolce vita!

Semifreddo met Sinaasappel & Donkere Chocolade

Semifreddo met Sinaasappel & Donkere Chocolade

0 from 0 votes

We gaan dus een soort ijs maken, dus heb je in ieder geval een vriezer nodig. Verder een doorsnee cake-blik en een (hand) klopper. Zorg voor goede verse eieren, aangezien ze niet worden verhit. En hoe luchtiger je de eieren klopt, des te zachter wordt jouw semifreddo.

Course: NagerechtCuisine: Italiaans
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

30

minutes
Koeling

3

hours 

Ingrediënten

  • 500 ml 500 slagroom

  • 4 4 biologische eieren

  • 200 gr 200 suiker

  • snufje snufje zout

  • sap en schil sap en schil van 1 sinaasappel

  • 150 gr 150 donkere chocolade, minimaal 60%

  • poedersuiker

Bereiding Semifreddo

  • Zorg voor drie aparte schone vetvrije kommen. Doe in een kom het eigeel van de 4 eieren. In de tweede kom doe je het eiwit van de gesplitste eieren (er mag geen eigeel bij zitten). En in de derde kom doe je alvast de slagroom.
  • Bekleed een cakeblik met plastic folie en laat een gedeelte over de zijkant hangen. Heb je geen folie, bekleed dan de bodem van het blik met bakpapier.
  • Klop de eidooiers met de suiker au bain marie. Dit doe je door de kom op een pan met zachtjes kokend water te plaatsen terwijl je klopt. De kom mag het water niet raken, het gaat om de hitte van de stoom. Klop de eidooiers en suiker minimaal 4 minuten tot luchtig. Zet even apart.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout tot piekerig. Voor alle duidelijkheid, niet au bain marie dus, gewoon op je aanrecht. Meng het sinaasappelsap erdoor.
  • Klop nu de slagroom. Klop 'm niet te stijf want dat wordt de structuur boterig. Iets stijver dan lobbig is prima.
  • Meng nu alles bij elkaar in de grootste kom. Doe dit met een pannenlikker of grote lepel. Meng de drie mengsels rustig door elkaar zodat het geheel luchtig blijft.
  • Rasp de hele sinaasappel maar kijk uit dat je alleen het oranje raspt, niet het witte. Hou wat achter om straks te garneren. Rasp de chocolade met de grove rasp en hou ook hiervan wat achter. Doe de rest van de sinaasappelschil en chocolade door het mengsel en meng rustig door. Bewaar de rasp en chocolade voor de garnering in de koelkast.
  • Doe het mengsel in het blik en bedek met het overhangende stuk folie. Leg het minimaal drie uur of een nacht in de vriezer.

    Haal uit de vriezer en stort de semifreddo in z'n geheel op een mooi bord. Of snijd er per persoon mooie plakken van. Garneer met wat sinaasappelzest en de achtergehouden chocolade en laat een paar minuten op temperatuur komen voordat je hem serveert.

    Eet smakelijk!

Tips bij het maken van semifreddo

  • Varieer met de vulling. Een veelgemaakte variant in Italië is met pistachenoten. Bosvruchten is ook erg lekker. Je kunt ook koekjes, noten, karamel of (gedroogd) fruit door de semifreddo roeren voordat je hem invriest.
  • Maak een 'boozy' semifreddo met bijvoorbeeld limoncello of Baileys. Succes gegarandeerd!
  • Eet je geen ei? Semifreddo kun je ook maken door het ei te vervangen door mascarpone en/of witte chocolade. Die stijven op in de vriezer waardoor je bijna hetzelfde effect krijgt.
mandarijnen chocola

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten