Net als de Fransen hebben ook de Italianen een geheel eigen broodcultuur. De ciabatta is daarvan het meest bekende voorbeeld voor ons. 

De losse, open textuur, de platte vorm en de unieke smaak van een ciabatta brood maken het toch weer heel anders dan zijn directe tegenhanger, de traditionele baguette. Wij hebben een recept voor een mooi, luchtig ciabatta brood voor je. 

Ciabatta

3 from 14 votes
Course: BijgerechtCuisine: Italiaans
Portie

1

Brood
Bereidingstijd

35

minutes
Wachttijd

120

mijn
Voobereiding

20

min

We kennen ciabatta als afbakbrood, maar wie echt wil ervaren hoe lekker dit brood is, moet het beslist een keer zelf maken. Dat lijkt misschien uitdagend, maar in de praktijk valt het nogal mee hoe lastig dat is. Met een goed recept bak je zo een vers ciabatta brood.

Het is heerlijk voor bij de lunch, belegd of onbelegd, maar ook perfect om te serveren bij een mediterrane maaltijd of bij een gevulde salade. Probeer het ook eens uit: alleen de geur van vers brood dat net uit de oven komt, maakt het al meer dan de moeite waard!

Ingrediënten

 • 430 gr 430 patentbloem (voor brood) + extra

 • 70 gr 70 volkoren tarwemeel

 • 1/4 tl 1/4 gist (gedroogd)

 • 1 1/2 tl 1 1/2 tl zout

 • 1 el 1 olijfolie

 • 500 ml 500 water

 • 2 el 2 maismeel (optioneel)

Bereiding

 • Voeg de patentbloem, volkorenmeel, gist en zout toe aan een kom. Giet het water in de kom en meng het geheel, met een spatel of met je handen, tot een vochtig plakkerig deeg. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
 • Schraap het deeg van de randen van de kom. Bedek de kom met plastic folie en laat het 18 minuten rusten op kamertemperatuur. Zorg dat het deeg niet te warm wordt. (De binnenkant van een uitstaande oven is een goede plek.)
 • Sla de lucht uit het deeg. Pak het deeg bij de rand en vouw het over zichzelf heen. Doe dit 3 keer.
 • Vet een bakplaat in met de olijfolie. Strooi eventueel het maismeel eroverheen.
 • Maak je aanrecht een klein beetje vochtig en rol er een stuk plastic folie overheen. (40 a 50 cm lang) Strooi wat bloem over de folie heen om te zorgen dat je deeg er niet aan blijft plakken. Schraap het deeg uit de kom op het folie en bestrooi het weer met bloem. Vorm het deeg voorzichtig tot een rechthoek van tussen de 30 en 40 cm lang.
 • Pak nu de plastic folie en kieper het deeg om op de ingevette bakplaat. Maak er, als het nodig is, weer een rechthoek van. Strooi nog wat extra bloem over het deeg en bedek het met een droge schone theedoek. Laat nu 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
 • Verwarm de oven voor op 220° C. Bak het deeg in de voorverwarmde oven tot het mooi goudbruin is. Dit duurt tussen de 35 en 45 minuten. Laat het brood iets afkoelen voordat je het snijdt.

  Geniet ervan! Het resultaat is een heerlijke zachte, luchtige ciabatta. Serveer het in stukken bij de maaltijd met wat olijfolie en zout, beleg het rijkelijk met pastrami voor een geweldige lunch, of verwerk het in een authentiek Italiaans recept.

Zo kneed je het deeg

Wat is een ciabatta?

 • Ciabatta is een typisch Italiaans brood, dat oorspronkelijk uit de streek Lombardije komt. Ciabatta betekent pantoffel of slof in het Italiaans. Het brood wordt zo genoemd vanwege de bijzondere vorm. Het onderscheidt zich vooral door de structuur: de buitenkant is hard en knapperig, terwijl het brood van binnen zacht en luchtig is.

  Die bijzondere textuur wordt verkregen door een heel ‘nat’ deeg te maken, waar relatief veel water in zit. Dat zet uit tijdens het bakken, waardoor de gluten – die goed ontwikkeld moeten worden door veel te kneden – maximaal oprekken en het brood luchtig wordt. De hoge vochtigheid is meteen ook de reden dat een ciabatta plat is, er vaak een beetje slordig uitziet: het deeg is te nat om met de hand te kneden, en dus ook om het te vormen. Daarom gebruik ik het liefst een keukenmachine!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten