Ciabatta: een recept voor Italiaans brood

Hoe bak je een mooi, luchtig ciabattabrood?

Net als de Fransen hebben ook de Italianen een geheel eigen broodcultuur. De ciabatta is daarvan het meest bekende voorbeeld voor ons.

De losse, open textuur, de platte vorm en de unieke smaak van een dat brood maken het toch weer heel anders dan zijn direct tegenhanger, de traditionele baguette.

ciabatta

We kennen ciabatta als afbakbrood, maar wie echt wil ervaren hoe lekker dit brood is, moet het beslist een keer zelf maken. Dat lijkt misschien uitdagend, maar in de praktijk valt het nogal mee hoe lastig dat is. Met een goed recept bak je zo een vers ciabattabrood. Dat is heerlijk voor bij de lunch, belegd of onbelegd, maar ook perfect om te serveren bij een mediterrane maaltijd of bij een gevulde salade. Probeer het ook eens uit: alleen de geur van vers brood dat net uit de oven komt, maakt het al meer dan de moeite waard!

Wat is een ciabatta?

Ciabatta is een typisch Italiaans brood, dat oorspronkelijk uit de streek Lombardije komt. Het onderscheidt zich vooral door de structuur: de buitenkant is hard en knapperig, terwijl het brood van binnen zacht en luchtig is.

Die bijzondere textuur wordt verkregen door een heel ‘nat’ deeg te maken, waar relatief veel water in zit. Dat zet uit tijdens het bakken, waardoor de gluten – die goed ontwikkeld moeten worden door veel te kneden – maximaal oprekken en het brood luchtig wordt. De hoge vochtigheid is meteen ook de reden dat een ciabatta plat is, er vaak een beetje slordig uitziet: het deeg is te nat om met de hand te kneden, en dus ook om het te vormen. Je hebt dus een keukenmachine nodig voor dit recept!

ciabattabroden

Lekker brood maken kost tijd. Dat geldt zeker voor ciabatta: dat kost flink wat tijd en voorbereiding. Zo moet je een ‘Biga’ (voordeeg) maken: daarmee zorg je voor extra smaak en extra textuur in het brood. Maar met een beetje geduld is het maken van een heerlijk ciabattabrood verder verrassend eenvoudig. Met het onderstaande recept kan het nauwelijks mislukken.

Ciabatta: een authentiek recept

Het maken van een ciabatta vereist wat planning. Het recept bestaat namelijk uit twee delen: het maken van het voordeeg, en het maken van het uiteindelijke brood. Je kunt dus al een dag van tevoren beginnen!

Voor vier mooie ciabattabroden heb je het volgende nodig.

Voor de Biga, het voordeeg:

 • 250 gram patentbloem (voor brood);
 • 2 gram gist (gedroogd);
 • 250 ml water.

En voor het deeg:

 • 250 gram patentbloem (voor brood);
 • 8 gram zout (ongeveer 2 theelepels);
 • 4 gram gist (gedroogd);
 • 125 water
 • 25 ml olijfolie.
ciabatta

Het maken van het voordeeg

Begin met het maken van het voordeeg:

 1. Zeef de bloem in een ruime kom, voeg de gist toe en meng het water rustig bij, terwijl je het met een garde goed door elkaar klopt.
 2. Bedek de kom met plasticfolie en laat het minstens 6 uur rusten – op kamertemperatuur. Je kunt het ook een dag in de koelkast zetten.

Als het goed is gaat de Biga te bubbelen, en kun je de fermentatie ruiken. Dat is goed! Dit geeft smaak aan het brood.

Het maken van de ciabatta

Met het voordeeg kun je het deeg voor het ciabatta brood maken:

 1. Schenk het voordeeg in de kom van een staande keukenmachine. Voeg er de droge ingrediënten voor het brood bij. Begin met de bloem; meng het even, en voeg dan de gist en het zout toe.
 2. Giet nu langzaam het water (125 ml) bij het deeg, en voeg ook de olijfolie toe. Klop alles samen tot een deeg, in ongeveer 8 minuten. Zet de keukenmachine niet op een te hoge stand.
 3. Het deeg moet nu rijzen. Dek het af met plasticfolie en laat het 45 minuten staan.
 4. Vouw het deeg met een deegschraper over zichzelf heen en laat het nogmaals 45 minuten rijzen. Herhaal deze stap daarna nogmaals, zodat het deeg in totaal 2,5 uur kan rijzen.
 5. Het brood kan nu gevormd worden. Bestrooi het aanrecht licht met bloem, en strooi ook wat bloem op het plakkerige deeg. Pak het bij de punten op, en vorm het ongeveer tot een vierkant. Probeer zoveel mogelijk lucht in het deeg te houden!
 6. Verdeel het deeg met een deegschraper in de lengte in vier gelijke, verticale stukken.
 7. Leg de vier broden op twee met bakpapier bedekte bakplaten.
 8. Laat de broden nog 30 minuten liggen, terwijl je de oven voorverwarmt op 230 graden Celsius.
 9. Leg de broden in de oven, en bak ze 5 minuten op 230 graden Celsius, en daarna nog 15 à 20 minuten op 180 graden Celsius.
 10. Haal de broden uit de oven en laat ze (bijna helemaal) afkoelen.

Het resultaat is een heerlijke zachte, luchtige ciabatta. Serveer ze bij de maaltijd met wat olijfolie en zout, beleg ze rijkelijk met pastrami voor een geweldige lunch, of verwerk ze in een authentiek Italiaans recept.


Wil je toch even zien hoe je precies het deeg moet kneden en behandelen? Bekijk dan het filmpje hieronder. Dit is een goed voorbeeld van hoe het wel moet!

Bedankt voor het lezen! Wij hopen dat je nu genoeg informatie hebt om zelf een ciabatta expert te worden.


Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email