Ook zo dol op risotto? Dit citroenrisotto recept is een een frisse en spannende variatie die, net als de lente, als geroepen komt. Het is helemaal in het kader van vegetarisch eten, maar ik kan mij zo voorstellen dat een stukje gebakken vis ook niet verkeerd zou staan.

Romige citroenrisotto met zelfgemaakte citroenolie

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes


Citroenen maken de citroenolie. De geur van een boomgaard vol rijpe citroenen… Wat is die toch heerlijk! Vers geplukt, met de blaadjes er nog aan, ruiken citroenen het sterkst. De lekkerste citroenen komen uit de tuinen aan de Amalfikust. Ze zijn perfect voor het maken van een flesje van deze geurige citroenolijfolie. De olie smaakt heerlijk bij gebraden kippendijtjes, maar ook bij deze romige citroenrisotto!

Ingrediënten

  • Citroenolie
  • 1 1 citroen

  • 250 ml 250 extra vierge olijfolie

  • Citroenrisotto
  • 2 teentjes 2 knoflook

  • 1 1 venkelknol

  • 1 1 sjalotje

  • Scheutje milde olijfolie

  • 500 gram 500 arboriorijst

  • 1,5 blokje 1,5 groenten of kippenbouillon

  • 300 ml 300 witte wijn

  • 1 1 zakje verse dille

  • 2 2 citroenen

  • 200 gram 200 Parmezaanse kaas

  • 200 gram 200 mascarpone

  • Grofgemalen peper

  • Grofgemalen zeezout

  • Citroenolie

Bereiding

  • De citroenolie
  • Snijd met een scherp mesje voorzichtig het gele gedeelte van de schil van de citroen. Gebruik je een bespoten citroen? Was en boen de schil dan eerst heel goed schoon.
  • Doe de citroenschil in een fles en schenk de extra vierge olijfolie erbij.
  • Doe een kurk op de fles en laat de olie op een donkere plek een week lang intrekken.
  • De citroenrisotto
  • Snijd de knoflook, de venkel en het sjalotje heel fijn en fruit de groenten 2 minuten in de olijfolie. Voeg de rijst toe en bak hem 2 minuten mee. 
  • Schep een pollepel bouillon bij de rijst en roer alles goed door. Als al het vocht bijna is opgenomen, voeg je weer een pollepel bouillon toe. Herhaal dit tot alle bouillon gebruikt is
  • Doe hetzelfde met de wijn. Na ongeveer 25 minuten is de risotto gaar.
  • Snijd de dille fijn en roer deze door de risotto. Rasp de schil van 1 citroen. Rasp alleen het gele deel; het witte deel kan de risotto een bittere smaak geven. Rasp de Parmezaanse kaas en roer deze samen met de citroenrasp en de mascarpone door de risotto. Breng de risotto op smaak met peper en zeezout.
  • Snijd de overgebleven citroen in partjes. Serveer de risotto op een grote schaal en garneer hem met de citroenpartjes en wat extra verse dille. Besprenkel de risotto met de citroenolijfolie.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Aan Tafel van Floor van Dinteren

Dit recept komt uit Aan Tafel Met Floorabella, waarin Floor haar lekkerste recepten heeft gebundeld. In het boek zijn verschillende recepten te vinden geïnspireerd op Floor’s reizen door Frankrijk en haar oude kookboeken. De verschillende recepten zijn gepresenteerd in hoofdstukken onderverdeeld op seizoen en thema. Van Buiten, Bos, Moestuin en Herfst, alles ziet er even lekker uit. Een fijn boek. Een feest om uit te koken.

Naast recepten geeft Floor ook tips en adviezen voor bijpassende muziek, wijn, thee en tips voor tafelsetting.

Kookboek aan tafel met floorabella

Aan Tafel met Floorabella

  • Auteur | Floor van Dinteren
  • Uitgever | Imagebooks Factory bv
  • Omvang | 224 pagina’s
  • ISBN | 9789463331456
  • Prijs | € 49,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten