Luister naar Jaimie en Nigella

De Jaimie’s en Nigella’s zeggen het zo vaak tegen ons. Koop biologische citroenen. Soms doen we het braaf. Heel vaak eigenlijk niet. Lui. Dat zijn we. Toch zouden we moeten luisteren. Want biologische citroenen zijn veel lekkerder en ook veel beter voor jou en de mensen aan wie je je gerechten voorschotelt.

Citroenschil. Een ideaal product om makkelijk en effectief al je zoete en hartig gerechten te verfrissen en op te peppen. Sauzen, salades, groenten, het is een eindeloze lijst.

[TIP] Kijk eens op Foodpairing wat je er allemaal mee kunt!

Citroen

Keuringsdienst van Waarde test citroenen

Citroenschillen (ook sinaasappel, limoen en aanverwanten) worden door de voedingsindustrie behandeld. Punt. De helden van de ‘Keuringsdienst van Waarde’ hebben al vaker misstanden van ons eten aan de kaak gesteld, maar de aflevering over citroenschillen moet je eigenlijk even zien. Een eye-opener voor iedereen die ook maar een beetje met eten bezig is. En wie is dat niet?

Chemische schil

Volgens deze programmamakers wordt er gewaxt met een chemisch product dat in onverdunde vorm irriterend is voor huid, ogen en keel, gevaarlijk kan zijn bij inname, en misselijkheid, diarree en overgeven kan veroorzaken. Bon.

Deze schellak is een wasachtige hars die ontstaat als afscheidingsproduct van gomlakluizen uit India. Deze worden ook gebruikt om rode verfstof mee te maken. Bon.

Maar waarom?

En waarom eigenlijk? Twee redenen: De schil gaat ervan glanzen (en dus kopen wij ze sneller, kleine eksters die we zijn) en de citroenen zijn beter beschermd tijdens transport. Vrij duidelijk.

Wat even vergeten wordt, is dat door dit waxlaagje deze gele rakkers niet kunnen ‘ademen’ en er minder aroma vrijkomt. En dat is natuurlijk waarvoor je in eerste instantie aan de slag ging met je rasp. Microplane verkoopt trouwens een hele fijne.

Citroen zeste

Koop dus biologische citroenen!

Dat je deze toxische hars niet in je eten en helemaal niet in je lijf wil hebben is vrij duidelijk. Dus wat kun je doen? De beste oplossing (zoals Jaimie en Nigella je al hardnekkig probeerden duidelijk te maken) is biologische citroenen te kopen.

Blijf je vasthouden aan je ‘gewone’ citrusfruit dan moet je een half uur weken in een mengsel van azijn en water en daarna al je frustratie botvieren met een groentenborsteltje. Niet stiekem de afwasborstel gebruiken!