Ben jij ook dol op Italiaanse gerechten? Dan moet je deze heerlijke spaghetti met gehaktballen in Italiaanse tomatensaus zeker eens proberen!

Dit familie recept van mijn zus is een absolute favoriet bij ons thuis. Het geheime ingrediënt? Kalfsgehakt! Hierdoor zijn de gehaktballen extra sappig en vol van smaak.

De tomatensaus is op smaak gebracht met typisch Italiaanse kruiden en specerijen, waardoor je met elke hap even wegdroomt naar het zonnige Italië. Dit gerecht is perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie en staat binnen no-time op tafel. Lees snel verder voor het volledige recept!

Of maak gewoon Hollandse gehaktballen met dit recept.

Spaghetti met gehaktballetjes in Italiaanse tomatensaus

4 from 2 votes
Recipe by Laura Lemmers Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

45

minutes

Als je liever geen kalfsgehakt gebruikt, dan kun je dit gerecht ook prima maken met half om half gehakt of kip of kalkoen. Het resultaat is een klein beetje anders, maar nog steeds erg lekker.

Gebruik wel het liefst vers gehakt, dat geeft de gehaktballen de beste smaak en textuur. Probeer het gerust uit en ontdek wat jouw favoriete versie is van deze spaghetti met gehaktballetjes.

Hier staan trouwens nog meer recepten met gehakt, zoals tomatensoep met gehaktballen.

Ingrediënten

  • Voor de gehaktballen
  • 1 1 kilo kalfsgehakt

  • 1 1 ei

  • 40 gram 40 panko, of broodkruim

  • 5 5 takjes peterselie fijngesneden

  • 1 1 sjalotje fijngesnipperd

  • 3 3 tenen gepofte knoflook, gesnipperd

  • 100 gram 100 geraspte Parmezaan

  • 1/2 1/2 rode chilipeper

  • zest van een halve (biologische) citroen

  • 1 1 eetlepel mosterd

  • 4 gram 4 zwarte peper uit de molen

  • 8 gram 8 zout

  • 30 gram 30 ketchup

  • 1 1 stengel bleekselderij, heel fijngesneden

  • 100 gram 100 boter

  • Voor de spaghetti
  • 500 gram 500 spaghetti van goede kwaliteit (De Cecco en Barilla verkopen lekkere!)

  • 2 2 blik Pomodoro’s tomaten

  • 2 2 handjes rucola

  • 2 2 handjes basilicum

  • 100 gram 100 geraspte Parmezaan

  • paar druppels mooie olijfolie

spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus maak je zo

  • Meng de ingrediënten voor de gehaktballetjes tot een egale massa. Wanneer de ballen te nat zijn kun je er wat meer Panko aan toevoegen. Maak evt een mini gehaktbal om te proeven of je tevreden over de smaken.
  • Verdeel je gehakt in twaalf gelijke porties en maak er mooie ronde ballen van. Zet je een goeie en vrij ruime braadpan (zoiets als dit) op middelhoog vuur (de saus gaat hier straks ook nog bij). Smelt hierin de helft van de boter op medium tot hoog vuur. Plaats de ballen voorzichtig in de hete boter en bak in een paar minuten rondom bruin. Het rondom braden gaat het makkelijkst met twee lepels.
  • Voeg de twee blikken tomaten toe aan de kalfs gehaktballen en hou het vuur laag. En kook zo 20 minuten op zeer laag vuur.

    Zet ondertussen een pan met ruim water op voor de pasta, voeg zout toe en breng aan de kook. Kook de pasta al dente, minus twee minuten kooktijd. Bewaar wat kookvocht. Meng de pasta door de tomatensaus en voeg een eetlepel kookvocht toe. Laat nog 2 minuut verder garen in de saus. Roer voorzichtig.gehaktballetjes spaghetti
  • Snijd of scheur de rucola en basilicum in stukjes. Verdeel de pasta en saus over 6 (verwarmde) borden en werk af met de Parmezaan en de groene kruiden. Druppel er wat mooie olijfolie over en geef elk bord een slinger verse zwarte peper. Eet smakelijk!

Tips

  • Net als bij het maken van gewone gehaktballen is het wijs om direct na het mengen van de ingrediënten voor het gehakt, een test gehaktballetje te maken en te bakken om te kijken of je gehakt goed op smaak is.
  • Droge gehaktballen voorkom je door het gehakt niet te lang te bakken. Een kernthermometer zorgt ervoor dat je precies weet wanneer je gehaktballen gaar zijn. 72 graden is perfect. Zet het vuur daarna uit.
  • Je kunt deze saus met gehaktballen ook garen en maken in de oven of in je slowcooker.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten