De eenvoudige aardappel:  het is wonderlijk hoeveel kanten je ermee op kunt in de keuken. Koken, bakken, frituren: een aardappel leent zich overal voor.

De laatste tijd is ook de gepofte aardappel steeds populairder. En dat is niet verwonderlijk: een goede gepofte aardappel is een smaakbeleving die je niet snel vergeet.

Gepofte aardappel

4 from 4 votes
Course: Hoofdgerecht, BijgerechtCuisine: Hollands
Portie

1

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Een gepofte aardappel maken is heerlijk als bijgerecht, lekker bij een goed stuk vlees of met een salade ernaast. Maar hij kan ook prima op zichzelf staan als maaltijd. Je kunt een flinke gepofte aardappel vullen met allerlei ingrediënten. 

Heb je nog nooit zelf gepofte aardappel gemaakt? Dan moet je dat beslist een keer proberen. Dit klassieke gepofte recept kan bijna niet eenvoudiger, en is vooral heerlijk op een koude winterdag. Binnen de kortste keren zet je een compleet en heerlijk voedzaam gerecht op tafel. 

Ingrediënten

  • 1 1 grote, kruimige aardappel per persoon (bijvoorbeeld Bintje)

  • 20 gram 20 grof zeezout

  • 1 1 klont boter, of een eetlepel zure room

  • 1 1 handje verse bieslook

  • Geraspte kaas, naar smaak

  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Verhit de oven voor op 200°C, of 180°C hetelucht. Was de aardappels goed (liefst met een borstel) en prik er een aantal gaatjes in met een vork. Zo voorkom je dat de aardappel uit z’n velletje barst! Laat de aardappels een beetje uitlekken.
  • Strooi 20 gram zout in een ruime kom. Rol de aardappels door de kom, zodat ze overal goed met zout bedekt zijn.
  • Leg de aardappelen op een bakplaat in het midden van de oven – het liefst zonder bakpapier. Zo krijgen ze ook aan de onderkant een lekkere korst. Laat ze ongeveer een uur garen.
  • Controleer of de aardappels gaar zijn door er even met je vingers in te drukken. De aardappel is gaar als je de korst een beetje in kunt drukken. De korst van de aardappel moet hard en knapperig aanvoelen. Zijn ze nog niet klaar? Laat ze nog 10 minuten in de oven en controleer dan opnieuw. Laat ze niet te lang in de oven, daar worden ze droog van!
  • Zijn je aardappels klaar? Haal ze dan uit de oven, en leg ze op een bord. De aardappels stomen nu nog wat na – direct uit de oven zijn ze erg heet. Laat ze dus een tijdje afkoelen voor je ze opdient.
  • Zit iedereen aan tafel? Geef de aardappels een flinke tik met een lepel, zodat ze openbarsten; gooi er een klont boter of zure room in, voeg een handje geraspte kaas toe, en maak het geheel af met wat bieslook en zout en peper naar smaak.

Tips

  • Je kan gepofte aardappel ook maken op de bbq. Bereid hem hetzelfde als bovenstaand recept, maar laat het 20-30 minuten op de bbq poffen met het deksel dicht. 
  • Gevulde gepofte aardappel is ook heerlijk. Vul hem bijvoorbeeld  met crème fraîche, tomatenblokjes, lente-ui en breng op smaak met peper en zout. Heerlijk! 
  • Maak ook eens gepofte zoete aardappel. Het recept is hetzelfde, alleen in plaats van een normale aardappel gebruik je een zoete. Dat is weer een hele andere smaakbeleving! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Welke aardappel gebruik je om gepofte aardappel te maken?

Gepofte aardappel

Aardappels zijn er in allerlei soorten en maten. Welke aardappel kun je het beste gebruiken voor dit recept? Voor het poffen is de beste soort aardappel een grote, ietwat kruimige aardappel. Geschikte aardappels om te poffen zijn: 

  • Het bintje
  • Santé
  • Maritiema
  • Frieslander

Het beste advies is misschien wel om naar een groenteboer te gaan en hem te vragen om advies. Hij kan je precies vertellen welke aardappels er op de markt zijn, en welke daarvan geschikt zijn om te gebruiken. Smakelijk!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten