Gepofte Aardappel | Een klassiek recept

WijnSpijs
WijnSpijs

De eenvoudige aardappel blijft intrigeren. Het is wonderlijk hoeveel kanten je ermee op kunt in de keuken. Koken, bakken, frituren: een aardappel leent zich overal voor.

De laatste tijd is ook de gepofte aardappel steeds populairder. En dat is niet verwonderlijk: een goede gepofte aardappel is een smaakbeleving die je niet snel vergeet.

Een gepofte aardappel is heerlijk als bijgerecht. Lekker bij een goed stuk vlees of een salade. Maar een gepofte aardappel kan ook prima op zichzelf staan als maaltijd. Je kunt een flinke gepofte aardappel vullen met allerlei ingrediënten. Dit artikel leert je zowel een klassiek gepofte aardappel maken als een gevulde variant.

Gepofte aardappel met kaas

Recept | Klassiek gepofte aardappel

Bijgerecht | 1 persoon
Ingrediënten
  • 1 grote, kruimige aardappel per persoon (bijvoorbeeld Bintje)
  • 20 gram grof zeezout
  • Een klont boter, of een eetlepel zure room
  • Een handje verse bieslook
  • Geraspte kaas, naar smaak
  • Zout en peper naar smaak

Aan de slag!

Heb je nog nooit zelf gepofte aardappel gemaakt? Dan moet je dat beslist een keer proberen.

Dit klassieke recept kan bijna niet eenvoudiger, en is vooral heerlijk op een koude winterdag. Binnen de kortste keren zet je een compleet en heerlijk voedzaam gerecht op tafel. 

Stap 1

Verhit de oven voor op 200° Celsius, of 180° hetelucht. Was de aardappels goed (liefst met een borstel) en prik er een aantal gaatjes in met een vork. Zo voorkom je dat de aardappel uit z’n velletje barst! Laat de aardappels een beetje uitlekken.

Stap 2

Strooi 20 gram zout in een ruime kom. Rol de aardappels door de kom, zodat ze overal goed met zout bedekt zijn.

Stap 3

Leg de aardappelen op een bakplaat in het midden van de oven – het liefst zonder bakpapier. Zo krijgen ze ook aan de onderkant een lekkere korst. Laat ze ongeveer een uur garen.

Stap 4

Controleer of de aardappels gaar zijn door er even met je vingers in te drukken. De aardappel is gaar als je de korst een beetje in kunt drukken. De korst van de aardappel moet hard en knapperig aanvoelen. Zijn ze nog niet klaar? Laat ze nog 10 minuten in de oven en controleer dan opnieuw. Laat ze niet te lang in de oven, daar worden ze droog van!

Stap 5

Zijn je aardappel klaar? Haal ze dan uit de oven, en leg ze op een bord. De aardappels stomen nu nog wat na – direct uit de oven zijn ze erg heet. Laat ze dus een tijdje afkoelen voor je ze opdient.

Stap 6

Zit iedereen aan tafel? Geef de aardappels een flinke tik met een lepel, zodat ze openbarsten; gooi er een klont boter of zure room in, voeg een handje geraspte kaas toe, en maak het geheel af met wat bieslook en zout en peper naar smaak.

Gepofte aardappel met vlees

Gepofte aardappel tips

Voor een gepofte aardappel heb je niet veel nodig, maar wil je iets lekkers op tafel zetten, dan zijn er wel een paar dingen waar je goed op moet letten.

Het soort aardappel dat je gebruikt is bijvoorbeeld belangrijk. Aardappels zijn er in allerlei soorten en maten. Welke aardappel kun je het beste gebruiken voor dit recept?

Voor het poffen is de beste soort aardappel een grote, ietwat kruimige aardappel. Het bintje is een klassieke keuze, en heel geschikt om te poffen. Maar ook de Santé, de Maritiema en de Frieslander geven een uitstekend resultaat.

Het beste advies is misschien wel om naar een groenteboer te gaan en hem te vragen om advies. Hij kan je precies vertellen welke aardappels er op de markt zijn, en welke daarvan geschikt zijn om te gebruiken.

Geoogste Aardappelen

Recept | Gevulde gepofte aardappel

Hoofdgerecht | 2 personen
Ingrediënten
  • 2 grote aardappelen om te poffen
  • Een blikje witte bonen in tomatensaus
  • 50 gr jonge kaas, geraspt
  • Een beetje gedroogde oregano en verse basilicum
  • 100 gram kleine tomaatjes, in stukjes
aardappel maken

Vullen maar!

Stap 1

Maak de gepofte aardappelen zoals in het bovenstaande recept.Warm intussen de bonen op in een pannetje en schep de verse tomaat erdoorheen.

Stap 2 

Snijd de aardappels als ze klaar zijn in twee delen, zodat er een gat ontstaat waar de bonen in kunnen. Schenk het bonenmengsel eroverheen, en bestrooi het geheel met kaas en met wat oregano en basilicum.

Eet smakelijk!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!