Deze tomatenplaattaart is geïnspireerd op een van mijn favoriete manieren om een rijpe tomaat te eten: in plakjes gesneden op een geroosterde bagel met 'everything' en roomkaas.

Met die smaakcombinatie in gedachten heb ik deze tomatenplaattaart ontwikkeld: een mix van verse en geroosterde tomatenplakjes met veel olijfolie en geroosterde specerijen, op een laag bestaande uit een smeersel van kruidige feta en mayonaise op een vlakke taartbodem zonder randen.

Tomatenplaattaart met specerijen en kruidige feta

0 from 0 votes
Recipe by Claire Saffitz
Servings

1

plaattaart
Cooking time

40

minutes
Total time

2

hours 

De plaattaart krijgt het beste van twee smaakwerelden door het gebruik van geroosterde en rauwe tomaten: zowel sappig en vers als donker en geconcentreerd.

Ik kijk het hele jaar uit naar het tomatenseizoen tot ik werkelijk kan genieten van een sappige, donkerrode tomaat. Intussen pluk ik de bleke, oranje-rozige plakjes uit salades en broodjes. In het noordwesten van de Verenigde Staten betekent dit wachten tot augustus, vanaf dan zorg ik ervoor dat ik in iedere maaltijd tomaten verwerk tot ze in oktober verdwijnen.

Ingrediënten

  • 1,1 kg heirloom- of vleestomaten

  • 1 middelgrote sjalot, in smalle partjes

  • 5 tenen knoflook, ongepeld

  • 2 grote takjes tijm, plus 1 tl verse tijmblaadjes

  • 60 ml extra vierge olijfolie, plus extra om te besprenkelen

  • 1/2 tl korianderzaad, geplet met de platte kant van een mes

  • 1/4 tl geplette rode chilivlokken

  • 1/4 tl komijnzaad

  • 1/4 tl venkelzaad

  • (koosjer) zout en versgemalen zwarte peper

  • Snel roomboterbladerdeeg

  • Bloem, om te bestuiven

  • 225 gr feta

  • 60 gr mayonaise

  • 2 el fijngehakte, verse oreganoblaadjes, plus extra blaadjes ter garnering

  • Extra nodig
  • Keukenmachine (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor: Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 200 °C.
  • Rooster de tomaten:
    Verwijder de steelaanzet uit de helft van de tomaten en snijd de tomaten met een kartelmes in plakken van ½ cm dik. Verdeel de tomaten, sjalot, knoflook en tijmtakjes over een bakplaat met opstaande rand. Sprenkel 60 ml olijfolie over de groenten en bestrooi ze met het korianderzaad, de rode chilivlokken, het komijnzaad en venkelzaad. Breng alles op smaak met peper en zout. Rooster de tomaten tot ze na 35 tot 40 minuten sissen, donker aan de randen zijn en sterk geuren. Draai halverwege de roostertijd de bakplaat een halve slag.
  • Haal de bakplaat uit de oven (laat de oven aan). Maak met een metalen spatel voorzichtig de tomaten los van de bakplaat als ze vastgekleefd zijn. Verwijder de tijmtakjes en verkruimel de knapperige tijmblaadjes boven de tomaten (gooi de stengels weg). Schep de tomaten, knoflook, sjalot, olie en specerijen die op de bakplaat zijn achtergebleven op een bord en zet het bord opzij om de tomaten te laten afkoelen. Maak de bakplaat schoon, bekleed hem met bakpapier en zet hem opzij.
  • Rol het deeg uit en bak de bodem:
    Laat het taartdeeg ongeveer 5 minuten op kamertemperatuur komen zodat het iets zachter wordt. Leg het deeg op een dun met bloem bestoven werkblad en sla met een deegroller op het deeg over het hele oppervlak om het soepeler te maken. Rol het deeg uit tot je een ovale deegplak hebt die iets dikker dan 3 mm is. Bestuif het deeg tijdens het uitrollen indien nodig met meer bloem. (Maak je geen zorgen om de vorm van het deeg – onregelmatig is prima, zelfs goed!)
  • Leg het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat en prik met de tanden van een vork het deeg overal in. Koel het deeg ongeveer 10 minuten als het zacht en een beetje kleverig is geworden. Bak het deeg tot het na 20 tot 25 minuten geheel donkergoudbruin is. Haal de bodem uit de oven en zet hem opzij om af te koelen.
  • Maak de kruidige feta:
    Meng in een keukenmachine de feta, mayonaise, gehakte oregano en 1 theelepel tijmblaadjes. Knijp de bewaarde geroosterde knoflooktenen boven de keukenmachine uit hun velletje. Voeg weinig zout en peper toe en laat de keukenmachine draaien tot een luchtig en glad mengsel ontstaat. (Of prak in een kom met een vork alle ingrediënten door elkaar tot alles goed gemengd is. Het fetamengsel zal dan niet heel glad zijn.)
  • Maak de taart:
    Snijd de overgebleven tomaten in plakken en breng ze op smaak met zout en peper. Schep het fetamengsel op de afgekoelde taartbodem. Smeer het met een paletmes of de bolle kant van een lepel uit over de hele taartbodem tot aan de randen en laat rondom een dunne rand vrij. Leg de verse en de geroosterde tomaten op de feta. Bestrooi de taart met de verse oreganoblaadjes, besprenkel hem met olijfolie en serveer hem.

Tips

  • Je kunt ook ontdooid diepvriesbladerdeeg uit de winkel gebruiken in plaats van zelfgemaakt taartdeeg. Let erop dat je het deeg ’s nachts laat ontdooien in de koelkast. Rol het deeg uit met een beetje bloem om kreukels glad te maken en prik goed met een vork in het deeg voordat je het bakt. Maak het deeg plat met een lepel als het rijst tijdens het bakken. Ik raad aan om roomboterbladerdeeg te gebruiken.
  • Kies altijd voor feta die als blok in zout water is verpakt in plaats van voor de blokjes of het verkruimelde spul. Die feta laat zich luchtiger en gladder opkloppen. Er zijn vele varianten, ik geef de voorkeur aan de zurige schapenmelkfeta.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Rode heirloom tomaten

Plaattaart van tevoren maken?

De taart is, losjes afgedekt, maximaal 1 dag houdbaar op kamertemperatuur en in de koelkast maximaal 3 dagen (de bodem wordt na verloop van tijd zacht en de verse tomatenplakjes kunnen in de koelkast melig worden). De gebakken bodem en het geroosterde tomatenmengsel kunnen, afgedekt en afzonderlijk bewaard, 1 dag van tevoren worden gemaakt. Het fetamengsel kan, afgedekt en in de koelkast bewaard, ook 1 dag van tevoren worden gemaakt. Zet de taart vlak voor het serveren in elkaar.

Banketbakker van Claire Saffitz

Claire Saffitz herken je waarschijnlijk al van Bon Apétit op Youtube. Daar wordt ze niet voor niets 'Dessert Person' genoemd! Claire maakt de mooiste creaties en weet je in detail te vertellen hoe je de lekkerste baksels maakt. Banketbakker is haar nieuwste kookboek waarin ze haar lekkerste geheimen heeft gestopt.

In Banketbakker deelt Claire eigen recepten (ook mooie variaties op klassiekers) en komen veel technieken aan bod. Een echt must voor alle bakkers! Deze tomatenplaattaart met feta was daar alvast een voorproefje van.

Ben je nieuwsgierig naar meer? Probeer Claire's recept voor deze pigs in a blanket of zie hier haar recept voor banketbakkersroom. Ook uit Banketbakker.

Banketbakker kookboek

Banketbakker

  • auteur Claire Saffitz
  • uitgever Good Cook
  • ISBN 9789461432599
  • Prijs € 35,-
  • Omvang 368 pagina's

Koop Banketbakker hier op Bol.com.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten