Ik ben gek op noedels! Echt waar, ik hou van ramen noedels, udon noedels, soba noedels, maar zeker ook op rijstnoedels.

Warm in een overheerlijke noedelsoep, of zoals in dit recept, in een super simpele maar lekkere Thaise noedelsalade.

In dit tom kha kai recept leg ik uit hoe ze in de Thaise keuken zorgen voor smakelijke gerechten. Kort gezegd: de perfecte balans tussen zout, zuur, zoet en pittig. In deze noedelsalade zorgt de dressing voor heerlijke smaken, de noedels en kokosgremolate voor de perfecte bite.

Thaise noedelsalade met kokosgremolata

4 from 4 votes
Course: Hoofdgerecht, LunchCuisine: Thai
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Een snelle maar super smaakvolle rijstnoedelsalade, met een fantastische dressing die alle elementen van de Thaise keuken bevat. De knapperige kokosgremolata maakt het helemaal af.

Ingrediënten

  • 200 gram 200 rijstnoedels (5mm)

  • 200 gram 200 wortel julienne

  • 1 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden

  • 1 1 rode ui, in dunnen reepjes gesneden

  • 2 handjes 2 Cashewnoten of pinda's, geroosterd

  • Kokos topping
  • 2 el 2 (olijf) olie

  • 40 gram 40 kokossnippers

  • 2 teentjes 2 knoflook, in dunnen plakjes gesneden

  • 1/2 bosje 1/2 koriander (+/- 10 gram), fijngehakt

  • rasp van 1 limoen

  • Dressing
  • 4 el 4 palmsuiker

  • 5 cm 5 gember, fijn geraspt

  • 1 1 rode peper, fijn geraspt (hoeveelheid naar wens)

  • 1/2 bosje 1/2 koriander (+/- 10 gram), fijngehakt

  • 1 tl 1 tl tamarinde pasta

  • 4 el 4 sojasaus

  • 3-4 el 3-4 vissaus

  • sap van 1 limoen

Bereiding

  • Breng water met wat zout aan de kook en kook de rijst noedels volgens de verpakking.
  • Begin ondertussen aan de kokosgremolata. Verwarm de olie in een koekenpan. Rooster de kokossnippers en de knoflook in ca. 3 minuten goudbruin, roer regelmatig om. Neem het mengsel uit de pan en laat afkoelen.
  • Giet de noedels af en spoel koud met water.
  • Maak ondertussen de dressing. Los de palmsuiker op in een klein beetje heet water. Roer vervolgens alle ingrediënten met de opgeloste palmsuiker goed door elkaar. Proef, en pas naar smaak aan (pittig, zoet, zout, zuur).
  • Maak de kokosgremolata af door koriander en limoenrasp te mengen het afgekoelde kokosmengsel. Kneed de gremolata het liefst met je vingers, zo komen de aroma's van limoenrasp en koriander goed vrij.
  • Meng in een grote salade kom de afgekoelde noedels goed met de dressing. Voeg vervolgens de wortel, paprika, rode en cashewnoten toe, meng nogmaals door elkaar.
  • Serveer de kokosgremolata bovenop de Thaise noedelsalade en smullen maar

Tips

  • Maak sowieso een portie extra, deze salade is zo lekker die wil je zeker weten de volgende dag mee als lunch!
  • Eet je vegan? Laat de vissaus dan weg en vervang met nog wat extra sojasaus.
  • Je kunt deze Thaise noedelsalade tot wel 3 dagen goed bewaren. Idealiter bewaar je de salade en de kokosgremolata dan wel apart, dan blijft de kokos lekker knapperig.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten