Taco of taquito betekent letterlijk ‘partje’ in het Spaans. Samen met de burrito is de taco misschien wel het bekendste gerecht uit de Mexicaanse keuken.
Moeilijk om zelf te maken? Welnee. In dit taco recept lees je hoe je in een halfuurtje de allerlekkerste taco’s maakt. Bijvoorbeeld met gekruid rundergehakt of juist lekker vegetarisch met zwarte bonen en avocado.
Tu eres el jefe; jij bent de baas!
Vegetarische taco’s met zwarte bonen [recept]
8 porties / 4 personen
30 minuten
Ingrediënten
één el rijstolie
3 teentjes knoflook
800 gr zwarte bonen
3 el limoen- of citroensap
1 ½ el honing
½ tl cayennepoeder
één tl uienpoeder
½ tl rode peperflakes
- Topping
Geraspte cheddar kaas
Schijfjes jalapeñopepers
Rucola of ijsbergsla
Avocado
Crème fraîche
één tl oregano
één el paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
één tl zout
één tl gemalen peper
100 gr maïs
één rode paprika
8 tacoschelpen
Zo maak je vegetarische taco's!
- Verhit de olie in een grote koekenpan. Pers de knoflookteentjes boven de pan uit en bak ze kort in de olie. Voeg de zwarte bonen toe en bak ook deze al roerend. Doe het limoensap, de honing, cayennepoeder, uienpoeder, peperflakes, oregano, paprikapoeder, komijn, zout en peper erbij. Roer goed door elkaar en blijf bakken tot de bonen zacht zijn geworden. Plet de bonen voorzichtig met de achterkant van een houten lepel. Blijf tussen het pletten door roeren om de boontjes te laten bakken.
- Snij de paprika in stukjes en voeg deze, samen met de maïs, toe aan de bonen. Bak nog even mee en deze gezonde, lekkere en vegetarische basis voor taco’s is klaar.
- Ook deze taco’s vul je zo: eerst de bonenmix, dan de guacamole, gevolgd door de salsa en uiteindelijk de toppings. Natuurlijk lekker met jalapeñopepers, rucola en cheddar kaas, maar probeer ook eens wat stukjes avocado of een extra lepel crème fraîche. Zo lekker, dat je moet oppassen dat je niet alles zelf op eet. Deja algo para tus invitados!
[TIP] Benieuwd naar meer gerechten met een vegetarische variant? Probeer dan onze Griekse Moussaka en Rijk gevulde Paprika!
Maak je eigen taco’s met tortilla’s! [recept]
Een echte kok maakt zijn taco’s natuurlijk zelf. En dat is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Met wat tortilla’s, een oven en een klamme theedoek maak jij de lekkerste taco’s.
Benodigdheden
8 tortillas (+/- 15 cm doorsnee)
vochtige theedoek
een half kopje rijstolie
bakkwast
Ahora vamos!
- Verwarm de oven voor op 200 °Celsius en haal het ovenrooster er uit. Bevochtig een theedoek door hem onder de lauwwarme kraan te houden en vervolgens zachtjes uit te wringen. Leg 4 tortilla’s in de theedoek en piep ze gedurende 30 seconden op in de magnetron. Je stoomt hiermee de tortilla’s en daardoor worden ze zacht. Herhaal deze instructies nogmaals voor de overige 4.
- Neem het kopje rijstolie en smeer met de bakkwast beide kanten van de 8 tortilla’s in met de olie. Pak het ovenrooster en drapeer de tortilla’s over de spijlen. Gebruik per pannenkoekje twee spijlen. Laat de taco’s gedurende 7 tot 10 minuten krokant worden. Eventjes laten afkoelen en je kunt je zelfgemaakte taco’s naar hartenlust vullen met jouw favoriete ingrediënten. Esperamos que tu plato sea genial!
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten