Taco of taquito betekent letterlijk ‘partje’ in het Spaans. Samen met de burrito is de taco misschien wel het bekendste gerecht uit de Mexicaanse keuken.

Moeilijk om zelf te maken? Welnee. In dit recept lees je hoe je in een halfuurtje de allerlekkerste taco’s maakt. Bijvoorbeeld met gekruid rundergehakt of juist lekker vegetarisch met zwarte bonen en avocado.

Tu eres el jefe; jij bent de baas!

​Mexicaanse taco's met gehakt

​Hoofdgerecht | 8 porties voor 4 personen

​Ingrediënten:
  • 2 el rijstolie
  • 500 gr rundergehakt
  • één grote rode ui
  • ½ tl cayennepoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • één tl uienpoeder
  • ½ tl rode peperflakes
  • één tl oregano
  • één el paprikapoeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • één tl zout
  • één tl gemalen peper
  • 2 tomaten
  • 100 gr maïs
  • 8 tacoschelpen
​Ingrediënten voor de salsa:
  • 2 tomaten
  • één lente-ui
  • 3 verse koriandertakjes
  • ½ limoen
  • één el olijfolie
  • zout en peper naar smaak
​Ingrediënten voor de topping:
  • Schijfjes jalapeñopepers
  • Cheddar kaas 
  • Rucola of ijsbergsla

​Vamos a cocinar!

Goeie Mexicaanse taco’s maken is niet de moeilijkste klus. Het belangrijkste is het voorbereiden van de ingrediënten. Daar mag je best twintig minuten voor uittrekken. Allereerst begin je met de tomaten die gepeld moeten worden en later in de gehaktbasis verdwijnen. Pak twee pannen. In één pan doe je koud water en de andere pan zet je op het vuur.

taco's

Neem twee tomaten en snij in elk tomaatje een kruisje in het kontje. Zodra het water kookt leg je daar de tomaten in. Haal ze er na 30 seconden weer uit met een soeplepel en laat ze schrikken in het koude water. De velletjes springen nu open en je kunt de tomaten makkelijk pellen. Gebruik indien nodig een aardappelmesje. Leg de tomaten even apart op een bordje. Snij de jalapeño’s in schijfjes en rasp de cheddar kaas. Leg ook deze apart.

salsa

Maak nu de salsa. Dat is een vrij eenvoudig klusje. Snij de twee tomaten in blokjes en doe ze in een kommetje. Hak de lente-ui in fijne ringetjes, versnipper de koriander en voeg beide ingrediënten toe aan de kom. Pers een halve limoen uit en schenk een scheutje olijfolie erbij. Maak de salsa af met een snufje zout en peper en meng de ingrediënten door elkaar. Klaar! Zet apart voor gebruik.

Verwarm de oven voor op 150 °Celsius. Zodra de oven warm is plaats je de tacoschelpen op het ovenrooster. Verwarm deze ongeveer 10 minuten tot ze knapperig zijn.

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het rundergehakt toe. Neem een spatel en roer het gehakt tot het rul wordt. Snipper de rode ui en doe deze in de pan. Blijf 5 minuutjes rustig roeren tot het gehakt gaar is en de ui glazig. Komt er veel vet uit het gehakt? Giet dit dan af. Het is de bedoeling dat je gehakt vrij droog wordt.

Pers de teentjes knoflook uit in de pan. Voeg de cayennepoeder, uienpoeder, rode peperflakes, oregano, paprikapoeder, gemalen komijn, zout en peper toe. Roer het kruidenmengsel door het gehakt. Neem de gepelde tomaten en hak ze in blokjes. Voeg ze, samen met de maïs, toe aan het gehakt en roer goed door elkaar. Laat het geheel ongeveer 3 minuten sudderen.


​Guacamole?

Taco’s en guacamole zijn een gouden combinatie. Wist je dat je heel gemakkelijk zelf de beste guacamole maakt? Hoe je dat doet lees je hier!


Vul nu de taco’s. Begin met het gehakt. Daarop smeer je (als je die gemaakt hebt) de guacamole. Dan de tomatensalsa en als laatste de jalapeñopepers, de rucola en de blokjes fetakaas. De liefhebbers doen er nog een beetje mole, salsa verde, hete Habanero saus of salsa Chipotle overheen. Buen provecho!

​Vegetarische taco's met zwarte bonen

​Hoofdgerecht | 8 porties voor 4 personen

​Ingrediënten:
  • éénel rijstolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 800 gr zwarte bonen
  • 3 el limoen- of citroensap
  • 1 ½ el honing
  • ½ tl cayennepoeder
  • één tl uienpoeder
  • ½ tl rode peperflakes
​Topping:
  • Geraspte cheddar kaas
  • Schijfjes jalapeñopepers
  • Rucola of ijsbergsla
  • Avocado
  • Crème fraîche
  • één tl oregano
  • één el paprikapoeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • één tl zout
  • één tl gemalen peper
  • 100 gr maïs
  • één rode paprika
  • 8 tacoschelpen
bonen

​Entonces, listo!

Verhit de olie in een grote koekenpan. Pers de knoflookteentjes boven de pan uit en bak ze kort in de olie. Voeg de zwarte bonen toe en bak ook deze al roerend. Doe het limoensap, de honing, cayennepoeder, uienpoeder, peperflakes, oregano, paprikapoeder, komijn, zout en peper erbij. Roer goed door elkaar en blijf bakken tot de bonen zacht zijn geworden. Plet de bonen voorzichtig met de achterkant van een houten lepel. Blijf tussen het pletten door roeren om de boontjes te laten bakken.

bonen

Snij de paprika in stukjes en voeg deze, samen met de maïs, toe aan de bonen. Bak nog even mee en deze gezonde, lekkere en vegetarische basis voor taco’s is klaar. 

Ook deze taco’s vul je zo: eerst de bonenmix, dan de guacamole, gevolgd door de salsa en uiteindelijk de toppings. Natuurlijk lekker met jalapeñopepers, rucola en cheddar kaas, maar probeer ook eens wat stukjes avocado of een extra lepel crème fraîche. Zo lekker, dat je moet oppassen dat je niet alles zelf op eet. Deja algo para tus invitados!

​Maak je eigen taco's met tortilla's!

Een echte kok maakt zijn taco’s natuurlijk zelf. En dat is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Met wat tortilla’s, een oven en een klamme theedoek maak jij de lekkerste taco’s. Hieronder alle benodigdheden op een rijtje:

​Benodigdheden:
  • 8 tortillas (+/- 15 cm doorsnee)
  • vochtige theedoek
  • een half kopje rijstolie
  • bakkwast
tortillas

​Ahora vamos!

Verwarm de oven voor op 200 °Celsius en haal het ovenrooster er uit. Bevochtig een theedoek door hem onder de lauwwarme kraan te houden en vervolgens zachtjes uit te wringen. Leg 4 tortilla’s in de theedoek en piep ze gedurende 30 seconden op in de magnetron. Je stoomt hiermee de tortilla’s en daardoor worden ze zacht. Herhaal deze instructies nogmaals voor de overige 4.

Neem het kopje rijstolie en smeer met de bakkwast beide kanten van de 8 tortilla’s in met de olie. Pak het ovenrooster en drapeer de tortilla’s over de spijlen. Gebruik per pannenkoekje twee spijlen. Laat de taco’s gedurende 7 tot 10 minuten krokant worden. Eventjes laten afkoelen en je kunt je zelfgemaakte taco’s naar hartenlust vullen met jouw favoriete ingrediënten. Esperamos que tu plato sea genial!