Op zoek naar een toprecept voor guacamole? Lees dan snel verder! Deze onweerstaanbare avocado dip is namelijk heel makkelijk te maken en superlekker! Het is echt de moeite waard om zelf je guacamole te maken. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, maar wel tien keer lekkerder dan kant en klare dips uit een potje.
Onder het recept vind je tips voor het bewaren van guacamole. Ook delen we een aantal recepten waarbij guacamole onmisbaar is, zoals deze quesadilla's of nacho ovenschotel met gehakt. En we zouden WijnSpijs niet zijn, als we er ook nog eens een wijn- en cocktailtip tegenaan gooien.
Welke wijn bij guacamole? Of mag het ook een cocktail zijn?
Mexicaans eten is het ideale excuus om eens een avondje flink te experimenteren met Margarita’s. Maar misschien houd je het liever bij wijn.
Als we de avocado analyseren, als een belangrijk (misschien wel het belangrijkste) onderdeel van de guacamole, dan zouden we inzetten op fris, groen en soepeltjes.
Bijvoorbeeld Pinot Grigio uit Italië. Of Soave. Of Verdejo.
Wanneer vervolgens de rode peper en limoen de hoek om komen zeilen, neig ik meer naar een volwassen en fruitige Sauvignon Blanc uit bijvoorbeeld Nieuw Zeeland, Chili of Australië. Het is in elk geval belangrijk om een wijn te nemen die niet te licht is. Guacamole is namelijk behoorlijk vet en stevig van smaak.
Wanneer je de peper een beetje wil in dimmen kun je ook kiezen voor een wijn met een klein beetje restzoet, zoals een Riesling.
Kies liever voor een wijn met een laag, dan een hoger alcoholpercentage.
Guacamole bewaren
Het nadeel van verse guacamole maken is dat eenmaal je de avocado’s van hun schil ontdoet, ze na enkele ogenblikken al beginnen te verkleuren door oxidatie. Om te vermijden dat je net gemaakte guacamole net als de herfstbladeren bruin kleuren, bestaan er gelukkig enkele simpele methodes om een paar dagen langer van de dip te genieten. Wij zetten er 3 voor je op een rij!
Bedek je guacamole met een laagje water
Vul een kom met de gewenste te bewaren hoeveelheid verse guacamole en strijk de bovenkant van de guacamole glad. Voeg heel voorzichtig en langzaam één centimeter water toe. Door de vettige consistentie van de dip, wordt het water niet geabsorbeerd, maar dient het als middel dat de oxidatie tegengaat. Bewaar gedurende tot een week in de koelkast en bedek de kom met plastic folie.
Giet het laagje water voorzichtig af voor consumptie en herhaal voor de overgebleven hoeveelheid guacamole. Deze methode is het is perfect voor wie een kommetje verse guacamole op verschillende momenten en in kleine porties wil opeten.
Voeg extra limoensap toe aan de guacamole
Snij een limoen in twee en knijp vervolgens het sap van één helft gelijkmatig uit op de bovenkant van de gevulde kom verse guacamole. Gebruik twee helften van een limoen indien het over een grote kom gaat. De hoge zuurtegraad van het limoensap zorgt ervoor dat er geen oxidatie en verkleuring is. Bewaar opnieuw gedurende tot een week in de koelkast en bedek de kom met plastic folie.
Het is belangrijk dat je het extra limoensap pas mengt voor dat je de guacamole gaat eten. Anders verliest het zijn effect en heb je enkel een hele frisse guacamole.
Hoe vries je guacamole in?
Als guacamole ontdooit verdwijnt de smeuïge textuur. De ontdooide tomaten en rode pepers – die van nature veel water bevatten – zorgen voor een waterige guacamole. Maar omdat kleuren en smaken verschillen, zien sommige mensen geen graten in een iets meer dunnere guacamole. Daarom heerst er verdeeldheid over de effectiviteit van deze methode.
Het staat wel vast dat guacamole het langst kan worden bewaard met deze methode. Net als avocado’s zelf kan guacamole tot drie maanden in de diepvries worden bewaard. Om te vermijden dat de guacamole oxideert en dus bruin wordt, verpak je de porties best vacuüm of in een volledig gevuld potje. Om het effect van de waterige tomaat en peper tegen te gaan kun je het gebruik daarvan minimaliseren, of pas later toevoegen.
De oorsprong van de avocado
Het hoofdingrediënt van guacamoledip is de avocado. De groene vrucht is rijk aan onverzadigde vetten, mineralen, vezels en vitamines. De avocado bevat veel vetten, wat hem zeer calorierijk maakt. Er zitten wel 300 calorieën in één exemplaar.
Archeologisch onderzoek toont aan dat de avocadoboom voor het eerst groeide in Centraal-Amerika omstreeks 5000 en 7000 v.C. In de vijftiende eeuw experimenteerden de oorspronkelijke bewoners van Mexico – de Azteken – met een saus genaamd “ahuaca-mulli“. Het hoofdingrediënt hiervan was de avocado. De Spaanse kolonisten vormden de naam van de saus om tot “guacamole”. De rest is geschiedenis.
Tot op heden blijft Mexico het land dat het meeste avocado’s produceert wereldwijd. Interessant weetje: Nederland is op de Verenigde Staten na de grootste avocado-importeur ter wereld! Het merendeel van deze avocado’s – zo’n 80% – is niet bedoeld voor binnenlandse consumptie. Nederland exporteert dat aandeel naar andere Europese landen.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak