Quesadilla: de "Mexicaanse tosti"

Als het op de Mexicaanse keuken aankomt, lijkt het wel alsof we collectief in lichte paniek raken. Moet er iets Mexicaans op tafel komen, dan grijpen we snel naar muffe kant-en-klare sauzen en gekke pakjes met kruiden. Nergens voor nodig, want de meeste gerechten zijn zo eenvoudig!

quesadilla

Quesadilla’s zijn daar een van de beste voorbeelden van. Met een paar eenvoudige ingrediënten en veel frisse kruiden tover je zo een echte Mexicaanse lunch in elkaar. Zo makkelijk en inspirerend kan de Mexicaanse keuken dus zijn. En zeg nou zelf: daar heb je toch helemaal geen kant en klaar voor nodig?

Recept voor quesadilla’s met kaas en kip

‘Quesadilla’ betekent letterlijk ‘kaasding’. Je maakt het door een dubbele tortilla te vullen met kaas en andere ingrediënten. Het lijkt dus een beetje op een Mexicaanse tosti. En net als een tosti kun je een quesadilla precies zo uitbreiden en aanpassen als je zelf wilt. In dit recept hebben we gekozen voor een vulling met kip, maar je kunt ook kiezen voor een vegetarische vulling. Zelfs fruit doet het niet slecht, schijnt. Zolang er maar kaas opzit!

Voor twee luxe quesadilla’s met kaas en kip, plus avocadodip, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 liter bouillon (kip of groente);
  • 150 gram kippendij, in grove stukken;
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes;
  • 1 rode ui, fijngesneden;
  • 100 gram zwarte bonen uit blik, uitgespoeld;
  • Een halve tl komijn;
  • Een halve tl gedroogde oregano;
  • 1 rode peper, gesneden (evt. zonder zaadlijsten);
  • 4 grote bloemtortilla’s;
  • 150 gram cheddar, geraspt;
  • Een handvol verse koriander;
  • 1 rijpe avocado, in blokjes;
  • Een halve limoen;
  • Zout en peper naar smaak.
quesadilla met avocado


Om de quesadilla te maken, ga je als volgt te werk.

  1. Breng de bouillon aan de kook in een ruime pan. Snijd de kippendij in grote stukken en laat ze 5 minuten meekoken op hoog vuur. Zet het vuur daarna uit, en laat de kip nog 15 minuten garen. Giet de kip af en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Trek de gare kippendij in stukjes uit elkaar in een kom, en voeg de paprika, de ui en de bonen eraan toe. Voeg een halve theelepel komijn, een halve theelepel oregano en de gesneden rode peper toe. Meng het geheel goed met je handen, zodat je de bonen daarbij een beetje plet.
  3. Pak twee tortilla’s, en verdeel het kip- en bonenmengsel over de twee. Houd 1 centimeter langs de rand vrij. Strooi de geraspte kaas erover, pak de andere twee tortilla’s en druk die er stevig op. Je hebt nu dus een dubbele tortilla.
  4. Verhit in een grote koekenpan (groot genoeg voor een tortilla!) een klein beetje zonnebloemolie op laag vuur. Leg een dubbele tortilla in de pan en laat hem 3 à 4 minuten bakken aan één zijde. Draai hem daarna voorzichtig om met twee spatels, en bak ook de andere kant aan. Hij moet goudbruin kleuren. Herhaal dit met de ander quesadilla.
  5. Maak tussendoor een dip van koriander, avocado en het sap van een halve limoen. Breng het op smaak met zout en peper.

Zijn je quesadilla’s klaar? Snijd ze dan in zes punten, en serveer de dip er los bij. Eet smakelijk!

Tips voor quesadilla’s

Met het bovenstaande recept zet je snel en eenvoudig een heerlijke quesadilla op tafel. Hier zijn nog een paar tips en trucs die het bakken van je quesadilla nog makkelijker maken. Waar kan je op letten om ervoor te zorgen dat het helemaal goed gaat? En wat kan je doen om de smaak nog beter te maken?

quesadillas
  • In het bovenstaande recept bak je de quesadilla in de pan op laag vuur. Kijk uit dat je het vuur niet te hoog zet, want een bloemtortilla verbrandt snel!
  • Je kunt een quesadilla ook in de oven bakken. Zet de oven dan niet te hoog (160 graden Celsius), maak de tortilla een beetje nat met water, en leg ze er 10 minuten in.  
  • Het lastigste moment in dit recept is het omdraaien van de quesadilla. Lukt dat niet goed met twee spatels, zonder dat de vulling eruit loopt? Gebruik dan een groot bord. ’t Is misschien wat meer afwas, maar zo ben je wel zeker dat het lukt.
  • Vind je twee tortilla’s op elkaar teveel, of onhandig? Je kunt ook een enkele tortilla dubbelvouwen voor een meer bescheiden (en makkelijker om te draaien) quesadilla.
  • Je kunt een quesadilla prima van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Je kunt ze zelfs invriezen! Het is dan het makkelijkst om op te warmen in de oven, in plaats van in de pan.
  • Als je zelf maïstortilla’s maakt wordt het nóg lekkerder. Dat kost even tijd, maar moeilijk is het niet. Je quesadilla’s worden dan trouwens wel een stukje kleiner.