Wokken blijft toch wel een van mijn favoriete bereidingstechnieken. Grappig genoeg is het precies het tegenovergestelde van slow cooking, mijn andere favoriete techniek.

Dit recept heb je binnen no time op tafel gezet en het heeft alles; koolhydraten, proteïnen, groente en vooral veel smaak! Kippendij heeft de fijne eigenschap mals te blijven, dus marineer de kip van te voren. Het zal niet droog worden of te ver garen in de marinade omdat kippendij vetter is dan kipfilet.

Noedels met malse kip uit de wok

3.8 from 21 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Aziatisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

35

minutes

Als je gaat wokken, is het belangrijk dat je een goede mise en place hebt. Dus dat alles klaarstaat om gewokt te worden. De kip marineren, groente snijden en noedels koken, dat kun je allemaal doen voordat je begint.
Serveer er lekkere kroepoek bij en geniet!

Ingrediënten

  • 3 el zonnebloemolie

  • 1 ui, fijngesnipperd

  • 1/2 winterpeen, julienne gesneden of geraspt

  • 1 rode paprika, zonder zaadjes en in reepjes gesneden

  • 1 paksoi, in stukjes gesneden

  • 200 gr kastanjechampignons, in schijfjes gesneden

  • 1 broccoli, in kleine roosjes gesneden

  • 300 gr noedels

  • 2 el geroosterd sesamzaad

  • handvol geroosterde cashewnoten, gehakt

  • 300 gr kippendij, in reepjes gesneden

  • koriander, naar smaak


  • Marinade voor de kip
  • 4 el sojasaus

  • 4 el ketjap manis

  • 1 limoen

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 tl gemberpoeder/djahé

  • 1 tl kerriepoeder

  • 1 el Zelfgemaakte sambal oelek

  • 1 tl witte peper

  • zout

Bereiding

  • Maak eerst de marinade door sojasaus, ketjap, citroensap, sambal, geperste teentjes knoflook, kerriepoeder, zout en peper in een kom te mengen en de reepjes kip erin te leggen. (Dit kun je ook 's ochtends al doen of zelfs de avond ervoor en dan afgedekt in de koelkast bewaren.)

    Snijd nu alle groenten in het juiste formaat en zet opzij. Het mag bij elkaar in een grote kom, houd alleen de ui en broccoli apart.
  • Zet een ruime pan met water en zout op, en breng aan de kook. Als het water flink kookt, doe je de broccoli erin. Kook de roosjes net gaar (zo'n twee minuten) en spoel ze meteen af onder koud water of leg ze in een bak met ijskoud water. Giet ze af en leg opzij.
  • Kook in hetzelfde water de noedels volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel de noedels goed af met koud water. Giet ze af en leg de noedels opzij.
  • Laat je wok eerst goed warm worden zonder olie. Doe de zonnebloemolie in de pan. Wok eerst de gesnipperde ui op medium hoog vuur. Zet dan het vuur hoog en doe er vervolgens alle groente bij. Wok 8 minuten. Schep de groente uit de pan en doe ze terug in dezelfde kom waar ze in zaten.
  • Voeg eventueel nog wat olie toe aan de wok. Leg da met een tang de reepjes kip - die je al daarvoor in de marinade had gelegd - in de hete wok en schep ze 4 minuten om in de hete wok.
  • Doe vervolgens de groente en de noedels bij de kip en blijf omscheppen. Gebruik eventueel een tang of spatel hiervoor maar probeer de noedels intact te houden. Gebroken noedels brengen ongeluk, volgens oud oosterse wijsheid. 😉

  • Voeg de rest van de marinade bij de wok noedels. Wok nog hooguit twee, drie minuten.
    Strooi als laatste de sesamzaadjes erdoor en cashewnoten en koriander overheen.

    Heerlijk om ernaast wat extra satésaus en kroepoek te serveren.

Tips

  • Marineer een paar kilo kippendijen en bewaar het in de vriezer in aparte bakjes. Op deze manier heb je altijd heerlijke gemarineerde kip voor bij de noedels, rijst of om kipsaté van te maken.
  • Liever minder pittig? Laat simpelweg de sambal uit de marinade en serveer die ernaast voor de liefhebbers.
  • Bij een umami, pittig gerecht is het lekker om er iets fris bij te eten. Je kunt er frisse komkommer, of zoetzure komkommer bij serveren.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Noedels, ouder dan de weg naar Rome...

Noedels worden al duizenden jaren gegeten in China en alle Aziatische landen. Er zijn dan ook ontelbaar veel verschillende noedels. Sowieso in veel maten, vormen, breedtes en diktes. Maar ook verschillen de noedels waarvan ze zijn gemaakt. Zo zijn er dikke paars-bruine soba noedels, gemaakt van boekweit, die in Japan populair zijn. Maar ook mihoen hele dunne bijna doorzichtige noedels die gemaakt worden van het zetmeel van aardappels, cassave of mungbonen.

Elke noedel heeft zijn eigen smaak, maar vooral een eigen structuur. En waar sommige noedels geschikt zijn om te wokken omdat ze stevig zijn, kunnen andere noedels weer beter in een bouillon tot hun recht komen.

Kies de noedel die bij jou past!


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten