WIJN: Rose die zich gedraagt

Leonie: De meeste wijnliefhebbers houden er stiekem wel van om etiketjes op wijnen te plakken. Nu ben ik zelf zwaar getraind in het zo objectief mogelijk beoordelen van wijn, maar ook ik ontkom er af en toe niet aan een iets wat subjectievere mening te vormen als het om wijn gaat.

Herinneren jullie mijn blog over rosé nog? Rosé is een schoolvoorbeeld van ‘wijn = emotie‘. Net als een vakantieliefde beleef je de meeste roséetjes lyrisch. Met ontspannen zomerse zintuigen. Op een druilige avond thuis ben je er ‘ineens’ niet meer zo dol op…

Maar nu komt het: Ik heb een rosé ontdekt die zich thuis aan tafel (of op de bank) nog steeds gedraagt. Ik heb het over de bijzondere hout gelagerde rosé Méridienne van Domaine de l’Arjolle uit de Côtes de Thongue, Frankrijk. Deze niet alledaagse rosé wijn, gemaakt van 70% syrah, aangevuld met cabernet druiven is zeer onderscheidend. En uitermate geschikt als maaltijd begeleider. Ook als de zon het laat afweten.

Rose - tafel - gezellig

Proefnotitie:

  • Intens geurende, complexe rosé met nuances van licht eikenhout en wat boter en fruit. De smaak zet krachtig, maar rond, in en de afdronk is lang en aromatisch.

Drinken bij:

  • Uitstekend bij gegrilde vis, vleesgerechten en bij typisch Zuid-Franse gekruide gerechten.

Houdbaarheid:

  • Op dronk vanaf de oogst en indien gewenst tot twee à drie jaar na de oogst te bewaren.

SPIJS : Cataplana

Laura: Stevige rosé met houtrijping.. klinkt als een gastronomisch pareltje. Iets waar je in de wijnwinkel misschien niet meteen voor kiest, maar tijdens het samenstellen van je menu denk je daar ineens héél anders over!

In mijn hoofd staat op een felgroen grasveld een mooie boerentafel gedekt onder een oude pergola met wijnranken. Ondergaande zon, na een hete dag. Op de tafel staat naast deze mooie rosé, grote schalen met eten om te delen. Een ideaal vakantiehuis op de achtergrond.

Eerst dacht ik aan de mooie charcuterie van de Lindenhoff boederij. Gerijpte entrecôte, dun gesneden en smeltend op de tong. Tomatensalade met veel basilicum, verse gemalen peper. Pizza met venkelsalami? Groene asperges in zachte rauwe ham. Gegrilde tonijn met antiboise? Pata Negra?

Stop! Cataplana!

Cataplana is eigenlijk de naam van ‘n pan. En alles wat je hier in klaar maakt heet Cataplana. Simple enough.Ik maak de Cataplana redelijk traditioneel. Maar je kunt gebruiken wat de visboer voor handen heeft aan schaaldieren; als het maar supervers is.

Recept Cataplana

4 personen | hoofdgerecht

  • 8 grote gamba’s
  • 500 gr mosselen
  • 200 gram chorizo (lekker pittig)
  • 4 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 2 zoete rode paprika’s
  • 2 blikken tomaten blokjes
  • mooie olijfolie
  • arachideolie
  • bosje verse peterselie
  • ½ bosje koriander
  • sap van 1 citroen
  • 1 glas witte wijn
  • Cataplana of grote wok (met grote deksel)
  • Koekepan
  • Lekker (mais) brood om te grillen

Was de mosselen goed.

Als het ‘mannen met baarden zijn’ dan moet je die even verwijderen: doe de mosselen in de gootsteen. Zet hem vol met water en controleer de mosselen per stuk. Sowieso kun je de mosselen die meteen gaan drijven weggooien.Van de rest schraap de baarden en zeepok af (doet de visboer ook al vaak voor je).

Mosselen waarvan de schelp stuk is zijn voor de vuilnisbak en mosselen die na een ferme tik op hun achterste ook niet meer dichtgaan, gaan ze achterna. Wees hier niet te gierig mee. Ze kunnen je goed ziek maken.

Spoel de mosselen een paar keer.

Eigenlijk tot je geen zand meer in je gootsteen vindt. Irritant, maar zand in je Cataplana is pas echt vervelend.

Snij de chorizo, paprika, ui, knoflook en rode peper in stukjes.

Niet te moeilijk over doen. Gewoon grove stukken van zo’n 1,5 cm. Alleen de peper mag wat fijner. Ehh! Niet in je oog zitten!

Als je een Cataplana in huis hebt is dit het moment om hem te voorschijn te toveren. Maar anders voldoet een grote wok ook

Zet de wok op middelhoog vuur en fruit de ui en de knoflook in de olijfolie.

Voeg een snufje zout en de rode peper toe. Voeg na 5 min de chorizo toe en draai je vuur wat hoger.

keuken-schaal-groenten-fruit

Als de chorizo is aangebakken voeg je paprika toe.

Na 2 min draai je het vuur lager en voeg je de gehakte tomaten, witte wijn en het sap van een citroen toe.

Laat het mengsel aan de kook komen.

Hak ondertussen de koriander en platte peterselie fijn. Voeg als je tomaten-chorizo mengsel kookt de mosselen toe en sluit de pan met een grote deksel.

Laat nu in je koekepan een eetlepel arachideolie goed heet worden.

Bak hierin de gamba’s op hoog vuur in 5 minuten roze. Bestrooi ze met zout en peper uit de molen. Voeg ze aan de mosselen toe en sluit de pan.

Als alle mosselen open zijn is je Cataplana bijna klaar.

Dit duurt zo’n 8-9 minuten. Voeg de peterselie en koriander toe. Erbij serveer ik lekker stevig, gegrild brood, maar denk bijvoorbeeld ook aan saffraanrijst. In ieder geval zo’n lekker glas rosé van Lé!