Cataplana is eigenlijk de naam van ‘n pan. En alles wat je hier in klaar maakt heet Cataplana. Simple enough. Ik maak de Cataplana redelijk traditioneel. Maar je kunt gebruiken wat de visboer voor handen heeft aan schaaldieren; als het maar supervers is.

Cataplana

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Portugees
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

35

minutes

Als je een Cataplana in huis hebt is dit het moment om hem te voorschijn te toveren. Maar anders voldoet een grote wok ook!

Ingrediënten

  • 8 8 grote gamba's

  • 500 gram 500 mosselen

  • 200 gram 200 chorizo (lekker pittig)

  • 4 tenen 4 knoflook

  • 2 2 uien

  • 1 1 rode peper

  • 2 2 zoete rode paprika's

  • 2 blikken 2 tomaten blokjes

  • Mooie olijfolie

  • Arachideolie

  • Bosje verse peterselie

  • 1/2 bosje 1/2 koriander

  • 1 1 citroen (sap)

  • 1 glas 1 witte wijn

  • Lekker (maïs) brood om te grillen

  • Benodigdheden
  • Cataplana of grote wok (met grote deksel)

  • Koekenpan

Bereiding

  • Was de mosselen goed. Als het ‘mannen met baarden zijn’ dan moet je die even verwijderen: doe de mosselen in de gootsteen. Zet hem vol met water en controleer de mosselen per stuk. Sowieso kun je de mosselen die meteen gaan drijven weggooien.Van de rest schraap de baarden en zeepok af (doet de visboer ook al vaak voor je).

    Mosselen waarvan de schelp stuk is zijn voor de vuilnisbak en mosselen die na een ferme tik op hun achterste ook niet meer dichtgaan, gaan ze achterna. Wees hier niet te gierig mee. Ze kunnen je goed ziek maken.
  • Spoel de mosselen een paar keer. Eigenlijk tot je geen zand meer in je gootsteen vindt. Irritant, maar zand in je Cataplana is pas echt vervelend.
  • Snij de chorizo, paprika, ui, knoflook en rode peper in stukjes. Niet te moeilijk over doen. Gewoon grove stukken van zo’n 1,5 cm. Alleen de peper mag wat fijner. Ehh! Niet in je oog zitten!
  • Zet de wok op middelhoog vuur en fruit de ui en de knoflook in de olijfolie. Voeg een snufje zout en de rode peper toe. Voeg na 5 min de chorizo toe en draai je vuur wat hoger.
  • Als de chorizo is aangebakken voeg je de paprika toe. Na 2 min draai je het vuur lager en voeg je de gehakte tomaten, witte wijn en het sap van een citroen toe.
  • Laat het mengsel aan de kook komen. Hak ondertussen de koriander en platte peterselie fijn. Voeg als je tomaten-chorizo mengsel kookt de mosselen toe en sluit de pan met een grote deksel.
  • Laat nu in je koekenpan een eetlepel arachideolie goed heet worden.
    Bak hierin de gamba’s op hoog vuur in 5 minuten roze. Bestrooi ze met zout en peper uit de molen. Voeg ze aan de mosselen toe en sluit de pan.
  • Als alle mosselen open zijn is je Cataplana bijna klaar. Dit duurt zo’n 8-9 minuten. Voeg de peterselie en koriander toe. Erbij serveer ik lekker stevig, gegrild brood, maar denk bijvoorbeeld ook aan saffraanrijst. In ieder geval zo’n lekker glas rosé van Lé!

  • Maak je gerecht compleet met een Portugese wijn. Heb je weleens een rosé uit de Tejo gedronken?

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten