De Tejo is een wijnregio in Portugal waar veel kwaliteit te vinden is. Nog redelijk onontdekt maar daar gaat vast snel verandering in komen.

Tejo is één van de oudste wijnregio’s van Europa. In de Romeinse tijd werden hier enorme wijngaarden aangeplant. De Romeinen hadden het slim bekeken. Wijngaarden aan de rivier zijn natuurlijk handig voor de transport en het vruchtbare land zorgde voor een mooie oogst.

De afgelopen jaren is er hier steeds meer geïnvesteerd in apparatuur en de wijnmakers zijn vastberaden om de regio op de kaart te zetten. De kwaliteit van de wijn stijgt en het einde is nog niet in zicht..

Tijd om ons eens te verdiepen in dit onontdekte pareltje.

wijnen-tejo


Big picture - Wijnland Portugal

Portugal is een bijzonder wijnland met een enorm reeks authentieke druivenrassen die je niet snel ergens anders vindt. Het land is 7 keer kleiner dan Frankrijk, maar gebruikt hetzelfde aantal druivenrassen!

Voor het maken van bijvoorbeeld Port heeft de Portugese wijnmaker keuze uit meer dan 48 verschillende druivenrassen. In het hele land vind je in totaal meer dan 250 verschillende druiven.

Daar worden alle mogelijke soorten wijn van gemaakt. Van mousserend, wit in alle stijlen, rosé, naar rood, dessertwijn en versterkt. Je bent niet snel klaar met proeven.

Belangrijkste druiven van Portugal

Belangrijkste blauwe druiven Belangrijkste witte druiven
Aragonez/Tinta Roriz (Tempranillo)Fernão Pires/Maria Gomes
Touriga Nacional Arinto
Touriga FrancaEncruzado
TrincadeiraAlvarinho
Castelão
Alicante Bouschet
Belangrijkste druivenrassen voor Portugal
Deep dive - Wijnregio Tejo

De Tejo wijnregio, ligt in het hart van Portugal. Vlákbij de hoofdstad Lissabon. De regio is omgeven door andere wijngebieden zoals Setubal, Alentejo en Lisboa. Net als in Italië liggen de wijngebieden hier knus tegen elkaar aan en wordt er in het hele land wijn gemaakt.

Ribatejo = Tejo

Tejo heette vroeger Ribatejo. In 2009 besloot men vanuit commerciële redenen de regio te hernoemen naar Tejo. Het noemen van een wijnregio naar de doorstromende rivier is een bekend gebruik. En het blijkt makkelijker uit te leggen aan buitenlanders, wat de regio precies behelst.

Tejo is een prachtig, groen en vruchtbaar gebied, dat volstaat met kurkbossen, felgroene olijfboomgaarden, grote wijn- en fruitboomgaarden. 

Het voorjaar is er fantastisch met bloesem, vlinders en vuurvliegjes. De seizoenen zijn mild en daarmee perfect voor de druiventeelt.Net als zijn naam, heeft de regio dit te danken aan de Taag. Een grote rivier, die dwars door het gebied stroomt on super belangrijk is voor de vrij vlakke regio.

Warme zomerdagen worden afgewisseld met koude nachten, en daardoor behouden de elegante wijnen hun frisheid en aroma's. 

In vergelijking met de vaak stevige en alcoholische wijnen uit Portugal, zijn de wijnen uit Tejo elegant en licht.

rivier-tejo-wijngaarden

Meer wijngebieden worden vernoemd naar de rivier die er door heen stroomt, denk maar aan de Douro en de Dão. Maar ook buiten Portugal komt dit veel door zoals in het Duitse Ahr, of in de Franse Loire.

Drie zones in Tejo

Afhankelijk van de afstand tot de Taag verandert de bodem en het klimaat van het gebied. Je kunt de regio opsplitsen in drie zones, met elk hun eigen terroir.

 1. Bairro
  Dit hoger gelegen glooiende gebied ligt ten noorden van de Taag en grenst aan Lisboa. De druiven staan hier op een ondergrond van klei, kalk en leisteen.
 2. Charneca
  Dit gebied ten zuiden van de rivier is een vrij plat en droog. Het heeft een arme, zandhoudende grond en de temperatuur ligt hier hoger.
 3. Campo
  Dit zijn de wijngaarden rondom de rivier. Het is arme grond met kiezels, zand en klei. De Taag zorgt voor gematigde temperaturen.
druiven

Blends met internationale druivenrassen

Je komt in dit gebied allerlei druivenrassen tegen, want er mogen volgens de lokale regels meer dan 90 verschillende rassen gebruikt worden. Toch is er een handjevol druiven dat de regio domineert, zoals je in andere wijngebieden ook ziet.

60% van de druiven is wit, tegen 40% blauwe druiven. Castelão (blauw) en fernão pires (wit) zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de aanplant. De rassen zijn hier zeker niet alleen lokaal, maar ook internationaal! Denk bijvoorbeeld aan viognier, chardonnay, syrah, merlot en cabernet sauvignon. 

Die grote internationale namen worden vaak geblend met de ‘locals’, en met succes! Zowel in het lage, als het hoge segment kom je hier verrassend lekkere combi’s tegen. Bijvoorbeeld:

 • alvarinho & viognier
 • touriga nacional & cabernet sauvignon
 • chardonnay & arinto

Witte druiven van Tejo

Fernão pires In het noorden van het land noemen ze ‘haar’ Maria Gomes. Dit is het meest veelbelovende, zeer veelzijdige en dus meest aangeplante witte ras (60%). Afhankelijk van de rijpheid bij oogsten wordt er mousserend, licht wit, rijk wit en zelfs zoet en versterkt van gemaakt. Aroma's zijn afhankelijk van de stijl. Van frisse citrus tot rijp tropisch fruit.

De druiven rijpen vroeg en staat bekend om een muskaatachtig aroma met soms een vleugje noten. Over het algemeen moet je deze jong drinken!

Arinto vind je door heel Portugal. Hier in de warmere Tejo regio is de druif ook in staat om zijn zuurgraad te behouden. Doet het goed op zichzelf en in blends.

Alvarinho de bekendste druif van Portugal. Doet het ook goed in Spanje onder de naam Albariño. De beste wijnen zijn super aromatisch met tonen van perzik, oranjebloesem en lychee.

Verdelho geeft geurige wijnen met mango, papaya en citrustonen. Ook deze druif behoudt in Tejo zijn zuren en maakt wijnen die naast tropisch fruit, ook naar kruiden en mineralen ruiken. 

fernao-pires-tejo

Blauwe druiven van Tejo

Castelão vormt bij de blauwe druiven 40% van de totale aanplant in Tejo. Produceert een boerse, robuuste rode wijn met vlezige aroma's. Je vindt deze druif trouwens ook veel in Zuid Portugal.

Alicante Bouschet is een teinturier, best bijzonder, namelijk een druif met gekleurd vruchtvlees! Het geeft dus rijke wijnen met veel kleur, tannines, lengte en structuur.

Touriga Nacional is terecht de grote trots van Portugal. Ook in Tejo worden prachtige exemplaren gemaakt. Stevige tannines, volle body met aroma's van zwart fruit.

Trincadeira is dol op het warme weer in Tejo. Een druif met een goede zuurgraad, pittige en kruidige tonen gecombineerd met rood fruit.

Aragonez ken je als tempranillo. Het zijn rijke stevige rode wijnen die hier vaak geblend worden. Veel fruit, wat kruiden en soepele tannines.

blauwe-druivenrassen-tejo-wijn

Proef de wijnen uit Tejo

Op 10 oktober organiseert Vinhos DO Tejo in samenwerking met Perswijn een proeverij in Amsterdam. Elf wijnmakers komen naar Hotel Sofitel Legend the Grand om hun wijnen te laten proeven aan Nederlandse wijnprofessionals en consumenten. Vooraf registeren is verplicht.

Aanwezig zullen zijn


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vinhos do Tejo.