Eet jij graag vegetarisch? Dan kun je dit recept niet overslaan! Na Sabrina Ghayour’s succesvolle en prijswinnende reeks Midden-Oosterse kookboeken, Feast, Siricco en Persiana, gunt ze ons een vervolg: kookboek Bazaar is eindelijk uit!  

Gevuld met fantastische, haalbare gerechten bewijst ze dat koken niet moeilijk hoeft te zijn. De golden girl van de Perzische keuken laat ons niet zitten! 

Couscous met geroosterde aubergine en wortel

5 from 2 votes
Course: BijgerechtCuisine: Marokkaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Voor een stapje in de Midden Oosterse keuken heb ik hieronder alvast een voorproefje van het boek met je gedeeld. Een waanzinnig smaakvol couscous recept met geroosterde aubergine en wortel met ingelegde citroen. Wie zegt dat couscous saai zou zijn?! 

Ingrediënten

  • 4 4 aubergines, in blokjes van 2,5 cm

  • Extra vergine olijfolie

  • 6 6 kleine wortels, geschild en in repen

  • 2 tl 2 gedroogde oregano

  • 2 tl 2 komijnzaad

  • 300 gram 300 couscous

  • 2 tl 2 kurkumapoeder

  • 1 tl 1 kaneel

  • 2 tl 2 korianderpoeder

  • 2 2 dikke teentjes knoflook, geperst

  • 450 ml 450 heet water

  • 4-5 4-5 ingelegde citroenen, afgespoeld, pitjes verwijderd en fijngehakt

  • 30 gram 30 dille, fijngehakt

  • 30 gram 30 bladpeterselie

  • Fijngehakte zeezout vlokken en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 220 °C. Bekleed de grootste bakplaat die je hebt en een tweede bakplaat met bakpapier.
  • Leg de aubergine op de grootste bakplaat, bestrooi met peper, besprenkel met flink wat olijfolie en zet de bakplaat boven in de oven. Leg de wortels op de andere bakplaat, bestrooi met zout, peper en de oregano en besprenkel met olijfolie. Zet eveneens in de oven en rooster 25 tot 30 minuten, tot de aubergine gaar en bruin is, en de wortels gaar en aan de randjes geroosterd zijn.
  • Rooster het komijnzaad 1 minuut in een grote, droge pan op middel hoogvuur, haal de pan van het vuur, voeg de couscous toe en rooster kort. Roer de kurkuma, de kaneel, het korianderpoeder, de gehakte knoflook, het hete water en flink wat zout en peper erdoor. Dek de pan af met een deksel (of plasticfolie) en laat 8 tot 10 minuten staan zodat de couscous het vochtkan absorberen.
  • Roer de couscous met een vork voorzichtig los. Voeg nu de geroosterde aubergines en wortels, de ingelegde citroen, de dille en de peterselie toe en schep er voorzichtig door. Zet indien nodig nog even terug op het vuur en serveer heet.

tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wijn bij de Midden-Oosterse Keuken

Witte wijn

In dit geval is niet couscous, maar de ingelegde citroen de grootste smaakmaker van dit recept. De wijntip is dan ook gekozen bij de citroenen. Is dit recept onderdeel van een groter menu en zit je meerdere schalen op tafel? Kies dan een echte alleskunner of ga voor een wijn bij het ‘belangrijkste’ gerecht ‘je showstopper’! 

Bordeaux Blanc van Sauvignon Blanc, Gris en/of Sémillon of een Gardian Grande Réserve Blanc van gelijke delen Chardonnay, Sauvignon Blanc en Vermentino uit de Franse Languedoc.

Wijn bij gerechten uit de Midden Oosterse keuken moet van goeie huizen komen om er een beetje bij te blijven. De smaken van sumak, olijven, feta, lam, groene kruiden, knoflook, allerlei heftige specerijen om er maar een paar te noemen, zijn aanwezig en divers.

Kies een stevige wijn die wat robuust is. Wit kan een houtgerijpte Bordeaux zijn, of een niet al te subtiele Spaanse rosado met een klein zoetje. Die laatste brengt zeker alle smaken samen. Zijn er een paar pepers aanwezig dan blust hij ook nog goed. Rode wijn kan ook. Neem een lekkere boerse wijn uit Zuid Frankrijk of Zuid Afrika van bijvoorbeeld Syrah, Merlot of Cabernet Sauvignon.

Bazaar van Sabrina Ghayour

Nog meer originele recepten zijn in overvloed in Bazaar. Van avondjes op de bank met hemelse comfort food, tot de meest rijk gevulde salades. Er is aan alles gedacht! Sabrina geeft je overal in het boek handige tips om je gerechten op een simpele manier net iets meer ‘funk’ te geven.  

Als een reis naar het Oosten je nog iets te ver weg is, kun je de smaken alsnog in huis halen met dit kleurrijke boek. Ik ben verkocht!

Bazaar kookboek

Bazaar

  • Auteur | Sabrina Ghayour
  • Uitgever | Good Cook 
  • Omvang | 240 pagina’s
  • ISBN | 9789461432124
  • Prijs | € 25,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten