"In de hiërarchie van dampende kommen magische bouillon met noedels, gaat laksa onbetwist aan kop. De beste. De lekkerste. Ontbijt, lunch, diner – en de remedie tegen alle kwalen. Ik beweer niet dat dit het beste laksarecept ter wereld is. Vast niet. Maar ik hoop wel dat het je een idee geeft van hoe lekker laksa kan zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat een kom pittige noedels het voorportaal naar het volmaakte geluk is. Veel van mijn beste momenten van de laatste jaren spelen zich af op een laag plastic krukje, ergens in Azië, met een kom pittige noedels in hete bouillon. Maleise laksa’s behoren tot de beste die er zijn. Er bestaat ook een waanzinnige penangversie, met een zalige bouillon van tamarinde en vis, gevuld met makreel en ananas – en hoewel ze beide een enorme fanschare hebben, vind ik de Kuchingversie toch het lekkerst."

Kuching Stijl Laksa

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Aziatisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

20

minuten



"Ik hou van behoorlijk pittig, dus voel je vrij om de hoeveelheid chilipasta of pepers aan te passen, maar ik vind wel dat je, als je de bodem van de kom bereikt hebt, flink hoort te zweten.

De smaak van de laksapasta wordt over tijd alleen maar lekkerder, dus het is absoluut de moeite waard om hem een paar dagen van tevoren te maken.

Het maken van deze pasta is liefdewerk waar flink wat shoppen en voorbereiding bij komt kijken. Je kunt het jezelf wat makkelijker maken door geroosterde en gemalen specerijen en zaden te kopen, maar waag je niet aan gedroogde sjalotjes of knoflook, en denk niet dat je de verse rode pepers achterwege kunt laten. Verse gemberwortel is een redelijke vervanger voor galanga, als je die echt niet kunt vinden."

Ingrediënten voor de laksa soep

  • 2 liter donkere universele bouillon

  • 1 grote ontvelde kippenborst, met bot

  • 180 ml sarawak laksapasta (zie ingrediënten hieronder – maak van te voren)

  • 16-20 jumbogarnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd, met staart, de schalen apart voor de bouillon

  • 2 grote eieren

  • 1 tl sojasaus

  • 1 el plantaardige olie

  • 225 gram mihoen

  • 180 ml kokosmelk

  • 140 gram taugé

  • Verse korianderblaadjes of kleine takjes koriander, als garnering

  • Ringetjes verse rode peper, als garnering

  • Partjes limoen, als garnering

  • Sambal met garnaal, naar smaak

  • Ingrediënten voor de laksapasta (2,5 liter)
  • 10 sjalotjes, gepeld en grof gehakt

  • 5 grote tenen knoflook

  • 1 flink stuk galanga (ongeveer 375 g), grof gehakt

  • 10 verse, lange rode pepers, in stukjes (je kunt de scherpte beperken door een deel van de zaadjes en zaadlijsten te verwijderen. Niet in je ogen wrijven!)

  • 8 el gedroogde rode pepertjes, 20 minuten in heet water geweekt en uitgelekt

  • 5 stengels citroengras (alleen het witte deel), grof gehakt

  • 100 gram macadamia- of cashewnoten

  • 100 gram geroosterde pinda's

  • 8 el sesamzaad, geroosterd

  • 3 el komijnzaadjes, geroosterd en gemalen

  • 8 el korianderzaad, geroosterd en gemalen

  • 6 steranijsjes, geroosterd en gemalen

  • 7 kruidnagels, geroosterd en gemalen

  • 1 tl gemalen nootmuskaat

  • 10 kardemompeulen

  • 500 ml sojaboonolie

  • 5 el zout

  • 4 el palmsuiker

  • 225 gram tamarindepulp, aangelengd met 250 ml kokend water

  • Speciaal gereedschap
  • Keukenmachine

  • Tupperware bak van 2 1/2 liter

aan de slag!

  • Breng de bouillon in een grote pan met dikke bodem aan de kook. Doe er de kip bij, draai het vuur laag en laat 12 minuten zachtjes pruttelen. Draai het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat de kip zo 12 tot 15 minuten staan, of tot hij goed gaar is. Haal de kippenborst uit de bouillon, verwijder als hij voldoende is afgekoeld de botjes en trek het vlees met twee vorken in vlokken. Zet het vlees zolang weg.
  • Zet de bouillon terug op het vuur en doe er de laksapasta en de garnalenschalen bij. Breng zachtjes aan de kook en laat 30 minuten pruttelen.
  • Klop terwijl de bouillon op het vuur staat de eieren los met de sojasaus. Verhit de olie in een (liefst gietijzeren) koekenpan op middelhoog vuur, giet het eimengsel in de pan en bak 2 minuten; keer met een spatel om en bak de andere kant 90 seconden. Schep de omelet uit de pan, laat afkoelen, snijd in reepjes en zet weg.
  • Breng een middelgrote pan water aan de kook. Doe de mihoen in een grote kom en giet er kokend water op tot de sliertjes volledig onder staan. Houd even in beweging om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken en laat vervolgens ongeveer 5 minuten staan. Test of de mihoen gaar is, giet het water af, zet de noedels weg en hussel er zo nodig wat olie door.
  • Giet het hete bouillonmengsel door een zeef in een andere pan, breng opnieuw aan de kook en doe de garnalen erbij. Kook ongeveer 30 seconden, of tot ze net gaar zijn, schep uit de pan en zet weg. Giet de kokosmelk bij de bouillon, breng aan de kook en zet van het vuur.
  • Verdeel de mihoen, kip, garnalen en taugé over 4 soepkommen en schep er de hete bouillon op. Serveer de koriander, pepertjes, limoen en sambal er apart bij.
  • Saraawak Laksapasta
  • Roer met een lange lepel in een grote kom de sjalotjes, knoflook, galanga, verse en gedroogde rode pepers, citroengras, noten, zaadjes en specerijen door elkaar. Hak het mengsel in een keukenmachine in porties tot fijne pasta, schraap de wanden van de beker zo nodig schoon met een rubber spatel, en schep de porties in een tweede grote kom.
  • Verhit de olie in een wok of grote, lage braadpan met dikke bodem. Doe er de pasta bij en bak ongeveer 1 uur; roer regelmatig om te voorkomen dat de pasta aankoekt of verbrandt en schraap de aanbaksels van de bodem los.
  • Roer na circa 1 uur het zout, suiker en tamarindewater erdoor en verwarm al roerend circa 20 minuten. Neem van het vuur, giet het mengsel in de bak, laat afkoelen en zet in de koelkast.

    In een goed afgesloten bak in de koelkast is de pasta ongeveer 1 maand houdbaar, in de vriezer een paar maanden.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Anthony Bourdain
© Bobby Fisher

'Beter wordt het niet' van Anthony Bourdain en Laurie Woolever

Is deze laksa jou ook zo in de smaak gevallen? Meer over Anthony Bourdain en zijn nieuwe boek lees je hier. Of probeer nu alvast zijn recept voor de ultieme gehaktballen!

Beter wordt het niet kookboek

Beter wordt het niet

Auteurs | Anthony Bourdain en Laurie Woolever
Uitgever | Carerra Culinair
Omvang | 304 pagina’s
ISBN | 9789048836994
Prijs | € 9,99

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten